Így fogja megszeretni a gyerek az utált karácsonyi ételeket

A gyerekek egy sor hagyományos karácsonyi étellel hadilábon állnak, de egy kis csavarral, fűszerezéssel számukra is vonzó lesz az ünnepi lakoma.

A karácsony a különleges és finom ételekről szól – de ez általában csak a felnőttekre igaz. A gyerekek a karácsonyi varázslatot nem feltétlenül az ételek terén élik meg, és nincs is ezzel semmi baj, az ajándékok sokkal fontosabbak. Főleg, hogy a magyar karácsonyi menü számos eleme sok gyerek számára nem a legkedvencebbek közül való. Ha nem szeretnénk az ünnepi asztal mellett is a gyerek evésén stresszelni, jobb, ha kicsit átalakítjuk az ünnepi menü egy részét. A legtöbb karácsonyi étel kis csavarral nekik is kedvükre való lehet.

A gyerekek egyáltalán nem szeretnek minden karácsonyi ételt

A halfélék, a káposzta és a halászlé sok gyerek számára nem a legkedvesebb ételek, pedig még ezek a finomságok is sikert arathatnak náluk, ha kicsit másképp készítjük, vagy másképp tálaljuk őket.

Káposzta - szedjük elemeire

A töltött káposzta savanyú, sós íze sokak számára ellenállhatatlan, de a legkisebbek sokszor túl erősnek találják az ízét. Nem kell ilyenkor sem feladni a dolgot, inkább apránként ismertessük meg őket ezzel a nagyszerű étellel. Ha például csak a húsgombócot, káposzta nélkül tálaljuk fel, maximum egy kevés levet adunk hozzá (tényleg csak egy-két kanálnyit), amit könnyen ki tudnak tunkolni, nagyobb az esély, hogy sikerrel járunk.

A húsgombócot a legtöbb gyerek szereti, kezdjük innen az ismerkedést.

A másik megoldás, ha még így is elutasítással találkozunk, hogy a kész káposztából kiveszünk néhány gombócot, és azt egy pár perc alatt összefőzött paradicsomszósszal gyakorlatilag egy paradicsomos húsgombócként tálaljuk. A töltött káposzta pikáns íze így is jelen lesz az ételben, de sokkal gyerekbarátabb formában, hiszen ez az étel, amit a legtöbb gyerek aztán tényleg a kedvenceiként sorol fel.

Paradicsomos húsgolyó

A paradicsomos húsgolyó az egész glóbuszon hatalmas nagy sikernek örvend. A következő verzió pedig talán a legegyszerűbb, ha azt tekintjük, hogy a golyókat nem olajban sütjük ki ...

Hal – nem lehetetlen

Bár a magyarok nem egy nagy halfogyasztó nép, sok gyerek szereti a halat – és ha figyelünk arra, hogy a válogatósabb gyerekek számára nem a hardcore verziókat kínáljuk, még lehet, ők is esznek halat karácsonykor. A halászlé például egy finom, ízes fűszeres leves, ha csínján bánunk az erőspaprikával, és csak magát a levet kínáljuk először. Ha azt már biztosan kedveli a kisgyerek, meg lehet próbálkozni néhány apró, falatnyi hallal, lehetőleg a fehér, tiszta húsrészből.

Rántott pontypatkó

Ha karácsony, akkor rántott hal, azon belül is pontypatkó! Ez az a fogás, amiért megvesznek az emberek ilyenkor. Mi is imádjuk a halat minden formájában, hiszen egészséges, ízletes, ...

Pikáns tonhalfasírt

Ez is egy egyszerű, villámgyors és finom fogás, amit fogyaszthatunk magában, salátával, pirítóssal, szendvicsbe, de nagyszerű tonhalas hamburger is készülhet belőle. :) Apukámtól ...

A rántott pontypatkó sem mindig bizalomgerjesztő a gyerekek számára, de ha ezt is jobban kifilézzük, levágjuk a hal barna részeit, és csak a fehér húst rántjuk ki, nagyon valószínű, hogy sikerrel járunk a haltól nem teljesen idegenkedő gyerekeknél is. És egyébként sem kötelező édesvízi halat, pontyot enni karácsonykor, választhatunk valamilyen semlegesebb ízű, tengeri halfélét is.

A tőkehal, amiből az angolok fish&chips hagyományosan készül például kiváló, gyerekek által is nagyon kedvelt halféle.

Édességek – nem minden csúszik

Azt gondolnánk, a sütemények és édességek terén aztán tényleg nincs semmi gond, hisz minden gyerek szereti az édeset. Ehhez képest meglepő lehet, hogy a bejgli vagy a zserbó, esetleg a mákos guba nem mindig arat osztatlan sikert.

Rénszarvasos csokis keksz

Minden évben érdemes készülni december elején valamilyen keksszel, hiszen nem illik a hagyomány szerint a Mikulást üres kézzel várni. Idén egy rénszarvasos kekszre esett a választás, ...

Vannak gyerekek, akik imádják a mákos dolgokat, mások teljesen elutasítják, a mazsola pedig sokszor okoz gondot ezekben a hagyományos finomságokban. Ha tudjuk, hogy egyébként szeretik a diós és mákos finomságokat, csak a mazsola a mumus számukra, készítsünk egy mentes rúdnyit a bejgliből, a zserbó pedig sokszor óriási sikernek örvend, ha nem hagyományos módon, hanem ízeiben egyezően, de tekercsként vagy épp golyóként készítjük el.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen vagy a YouTube-on! 


Még több karácsonyi ötlet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...