Így fékezd meg, hogy csilliárdokba kerüljön a karácsonyi lakoma

Karácsonykor általában mindenből kicsit többet készítünk és ha az év többi napján nem is, ilyenkor igyekszünk különlegesebb, drágább alapanyagokból főzni, gazdagabb, igazi ünnepi lakomákat rendezni. Idén azonban a legtöbben jobban meggondolják, mire mennyit költenek, kreatív ötleteket adunk a finom, de nem elszállós karácsonyi finomságokhoz.

Míg ünnepekkor megszokott, hogy nemesebb, drágább húsokat, különleges kiegészítőket használunk, minden fogás fényűző valamilyen módon, a hétköznapi alapanyagok többszörös árát látva jobb, ha alaposan átgondoljuk mire mennyit költünk idén. Van amin nem kell és érdemes spórolni, de ügyesen kalkulálva és megtervezve az ünnepi menüt úgy is jól spórolhatunk, hogy az ünnepi menü magasztosságán nem esik csorba.

Így fékezd meg, hogy csilliárdokba kerüljön a karácsonyi lakoma

Máj – milyet?

Az előételek terén gyakori ünnepi fogás valamilyen májas kóstoló, legyen az zsírjára sütött libamáj, libamájból készült pástétom vagy terrine. Mivel a liba mája a legdrágább és legkülönlegesebb májfajta, alaposan megkérik az árát. De ha idén hétköznapibb és jóval kedvezőbb árú májfélét választunk, jó recepteket találva azokból is készíthető különleges, ünnepi előétel. Használjunk a májhoz kiegészítőket: valamilyen bogyós gyümölcsöt, diót, szilvát aszalt formában vagy lekvárként. A máj pedig lehet csirke vagy kacsamáj, mindkettő ára alaposan alatta van a libáénak.

Hideg csirkemájpástétom

A hideg csirkemájpástétom kiváló előétel vendégváráskor, de egy reggelit vagy vacsorát is ünnepivé varázsolhatunk vele. Könnyen elkészíthető, kiadós fogás. A pástétomot ...

Sültmájas-pástétom

Házi májkrém extra ízekkel turbózva. Bármilyen májból elkészíthetjük, csak akkor igazítsuk ahhoz a fűszerezést is. Aszalt szilva helyett lehet mondjuk fügét használni, pisztácia ...

Vegán tofupástétom

Vegán tofupástétom receptet hoztunk nektek, ami mártogatósnak épp olyan szuper, mint szendvicskrémnek. A tofu semleges íze szuperül ízesíthető és fűszerezhető, ellenben nagyon jó ...

Diópótlás?

A mákos és diós bejgli és különféle diós sütemények természetesen akkor a legfinomabbak, ha valódi alapanyagokból készülnek, de mióta a dió ára még a szokottnál is magasabb nem feltétlenül eretnekség az egyszerűbb diós süteményeket dejóval készíteni, gondolunk itt az olyan kevert sütikre, kekszekre, ahol a dió inkább csak ízesítő kiegészítő elem.

Ahol a dió tényleg főszerepet kap, ott inkább ne spóroljunk, inkább készüljön egyféle diós süti, de az legyen tökéletes.

Mellé pedig jöhetnek a nem hagyományos, olcsóbb bejgliváltozatok is:

Kókuszos bejgli

Ki mondta, hogy bejglit csak a nagymamák tudnak sütni? Egyáltalán nincs benne semmi ördöngősség, bár az enyém sem lett elsőre tökéletes. De hát a nagyi sem most kezdte, minimum 20-szor ...

Kolbászos bejgli

Nem is értjük, hogy eddig hogy nem jutott eszünkbe sós bejglit készíteni! Rögtön bele is csaptunk a lecsóba, és egy ultrafinom paprikás-kolbászos verziót dobtunk össze, ami potom 3 perc ...

Aszalt szilvás-csokis bejgli

Karácsony közeledtével készültem valami "karácsonyosat", de mégsem unalamasat sütni. Egy magazinból vettem az ötletet, majd egy szombat este (8-kor) megszületett a prototípus, és majdnem ...

Ne maradjon felesleg

A spórolás ott kezdődik, hogy nagyon odafigyelünk a tervezésre – a leves és a főétel legyen egymáshoz hangolt, ha az ünnep másnapján például egy gazdag húslevessel kínáljuk a családot és a vendégeket, akkor a leveshús is kerüljön fel az asztalra, vagy egy része legyen átdolgozva. Ha tudjuk, hogy senki sem szereti a főtt húst, de például kedvelik a különféle kencéket, akkor a főtt húst késes aprítóval dolgozzuk el majd hagymával, fokhagymával és különféle fűszerekkel és egy kevés füstölt főtt sonkával, baconnel vagy tarjával gazdagítva finom húskrémet csinálhatunk belőle, ami az egyik előétel lehet. De majonézes alapú hússaláta is készülhet belőle a főételek mellé kínálva.

Csirkehúsos pástétom

A vasárnapi tyúkhúslevesnek nálunk nagy hagyománya van. A főtt hús azonban már nem olyan népszerű, így évekig hússalátaként reinkarnálódott. Aztán pár éve egy sokadrangú bolti ...

Orosz hússaláta egyszerűen

Az egyik kedvenc retró salátánk, amit eredetileg XIX. század közepén egy moszkvai francia séf talált ki, és akkor még nagyon máshogy nézett ki: tartalmazott többek között aszpikot, ...

Táfelspicc

Ha marhahúslevest készítek, mindig megadom a módját. Többféle húst, velős csontot főzök az alaplébe. Most úgy gondoltam, kipróbálom Ferenc József kedvencét a Táfelspitz-et. ...

Kiegészítők

A kevesebb több, ez tényleg aranyszabály – nem baj, ha nem készül ötféle süti és mellé még torta is az ünnepekre.

Ha van egy viszonylag nagyobb sült hús, nem muszáj mellé még rántott ételeket is készíteni, helyette inkább csináljunk többféle köretet, amelyek között lehet klasszikus, laktató krumplis finomság, ráadásul többféle formában, püréként, hús mellett sülve vagy hercegnő burgonyaként elkészítve.

De a burgonya mellett készüljünk más, kedvező árú és finom zöldségköretekkel is, például sült tökkel, céklával, zellerrel – ezek mindegyike sokféle formában elkészíthető és nagyon jól színesítik a karácsonyi ételkínálatot.


Még több karácsonyi tartalom:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...