Ebből állna a karácsonyi menü, ha a család különböző tagjai állítanák össze

A legtöbb háztartásban talán anya/apa felelős a karácsonyi menü elkészítéséért. De mi lenne, ha a család többi tagja döntene a fogásokról: hogy nézne ki a vacsora a nagyapa vagy a gyerekek kedve szerint?

Van család, ahol a karácsonyi menü szent és sérthetetlen: ha nem ugyanaz készül idén is, mint tavaly, minden össze fog dőlni, a feje tetejére áll a világ rendje... vagy valami hasonló. Játsszunk azért el kicsit a gondolattal, kísérletezzünk fejben, már csak a móka kedvéért is, hogy ugyan miből állna a karácsonyi menü sora, ha rábíznánk a szervezést-tervezést a család más tagjaira.

Ebből állna a karácsonyi menü, ha a család különböző tagjai állítanák össze

Nagypapa

Nem híve a flancolásnak, a modern hóbortokat megveti, ráadásul szerinte nem is az étel a karácsony lényege... bár, hogy mégis mi, azt nem árulja el. Nehézkes, zsíros ételeket készít, a maga csendes, szütymögős, de praktikus módján. Ilyenkor nem lehet megzavarni, sőt, általában inkább ki is vonul a kertbe, a fagyos hidegben, bográcsban rotyogtatja lassan a halászlevet.

Ugyan nem lesz mindenki kedvence a kocsonya vagy a cigánypecsenye, de ez őt nem érdekli: ha már megfőzte, a vacsorát meg kell enni. Nem nagy süteményes, „desszert” gyanánt is maximum egy tepsi tepertős-szilvalekváros papucsot készít, ha van ideje.

Karácsonyi kocsonya

Nincs karácsony kocsonya nélkül. Ez a recept a mi legjobb tudásunk alapján készült, nagy szeretettel ajánljuk. Boldog karácsonyt minden kedves Nosalty felhasználónak!

Egyszerű cigánypecsenye

A cigánypecsenye szinte a legtöbb magyarosnak mondott étteremben elérhető, és ennek köszönhetően rengeteg ember egyik kedvenc étele, amit nem biztos, hogy idáig otthon is elkészítettek. ...

Nagymama

Jól járunk, azzal, ha nagyi főz karácsonyra, bár ezzel az is együtt jár, hogy pukkadásig etet majd, telepakolja a csomagtartót maradékokkal és későbbre elrakott finomságokkal, amiket még hetekkel később is ehetünk majd.

A maga módján készít mindent, jól bejáratott receptjei vannak, és minden családtagról tudja, hogy mi a kedvence – ezek mind ott is lesznek az asztalon, abban biztosak lehetünk. A húsleves kötelező, ahogy valamilyen gazdagon megtöltött hús is, süteményből pedig minimum négyfélét süt majd: aprót, nagyot, mézeset, rétegeset, amit csak el tudunk képzelni.

Klasszikus marhahúsleves

A tökéletes marhahúsleves titka, hogy érdemes többféle marharészből, sok friss zöldséggel és lassú tűzön, hosszan, 2,5-3 órán át főzni. A húslevest főzés közben semmilyen ...

Tökéletes mézes zserbó

Az ünnepek egyik legkedvesebb íze számunkra a mézes zserbóé, elképzelhetetlen nélküle a karácsony. A mézes krémesnek is becézett sütemény puha, mézes-zsíros tésztája remek ...

Apa

Apának alapvetően más feladatai vannak karácsonykor (fát vesz, talpat igazít, égősort bogoz, csúcsdíszt helyez fel, stb.), ezért nem nagyon vesz részt a konyhai feladatokban. Azonban, ha mégis rábíznánk a dolgot, akkor sem vinné túlzásba a főzést.

Csupa húsos ételeket főzne, úgy, ahogy ő szereti (ebben a tekintetben nagyapára hasonlít), ráadásul olyan furcsaságokat is az asztalra tenne, mint a tatár beefsteak... amit aztán mind neki kéne megennie, mert a gyerekek hozzá sem nyúlnak a nyers húshoz, tojáshoz.

Ha főz, akkor olyan receptet választ, amit „csak ő tud rendesen elkészíteni”: palóclevest, marhapörköltet – mondjuk meg kell hagyni, finom is lesz mind.

Süteménnyel nem szórakozik, sőt, állítása szerint nem is kívánja, bár éjfél körül azért elcsíphetjük a hűtő mellett, ahogy alsógatyában rájár a bejglivégekre.

Az eredeti palócleves receptje

Magyaros ízvilágú leveseink közül az egyik legnagyobb klasszikus a palócleves, amit a monda szerint először Gundel János készített el egy ünnepségre, ahol Mikszáth Kálmán is jelen ...

Anya

Ugyan szereti a tradíciókat, mégis szeret néha-néha újítani, egyrészt azért, mert szeretne eltávolodni az ő anyja túl tradicionális, kicsit avítt menüsorától, meg persze azért is, mert még jóval karácsony előtt elmentett egy csokor receptet és blogbejegyzést, amit szeretne kipróbálni.

Borlevest főz (ennyit meghagy a hagyományból), bár tudja, hogy nem annyira szeretik a többiek, a lazacot Wellington-módra, leveles tésztával próbálja megszerettetni a gyerekekkel (több-kevesebb sikerrel), néha egészségesebb, sőt, akár egzotikusabb fogásokkal is próbálkozik. A töltött káposztát begöngyölni egyedül neki van türelme, ahogy a pozsonyi kiflik formázásával is szívesen elbíbelődik: szerencsére süteményfronton bármikor számíthatunk rá.

Ünnepi borleves

Elhoztuk nektek a karácsonyi levesek egyik legédesebb változatát, hogy már az első fogás garantálja a jó kedvet az asztalnál. Vegyétek fel minden évben az ünnepi listára, és ...

Ünnepi lazac Wellington-módra

A lazac Wellington másik neve, a „salmon en croute” franciául azt jelenti, hogy „lazac kéregben”. Alapvetően lazacos és spenótos töltelék kerül bele, amelyet leveles tésztával ...

Eredeti pozsonyi kiflik

A pozsonyi kifli (szlovákul Bratislavský rožok; németül Pressburger Kipfel) egy ívelt, omlós, édes sütemény mákkal vagy dióval töltve, tojással megkenve, fényesre sütve. Kb. 200 éve ...

Gyerekek

Számukra a karácsony egy varázslatos időszak, ami elsősorban két dologról szól: az ajándékokról és az édességekről. Ez utóbbival tele is pakolnák szívesen az egész menüsort: édes almalevest kérnének, maximum, ha nagyon presszionálják őket a „nagyok”, beválasztanának egy rántott csirkét a menübe. Nem értik még teljesen ezt a szezonális, karácsonyi tervezést, na.

Rántott csirkecomb

Mondj egy húsételt, amit a gyerekek és a család többi tagja is ugyanolyan szívesen fogyaszt! Itt a legjobb példa, a roppanós bundába bújtatott csirke alsócomb, a bizonyos dobverők. Érdes ...

Mákosguba-torta sült tojáshabbal

Mákimádók, figyelem! Egy olyan tortát hoztunk nektek, amit ha egyszer elkészítetek, biztosan kötelezően felveszitek a karácsonyi repertoárotokba. A mákos guba az egyik nagy kedvencünk, de ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Már kopogtat a karácsony, ezek a receptek jól fognak jönni:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...