Wolf András, Márk Szonja, Pauli Zoltán és Serényi Zsolt meséltek, mi kerül náluk a karácsonyi asztalra

Gasztronómiában alkotó hazai szakembereket kérdeztünk arról, hogy miként alakul majd az idei karácsonyi készülődés náluk. Belevetik magukat a konyhai folyamatokba? Esetleg megpihennek picit?

Egész évben azon fáradoznak, hogy a legjobbat hozzák ki éttermükből, márkájukból, gasztrotevékenységükből. Az adventi időszak ráadásul egy fokozottan terhelt periódus, így megértjük, ha hátradőlnének. De mégis hogy néz ki a karácsony egy séf vagy cukrász konyhájában? Négy szakember osztotta meg velünk az ünnepek egy apró szeletét, halászlétől a „falshal” nevű családi fogásig. Persze egy szakács, séf vagy cukrász számára a karácsony végre a fellélegzés, családi együttlét és pihenés időszaka, de ahogy Márk Szonja, Pauli Zoli, Serényi Zsolt és Wolf András meséli, teljesen mégsem szakadnak el életük egyik értelmétől. Alkotnak, sütnek-főznek, végre a család örömére.

Márk Szonja cukrász, az Édesem márka édesanyja

„Az ünnepek előtti utolsó hét a legnagyobb hajtás ideje a vendéglátásban. Amióta a Vajban dolgozom (egy remek budapesti pékség a rákóczi téren – a szerk.), luxusbeosztást élek, hiszen 24-én már nem kell bemennem. Aznap délelőtt még simán össze tudok dobni itthon egy desszertet a családi vacsorához. Ez itthon egy nagyon egyszerű gesztenyés, amaréna meggyes, rumos-csokiszószos, habos trifle lesz, amihez a tészta részt – egy diós és egy kakaós piskóta sütiszéleit – már előre lefagyasztottam. Nagyon snasszul hangzik, de egyrészt muszáj ilyen trükkökhöz folyamodnom az időnyomás miatt, másrészt senkinek sem fogom elárulni ezeket a kis részleteket, és a végén az egyik legfinomabb téli desszert lesz, amit valaha ettek.”

Nálunk kevés visszatérő süti van, mert nem szeretem, ha valamit azért kell csinálnom, mert ilyenkor az a szokás.

„Általában improvizálni szoktam, azt készítem, amihez épp kedvem van” / Fotó: Facebook

„Bejglit néha sütök, de leginkább csak azért, hogy ne máshol vegyék meg a családtagjaim – az fájna. Általában improvizálni szoktam, azt készítem, amihez épp kedvem van, és amihez van alapanyag a szekrényben és a hűtőben. Ezek itthon egyszerű dolgok: egy jó lisztmentes csokitorta, márványkuglóf, banánkenyér vagy egy egyszerű almatorta, amit még langyosan lehet megenni egy forró vaníliasodóval. A különlegesebb és flancosabb sütiket – mint a Paris-Brest, a tarte-ok vagy az eclair – meghagyom a munkanapjaimra” – mesélte Szonja, aki a desszertek és édességek mellett a klasszikus konyhai feladatokat is kedveli. Két évvel ezelőtt teljesült az álma, és akkora konyhája lett, ahol egyszerre többen is tudnak sürögni-forogni.

„Mivel karácsony előtt nincs sok időm az előkészületekre, még simán nekiállok sütni-főzni 25-én és az azt követő napokon is. Nekem ez még mindig kikapcsolódás. Általában a férjemmel együtt főzünk. A fiam szeret segíteni, és ügyes is, de ő idén külföldön lesz, a lányom pedig néha megtisztel a konyhában a jelenlétével, amit én mindig nagyra értékelek. Kevesen tudják rólam, de én az a cukrász vagyok, aki főzni is imád, pláne, ha olyan ráérősen lehet ezt megtenni, mint az ünnepek alatt.”

Flódni trifle

A trifle az angol konyha jellegzetes desszertkülönlegessége, amivel rengeteg filmben találkozhattunk már. Bár alapvetően végtelenféleképpen variálható édességről van szó, az azért ...

Láthatatlan almatorta

Az almás sütemények egész évben készíthetők, ezért igazán sosem mennek ki a divatból, mégis valahogy ősszel teljesednek ki igazán. Ezt a receptet a franciák Gâteau Invisible-nek, ...

Pauli Zoli, a PalKonyha tulajdonosa, SVÉT alapító, a villányi borvidék motorja

„Nekem a karácsonyi előkészületek összeérnek a munkámmal is, hiszen a 20-i héten készülnek el a pékműhelyben kalácsok, panettonék, átmegyünk a nagy adventi üzemmódba. Rengeteg a megrendelés, tesszük a dolgunkat és, ha vége, jöhet az egy hét, amit a családdal töltünk, ekkor zárva vagyunk. Mondják, hogy ’kiskarácsony, nagykarácsony’, hát ez nálunk szó szerint vett, egyik évben kisebb a menet, a következőben a nagy család gyűlik össze” – rendhagyó megoldás, de végül is a dal is erről szól, amit most Zoli fejtegetett. Sok családi hagyományt őriznek, régi recepteket elevenítenek fel, és bátran, kedvvel nyúlnak az örökségekhez, melyeket a palkonyai vendéglátó is tovább szeretne vinni.

„Sosem maradhat el a halászlé” / Fotó: Facebook

Szeretjük az olyasféle együtt étkezést, amikor mindenki hoz valamit az asztalra, és együtt lakomázunk.

„Sosem maradhat el a halászlé (ezt gyakran megosztjuk a palkonyai barátainkkal is), a Stefánia, a krumplisaláta, a franciasaláta és a porchettámat is meg fogom csinálni. A sütemények viszont a család többi tagjára maradnak: zserbó, keksztekercs például. És szeretett nagymamám hagyományos almás pitéjét is megsütjük, az eredeti receptúra alapján.”

Porchetta diós pestóval

Ezzel a recepttel kevés munkával etethetünk meg egy egész hadsereget. A pestóból ugyan maradni fog bőven, de ha már egyszer nekiállunk, akkor csináljunk egy nagyobb adagot. Jól zárható ...

Serényi Zsolt, a “Tetovált Séf”, a BpBARbq tulajdonosa

„Oh, ez ilyenkor nem munka, hanem szórakozás, szeretek a családra főzni. Nálunk a halászlé szent dolog, amióta kertes házban élünk, kint, a tűzön készül természetesen. A bajai (dunai) iskolát követem, nem passzírozok, hanem lobogó tűzön készül a fogás, pontyból és lehetőség szerint törpeharcsából. Régen édesanyám annyira nem kultiválta a halat, de én imádom, és sosem hagynám ki a főzését. A legfontosabb alapanyag a tényleg nagyon jó paprika, mindig külön megvásárolom a legjobbat (de volt már, hogy befürödtem vele), és nem volt az igazi. Bevallom, a paprikából egy kicsit többet teszek bele, ez a titkom. Apám gyufatésztával szereti, amit klasszik olasz módra csinálok, 10 tojás, 1 kg liszt és megy bele a halászlébe” – elmélkedett Zsolti a karácsonyi asztalok egyik favoritjáról. Hogy bajai vagy szegedi, tényleg családja válogatja. Emellett pedig tényleg nem trükköznek, náluk is a megszokott favoritokat főzik évről évre.

„A rántott hús is alap ilyenkor” / Fotó: Facebook

A család azért mindig súgja, hogy a szakmából jövök, szerezzek jó áron libamájat… szóval engedek a nyomásnak, és zsírban, nem túlsütve készítem el, tényleg szaftosra hagyom.

„A rántott hús is alap ilyenkor, töltött káposztából pedig kétfélét is eszünk. Anyósom a szabolcsit készti, én a savanyú káposztás változatot. December 25-én ’morzsabulit’ tartunk, minden maradék elfogy. Ha pedig sütizés, akkor a kicsit újhullámosabb mákosguba-tortáért őrülünk meg. Isteni!”

Békebeli rántott hús

A vasárnapi ebédek fő attrakciója, a császárzsemlék kedvenc kiegészítője, az osztálykirándulós szendvicsek sztárja és a hentes pultok bestsellere: az örök érvényű és ...

Wolf András séf, az Eventrend Group corporate séfje (Gundel, New York Café, A Séf Asztala…)

„Klasszikus családi vándorlós karácsony a miénk is. Vendégségek, elcsomagolások, együttlét, amiről ez az időszak szól. A töltött káposztát rendszerint mi csináljuk, a sütés a feleségemre hárul. Mindig van kacsasült, kacsacomb is az ünnepi vacsoraasztalon. Mondhatom, hogy kiemelten fontos nálunk a tradíciók továbbadása. Egy ilyen az úgynevezett falshal is, ami egy legenda nálunk: az apai nagymamám főzte, aztán már édesanyám is reprodukálta. Ez egy tyúkkocsonya, így tudnám egyszerűsíteni: csirkeláb és tyúkmell kerül bele, valami nagyon finom dolog”avatott be a Séfek Séfe zsűritagja, akinek mind a rántott hús, mind a nudli, mind a kovászos péksütemények és a kenyér is igazi specialitása. Persze, karácsonyra az ünnepélyesebb vonalat fogyasztják, együtt, egyetértésben.

„Klasszikus családi vándorlós karácsony a miénk” / Fotó: Simon Gábor/Nosalty

A barhesz és a kalács sem maradhat el, én egyszerűen mindig szeretem az édes íz megjelenését. A bejgli és a zserbó mellett gyakran készül a családban krémes is.

András megemlítette a családjuk örök kedvencét, ami inkább a két ünnep közötti, a szilveszteri időszakra szól, és ez nem más, mint a babos káposztaleves, amit hidegen is lehet fogyasztani.

Kerek ünnepi barhesz

A kalácsok egyik különleges, ünnepi típusa a barhesz, a zsidó ünnepek fonott péksüteménye. Húsvétkor pont nem illik enni, mivel élesztőtartalmú, viszont az ünnepek elmúltával már ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódj, készülődj a karácsonyra ezekkel a cikkekkel:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...