Van család, ahol a karácsonyi menü szent és sérthetetlen: ha nem ugyanaz készül idén is, mint tavaly, minden össze fog dőlni, a feje tetejére áll a világ rendje... vagy valami hasonló. Játsszunk azért el kicsit a gondolattal, kísérletezzünk fejben, már csak a móka kedvéért is, hogy ugyan miből állna a karácsonyi menü sora, ha rábíznánk a szervezést-tervezést a család más tagjaira.
Nagypapa
Nem híve a flancolásnak, a modern hóbortokat megveti, ráadásul szerinte nem is az étel a karácsony lényege... bár, hogy mégis mi, azt nem árulja el. Nehézkes, zsíros ételeket készít, a maga csendes, szütymögős, de praktikus módján. Ilyenkor nem lehet megzavarni, sőt, általában inkább ki is vonul a kertbe, a fagyos hidegben, bográcsban rotyogtatja lassan a halászlevet.
Ugyan nem lesz mindenki kedvence a kocsonya vagy a cigánypecsenye, de ez őt nem érdekli: ha már megfőzte, a vacsorát meg kell enni. Nem nagy süteményes, „desszert” gyanánt is maximum egy tepsi tepertős-szilvalekváros papucsot készít, ha van ideje.
Nagymama
Jól járunk, azzal, ha nagyi főz karácsonyra, bár ezzel az is együtt jár, hogy pukkadásig etet majd, telepakolja a csomagtartót maradékokkal és későbbre elrakott finomságokkal, amiket még hetekkel később is ehetünk majd.
A maga módján készít mindent, jól bejáratott receptjei vannak, és minden családtagról tudja, hogy mi a kedvence – ezek mind ott is lesznek az asztalon, abban biztosak lehetünk. A húsleves kötelező, ahogy valamilyen gazdagon megtöltött hús is, süteményből pedig minimum négyfélét süt majd: aprót, nagyot, mézeset, rétegeset, amit csak el tudunk képzelni.
Apa
Apának alapvetően más feladatai vannak karácsonykor (fát vesz, talpat igazít, égősort bogoz, csúcsdíszt helyez fel, stb.), ezért nem nagyon vesz részt a konyhai feladatokban. Azonban, ha mégis rábíznánk a dolgot, akkor sem vinné túlzásba a főzést.
Csupa húsos ételeket főzne, úgy, ahogy ő szereti (ebben a tekintetben nagyapára hasonlít), ráadásul olyan furcsaságokat is az asztalra tenne, mint a tatár beefsteak... amit aztán mind neki kéne megennie, mert a gyerekek hozzá sem nyúlnak a nyers húshoz, tojáshoz.
Ha főz, akkor olyan receptet választ, amit „csak ő tud rendesen elkészíteni”: palóclevest, marhapörköltet – mondjuk meg kell hagyni, finom is lesz mind.
Süteménnyel nem szórakozik, sőt, állítása szerint nem is kívánja, bár éjfél körül azért elcsíphetjük a hűtő mellett, ahogy alsógatyában rájár a bejglivégekre.
Anya
Ugyan szereti a tradíciókat, mégis szeret néha-néha újítani, egyrészt azért, mert szeretne eltávolodni az ő anyja túl tradicionális, kicsit avítt menüsorától, meg persze azért is, mert még jóval karácsony előtt elmentett egy csokor receptet és blogbejegyzést, amit szeretne kipróbálni.
Borlevest főz (ennyit meghagy a hagyományból), bár tudja, hogy nem annyira szeretik a többiek, a lazacot Wellington-módra, leveles tésztával próbálja megszerettetni a gyerekekkel (több-kevesebb sikerrel), néha egészségesebb, sőt, akár egzotikusabb fogásokkal is próbálkozik. A töltött káposztát begöngyölni egyedül neki van türelme, ahogy a pozsonyi kiflik formázásával is szívesen elbíbelődik: szerencsére süteményfronton bármikor számíthatunk rá.
Gyerekek
Számukra a karácsony egy varázslatos időszak, ami elsősorban két dologról szól: az ajándékokról és az édességekről. Ez utóbbival tele is pakolnák szívesen az egész menüsort: édes almalevest kérnének, maximum, ha nagyon presszionálják őket a „nagyok”, beválasztanának egy rántott csirkét a menübe. Nem értik még teljesen ezt a szezonális, karácsonyi tervezést, na.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Már kopogtat a karácsony, ezek a receptek jól fognak jönni: