Ha a karácsonyi menü nálunk is nagyrészt halból áll, akkor már biztosan megvannak a családilag bejáratott receptjeink, amelyeken nem szívesen változtatunk. Érdemes lehet azonban egy-két receptúrát felülvizsgálni, mégpedig az egészség szempontjából – hiszen ünnep ide vagy oda, ilyenkor is vigyázhatunk arra, mit viszünk be a szervezetünkbe. A halételeknek amúgy is a legtöbbször jobban állnak a könnyedebb elkészítési módszerek, így két legyet üthetünk egy csapásra, egyszerre tehetjük ízesebbé és egészségesebbé is a karácsony halait.
Nézd meg galériánkban a tippeket, amelyektől egészségesebb és ízesebb lesz a hal!
Így készítsd el a halat, hogy finom, de kalóriaszegény legyen
Sütőben is lehet „rántani”
Sok háztartásban a karácsonyi hal bundában érkezik (talán, hogy ne fázzon annyira a téli hidegben), ezáltal persze rendesen megugrik a fogás kalóriaértéke. Szerencsére akad egy módszer, amivel nem kell (teljesen) lemondanunk a panír és a filé kellemes házasításáról: készítsünk sütőben sült morzsás halat. Zöldfűszerekkel, kevés olajjal, sóval, borssal keverve halmozzuk a beolajozott, ízesített halszeletek tetejére, és süssük, míg a morzsa aranybarna, a hal pedig omlós nem lesz.
Papírcsomagba zárva
Szintén a sütőre lesz szükségünk az egyik legomlósabb húsú hal elkészítéséhez: zárjuk a filéket (olajjal, só, bors, zöldfűszerek és citromkarikák társaságában) sütőpapírcsomagba, ahol minimális zsiradék használata mellett tökéletesre párolódnak-gőzölődnek a szeletek. Semmi olajszag, semmi kalóriák miatti aggódás!
Zsírosabb hal – szaftosabb végeredmény
Azzal is kibekkelhetjük a túlzott zsiradékhasználatot, ha alapból olyan fajta halat választunk, amelynek zsírosabb a húsa. Sajnos ez gyakran költségnövekedést jelent, de ne aggódjunk, van pozitív hozadéka is a dolognak, mégpedig, hogy kevesebbel is jól lakunk majd. Ezek a halak (lazac, afrikai harcsa, pisztráng) kisebb mennyiségben is kellemes teltségérzetet adnak.
A bőrös hal előnye
Sokan ódzkodnak a hal bőrös részeitől, ami ugyan érthető, de semmiképp sem előnyös – ugyanis általában ezek az állat legzsírosabb részei. Amennyiben ilyen filéket veszünk, kevesebb olajat/vajat kell majd a szeletek alá tennünk, mert azokból is kisül majd valamennyi zsír. Ráadásul egyes halak (pisztráng, aranydurbincs, lazac) ropogósra sütött bőre igazi különlegesség.
Receptek a fentiek mentén:
Egytepsis morzsás sült lazac burgonyával
Gyorsan összedobható, tápláló és ízletes fogás, amit az omlósra sült lazachús és a ropogósra pirult morzsa csodálatos harmóniája tesz tökéletessé.
Egészben sült aranydurbincs (Tunner-módra)
Az egész halak sütése elsőre mindig ijesztő feladatnak tűnhet, pedig egyáltalán semmi ördöngösség nincs a dologban. Erre engem Tunner Péter barátom tanított meg, akinek apró, ...
Szürkeharcsa en papillote
Ha hal, akkor a szürkeharcsa az egyik nagy kedvencünk. Fantasztikusan finom fehér húsa van, ami nem is kíván más ízesítést a só-bors pároson kívül. És persze tálaláskor egy ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több ötlet a konyhába, hogy szép legyen az ünnep: