Mind ismerjük a tradicionális és évről évre elővett karácsonyi alapanyagokat – ezek egy részét csak ilyenkor vesszük, míg másokat az év többi részében is bevetjük. Némelyik a hűtőben, némelyik a fagyasztóban lakik, de talán a legnagyobb mértékben a kamra kínálatára támaszkodunk, ha karácsonyi alapanyagokról van szó. A sokszínű felhasználhatóság szempontjából az alábbiak viszik a pálmát.
Nézd meg galériánkban a sokszínűen felhasználható kamralakókat, a karácsonyi alapanyagokért kattints a képre!
Sokszínűen felhasználható kamraalapanyagok
Száraz lencse
Ugyan elsősorban inkább szilveszteri-újévi alapanyagként tekintünk rá, és többet használjuk az év végén, egy héttel korábban, karácsony táján is jól jöhet. Egy gyors leves az ünnepi készülődés közben, amikor alig van idő főzni, egy laktató elem a majonézes salátákban, ha minden elfogyott a boltokból: a száraz hüvelyesek mindenre megoldást jelentenek.
Dió
Úgyis lesz belőle a kamrában bőven, annyi bejglit és zserbót kell majd sütni a családnak, a vendégeknek. De ha akad elég, másra is bevethetjük: leves- és főzelékfeltét válhat belőle, esetleg az ünnepi sült húsok bundájához vagy töltelékéhez is felhasználhatjuk. Kellemes aromája a legegyszerűbb ételeket is elegáns fénnyel vonja be.
Csemegeuborka
Mindegy, hogy házi vagy bolti, a savanyúságok egész évben megbízható alapanyagnak számítanak: bármikor nyúlhatunk értük a polcra, ha kifogytunk a friss zöldségekből. Karácsonykor pakoljuk az uborkát majonézes salátákba vagy tálaljuk hidegsültek mellett az ünnep harmadnapján, amikor elfogyott minden és nincs kedvünk a boltba menni.
Mustár
Nem szoktuk túl változatosan használni a mustárt azon kívül, hogy virslit tunkolunk bele – azonban csodás, mély és pikáns aromát képes adni megannyi fogásnak. Főzzük bele raguk, főzelékek vagy levesek alapjába, használjuk húsok pácában (mézzel!) vagy keverjük majonézes saláták alapjába. Akár még a sós vendégváró pogácsák és sajtos rudak tésztájába is tehetünk belőle egy kanállal.
Készítsd el ezeket az ízes karácsonyi recepteket:
Savanyú káposztás csirkecomb
Egyszerű, mégis ünnepi hangulatba ringató húsétel az alábbi, ami karakteres ízeivel garantáltan sokak szívébe belopja majd magát. A csirkecombok elképesztően szaftosra sülnek a fanyar ...
Ünnepi pulykatekercs dióval és aszalt áfonyával
Új arcát mutatja a pulyka ebben a dióval és aszalt áfonyával töltött hústekercsben. A bacönnel körbeölelt rolád a magtól ropogós, az aszalványtól pedig édes, így előkelő helyet ...
Selymesen krémes harcsapaprikás kapros-túrós csuszával
A tejfölös harcsapaprikás nem csupán egy étel, hanem a magyar konyha egyik legnemesebb hagyományának ízletes megtestesülése. Ez az étel a Tisza-menti halászat és a paprikás ételek ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos ünnepi ötletekkel gazdagothatsz itt: