Pandémia ide vagy oda, az idei évben kétség kívül rengeteg gyönyörű gasztronómiai kötet jelent meg, melyek már jócskán túlmutatnak a sima szakácskönyveken. Ezek a kötetek már sokkal több kalandot, izgalmat és gyönyörű látnivalót, na meg persze profi receptet rejtenek, az érdekesebbnél érdekesebb kiadványok pedig nemcsak ajándéknak lehetnek tökéletesek, magunkat is érdemes lehet meglepni velük.
Andrejszky Zoltán: Halimádók konyhája
Ez a könyv tényleg a halak szerelmeseinek készült. Andrejszky Zoltán összegyűjtötte a legnépszerűbb, magyar vizekben is megtalálható halakat, a recepteket pedig olyan szakértelemmel és szépérzékkel vetette papírra, hogy a kiadvány megérdemel egy helyet a halkedvelők polcán. A különböző halfélékről részletes leírást találunk minden fejezet elején, így még a kezdő horgászok és halas fogások készítői is játékos könnyedséggel ismerhetik meg a magyar vizek élőlényeit.
Megvásárolható: 5990 forint; BOOOK kiadó/ Pannon Értéktár
Gáspár Bea: Bea konyhája 3.
Gáspár Bea immáron harmadik könyvét adja ki, mely ezúttal is rengeteg ízletes, házias étel receptjét mutatja be. Külön öröm, hogy minden receptet egy-egy kis történet egészít ki. Krémlevesek, könnyed, csirkés fogások és finomabbnál finomabb sütemények sorakoznak fel az új kötetben. Az első két rész után a harmadik már kötelező darab!
Megvásárolható: 5990 forint; BOOOK Kiadó
Felicita Sala: Mit főznek a Gránátalma utca 10.-ben?
Receptek gyerekeknek a világ konyháiból – Felicita Sala csodásan illusztrált könyve kicsiknek és nagyoknak is egyaránt tanulságos és szórakoztató. A Gránátalma utca épületében rengeteg ország kultúrája találkozik egymással, itt egyszerűen és szórakoztatóan leshetjük el Ping úr pirított brokkoliját, Señora Flores feketebab-raguját vagy éppen Ibrahim úr baba ganoush-át. Az alapanyagok felismerésében kedves rajzok segítenek, a receptek könnyűek, és gyerekek számára is megjegyezhetőek, ha pedig minden lakó elkészült az ebéddel, a ház közös kertjében együtt fogyasztják el a különböző országok és kultúrák különlegességeit. Egyszerű, de nagyszerű könyv, amely megmutatja, mennyire sokszínű és izgalmas a világ, és az, amit benne együtt főzünk.
Megvásárolható: 4000 forint; Csipet kiadó
Felicita Sala: Egy év Kertvárosban
A Gránátalma utca 10.-ben nem áll meg az élet, ezúttal a ház kertjében termő zöldségek és gyümölcsök kerülnek terítékre, ezeket pedig a lakók egy-egy ízletes receptben használják fel. A könyv nemcsak azért tökéletes választás főzni és sütni vágyó gyerekeknek, mert tele van szuper receptekkel, de azért is, mert a könyv által hónapról hónapra ismerhetik meg az aktuálisan termő idényzöldségeket és gyümölcsöket, a könyv végén pedig az egyes termények leveleit, magvait is sorra vehetik az olvasók.
Megvásárolható: 4000 forint; Csipet kiadó
Yossi Arefi: Kevert sütik
Nem véletlenül imádjuk a kevert sütiket, hiszen ezek a finomságok általában egy hosszú, munkával teli napon is egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek. Yossi Arefi mindenre gondol, ha esetleg egy-egy süteménynél más ízesítést vagy más sütőformát választunk, akkor is könnyen elkészíthetjük a gyors és érthető magyarázatoknak köszönhetően. A szerző olykor még az extrémebb alapanyagokat is megpróbálja felhasználni egy-egy receptben, ezzel is arra sarkallva minket, hogy ne féljünk kilépni a muffin-brownie komfortzónájából, és nyugodtan kísérletezzünk az olyan alapanyagokkal, mint a mandulavaj, a cukkini, a whiskey vagy éppen a maláta.
Megvásárolható: 5500 forint; Csipet kiadó
Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv
Az egyik legnépszerűbb brit sorozat most egy gyönyörű szakácskönyv formájában kel életre. A hivatalos Downton Abbey könyvben gyönyörű fotókon illusztrálják a korhű recepteket, a kötetből pedig nem maradhatnak ki a sorozatból ismert jelenetek. A receptek mellé a szerző sok esetben egy-egy izgalmas kis leírást, magyarázatot is fűz a kor szokásairól, így ez a könyv igazán felejthetetlen élmény lesz azoknak, akik már régóta a sorozat szerelmesei.
Megvásárolható: 6490 forint; 21. század kiadó
Beczkóyné Kner Piroska – Szakácskönyv; és Parti Nagy Lajos – Árnyékporocska
A két könyv egyben nyújt igazi élményt. Kner Piroska még 1877-ben született, élete nagy részét háziasszonyként élte le Rákosligeten. 1915-ben ugyan írt egy saját szakácskönyvet – melynek mai napig is aktuálisak a receptjei, ezt az olvasó is rögtön észreveszi – , a kötetet azonban végül nem adták ki. Sokáig kallódott az írás, mire végre a Magvető kiadó és a gyomai Határ Győző Városi Könyvtár közös munkájának köszönhetően ki nem adták a szakácskönyvet, melyhez egy kiegészítés is társul korunk egyik legnagyobb írójának, Party Nagy Lajosnak tollából. Az Árnyékporocska régi kéziratok és levelek segítségével idézi meg Kner Piroska életét.
Megvásárolható: 5499 forint; Magvető kiadó
dr. S. Sárdi Margit: Confectumok készíttésének módja 1779
A Confectumok készíttésének módja remek kiadvány azok számára, akik nemcsak a jelenkor és a jövő gasztronómiai trendjei iránt érdeklődnek, hanem az ételkultúra múltjáról is szívesen tudnának meg többet. A kötet több mint kétszáz évvel ezelőtt íródott, készítőjének valódi kiléte ismeretlen, a könyv szerkesztője, dr. S. Sárdi Margit munkájának köszönhetően azonban mi magunk is könnyen utánajárhatunk annak, hogyan sütötték elődeink a fánkot, milyen módon tartósították a zöldségeket vagy készítették a legismertebb levesbetéteket.
Megvásárolható: 2800 forint; Attraktor kiadó
Irina Georgescu: Kárpátok ízei – A legfinomabb ételek a zakuszkától a kürtőskalácsig
Ez a gyönyörű kötet igazi gasztronómiai utazás, mely Románia és környéke legkülönlegesebb receptjeit veszi sorra. A szerző minden ételt és receptet saját gondolatokkal, történetekkel ruház fel, így közel sem lehetne azt állítani, hogy ez csak egy sima szakácskönyv lenne, annál sokkal több: a kötet által bepillantást nyerhetünk Románia hagyományaiba és történelmébe, amely szorosan összefonódik a magyar kultúrával is.
Megvásárolható: 5500 forint; HVG Könyvek
Mimi Thorisson: Itália ízei – Receptek, titkok és történetek
Ha számot kéne vetni arról, mely ország gasztronómiáját dolgozták fel a legtöbbször szakácskönyv formájában, valószínűleg az olasz és a francia konyha versengene egymással. Jogosan merülhet fel a kérdés, mit tudhat az Itália ízei a többi olasz szakácskönyvhöz képest? Mimi Thorisson régióról régióra mutatja be az olasz éttermi kultúrát, a könyv száz receptje pedig a legegyszerűbb és legérthetőbb módon ismerteti meg velünk a világ egyik legizgalmasabb konyháját. Sok a leg, ugye? Nem véletlenül, az Itália ízei ugyanis tényleg az olasz szakácskönyvek egyik legjobbja, ami az utóbbi években megjelent. Gyönyörű fotók, egyszerű, minőségi receptek, csodálatos leírások az olasz csizma minden szegletéről, ennél több nem is kell!
Megvásárolható: 6500 forint; HVG könyvek
Török-Bognár Renáta : Metszéspontok
Nehéz nem elfogultnak lenni a Metszéspontok című könyvet illetően. Ez a külsejében (is) az átlagostól merőben eltérő könyv igazi különlegesség. Török-Bognár Renáta profi fotográfusként és elszánt gasztrokalandorként egy lélegzetelállító képekkel, történetekkel és receptekkel megalkotott könyvet hozott létre. Az európai kalandozásokat megörökítő Metszéspontok a magyar, a norvég, a szlovén, francia, portugál, skót, dán és szardíniai konyha jellegzetességeit mutatja be, ugyanakkor nem az a célja, hogy eredeti, hagyományos recepteket mutasson be, sokkal inkább az, hogy a különböző országok ételeit saját konyhánkban is könnyen elkészíthessük. Ezt a könyvet látni kell, forgatni, elemezni, pont úgy, mint egy izgalmas olvasmányt, ami a téli szürkeségben is gyönyörű tájakat és élményeket mutat be.
Chad Robertson: Tartine kenyér – A tökéletes kovászos kenyér titka a világ leghíresebb pékségéből
A világ egyik leghíresebb péksége a konyhánkba költözik Chad Robertson által, aki a Tartine pékség megnyitása előtt 10 évig tanulmányozta a kenyérsütés mesterségét. A San Francisco-i világhírű pékség kenyereit minden nap gyorsan elkapkodják, mi itt a világ másik felén azonban most lépésről lépésre tanulmányozhatjuk a legjobb, tökéletesen puha, ropogós kérgű kovászos kenyerek receptjeit. Ebben a könyvben sem csak sima recepteket találunk, hanem egész kerek történeteket kenyérkészítésről, pékségnyitásról, személyes történetekről.
Megvásárolható: 6900 forint; HVG Könyvek
Greg Hughes: Házi sörfőzde
Van valaki a családban vagy a barátok között, aki szívesen kipróbálná magát a házi sörfőzés művészetében? Greg Hughes javított kiadása lépésről lépésre mutatja be a sörfőzés alapjait. Több mint 100 sörrecept, rengeteg sörfőzési technika, mindez rengeteg hangulatos fotóval és fázisfotóval illusztrálva. Igazi kincs egy ilyen részletes kiadás!
Megvásárolható: 5990 forint; Libri kiadó
Madeline Puckette –Justin Hammack: Wine Folly – Borkedvelők mesterkurzusa
Ismersz valakit, aki szívesen elmerülne a borok készítésének világában, esetleg valódi szakértő szeretne lenni? A gondosan megírt Wine Folly tökéletes kiadvány azoknak, akik szeretnének valódi borszakértők lenni, remek illusztrációk segítik a tanulást, ettől a könyvtől pedig azoknak sem kell félniük, akik teljesen zöldfülűek akár a borkóstolás terén is. Gyönyörű könyv izgalmas tartalommal.
Megvásárolható: 6500 forint; HVG Könyvek
Aaron Knoll: GIN – 300 gin a világ legjobbjaiból
Ahány ország, annyi gin – ez a különleges alkoholos ital pedig nem véletlenül milliók kedvence, régen orvosságnak tartották, aztán egyik pillanatról a másikra az elit italává vált ez a millió módon ízesíthető, kombinálható ital. Aaron Knoll gyűjtése a világ legjobb ginmárkáit és azok készítésének titkait fedi fel, ráadásul a gyönyörűen illusztrált könyvben az italhoz legjobban illő gyümölcsök és növények is közelebb hozzák hozzánk a nyáresti találkozók és téli ünnepek kedvelt itókáját.
Megvásárolható: 5900 forint; HVG Könyvek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Hangolódj rá még jobban az ünnepekre!