Vannak kifejezetten karácsonyi alapanyagok, amelyek akár az ünnep több fogásában is szerepet kapnak (ilyen például a ponty, az aszalt szilva, a pulyka, a mák vagy a dió), persze nem kizárólagosan ezekkel a hozzávalókkal dolgozhatunk az ünnepek alatt. Vannak más élelmiszerek is, amelyek azért nyerhetik el a „karácsonyi alapanyag” címet, mert nagy segítséget jelent a használatuk a többnapos sütés-főzés során. Ismerjük meg őket, és nézzük meg, miért olyan hasznosak, és mire vethetjük be őket!
Nézd meg galériánkban a hasznos karácsonyi alapanyagok listáját!
4 alapanyag, ami felgyorsíthatja a karácsonyi készülődést
Gesztenyemassza
A natúr, cukrozatlan püré nemcsak sütemények készítése során jöhet jól, hanem például akkor is, ha egy különlegesebb töltelékkel megtömött húsételt készítenénk a nagy napra. Ráadásul a fagyasztóba már jó előre bepakolhatjuk: csak elő kell majd kapni, ha a szükség úgy kívánja. Süteményekhez édesítsük, lazítsuk némi habtejszínnel, húsételeknél pedig hagyjuk naturális ízét ragyogni, csak egy kevés fűszerrel egészítsük ki.
Leves tészta
Ugyan a bejglinek, zserbónak meg kell lennie, de őszintén, ezeken kívül a többi már nem szentírás. Az ahány ház, annyi szokás mondókában lehetünk mi az a lakhely, ahol idén gyors, leveles tésztás édességek is sülnek karácsonyra. Semmi szégyen nincs ebben, sőt, inkább örülhetünk majd a leleményességünknek, amikor a villámreceptekkel megspórolt időnket élvezzük a kanapén egy bögre teával. Bevethetjük továbbá (édes és sós sütiken túl) a tésztát Wellington-bélszín/lazac/zöldség készítésénél is, valamint piték alapjaként.
Halászlésűrítmény
Nem muszáj mindent tradicionálisan készíteni karácsonyra: ha például idén a főételre vagy a desszertre több figyelmet fordítanánk, bátran vessünk be egy-két doboz jó minőségű sűrítményt. Csak arra figyeljünk, hogy tényleg nagyrészt halaprólékból álljon, illetve tartsuk az arányokat, nehogy túl híg legyen a levesünk. Itt olvasható egyébként egy hasznos cikk a halászlé sűrítményből való főzéséhez.
Kekszmorzsa
Majdnem minden sütésmentes édesség használja, ezért érdemes tartani belőle egy-egy zacskóval – az ünnepi boltzárra fittyet hányva készíthetünk majd különféle finomságokat: bonbonokat, tortákat, pitéket, amit csak szeretnénk. Természetesen helyettesíthetjük bármelyik kedvenc (töltetlen, máz nélküli) kekszünk összezúzott morzsalékával is.
Receptek a fent említett karácsonyi alapanyagok felhasználásával:
Gyors halászlé sűrítményből
Egyáltalán nem szégyen a sűrítményből főzött halászlé, persze ezt sem szabad összetrehánykodni. Ha odafigyelünk rá és megadjuk a módját, finom alternatíva lehet a klasszikus, ...
Gesztenyés-diós piskótatekercs
A légies, kevés darált dióval dúsított piskóta gesztenyés krémet rejt, és még egy pár további megleptést is. Kevés szilvalekvár teszi ízesebbé a süteményt, az éjsötét ...
Ünnepi lazac Wellington-módra
A lazac Wellington másik neve, a „salmon en croute” franciául azt jelenti, hogy „lazac kéregben”. Alapvetően lazacos és spenótos töltelék kerül bele, amelyet leveles tésztával ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Már kopogtat a karácsony, ezek a receptek jól fognak jönni: