Nemrég írtunk arról, miért is jó saját magunk által készített gasztroajándékokkal megörvendeztetni a szeretteinket, barátainkat, most pedig egy sor szuper tippet gyűjtöttünk össze ezekhez az ehető ajándékokhoz. A következő finomságok viszonylag könnyen, kevés alapanyagból, jó előre, de akár az utolsó pillanatban is elkészíthetők, és garantáltan egyedi, különleges finomsággal lephetjük meg a megajándékozottat.
Ezek nem a polcon porosodó és ide-oda tologatott, furcsa kézműves kreálmányok, legnagyobb erényük amellett, hogy szívünket és szeretetünket belefőzzük, miközben készítjük őket, hogy egyediek és finomak is – olyan ételek is italok, amelyeket nem feltétlenül csinál meg az ember a hétköznapokon.
Egyszerűen nagyszerű – a fűszersó
Ha valami gyors és látványos, és mindeközben praktikus ajándékot keresünk, akkor az egyik legegyszerűbb, ha fűszersót csinálunk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint durva, nagy szemű sót összekeverni tetszőleges szárított fűszerekkel vagy azok keverékével, ez lehet bors, chilipehely, szárított, kezeletlen citromhéj, rozmaring, kakukkfű, szárított bazsalikom, majoránna, köménymag, római kömény, vagy bármilyen szemes fűszerféle. A lényeg, hogy a fűszereket kissé törjük össze, majd keverjük el a sóval. Jól záródó, szép üvegekbe vagy fiolákba töltve legalább olyan látványos ajándékok, mint amilyen egyszerűek.
Elegáns és finom – narancsból készült különlegességek
Ma már szerencsére sok helyen lehet kapni kezeletlen héjú narancsot és citromot – ez a tulajdonság pedig elengedhetetlen, ha ezeknek a gyümölcsöknek nem csak a levét és húsát használjuk. Márpedig a narancslekvárhoz szükség van a gyümölcs héjára is, hiszen ez adja a lekvárunk különleges, semmihez sem fogható, mámorító aromáját és textúráját.
Ebből a finomságból épp elég kicsi, elegáns befőttesüvegnyi adagokat főzni – egy szép szalaggal átkötve máris megédesíthetjük egy barát vagy rokon téli reggelijeit.
A narancs és citrom héját emellett remekül lehet kandírozni, ez az a finomság, amit akár olvasztott csokoládéval cifrázva egyszerűen nem lehet elrontani – mindenki imádja, abbahagyhatatlan, magában és süteményekben is remekül működik.
Az ebéd megkoronázója – a hagymalekvár
Ha már maradunk a lekvároknál, a lilahagymából készült, édes-sós-pikáns hagymalekvár a másik olyan jolly-joker finomság, amivel hatalmas sikert arathatunk. Egy jó steak mellé, hamburgerhez, húsgombóchoz, de rántott sajthoz, grillezett zöldségekhez is remekül illik, füstös, gazdag íze egyszerűen imádnivaló. Viszonylag olcsón előállítható, főzhetünk belőle egyszerre nagyobb mennyiséget, jól záródó üvegben sokáig eltartható a hűtőben.
Ha csak sütni van időnk – Ünnepi kekszek
Akkor sincs semmi baj, ha nincs időnk a fent említett finomságok elkészítésére, és az időnkbe csak annyi fér bele, hogy valami egyszerűbb vajas kekszet összedobunk. Egyrészt ezeket a süteményeket is díszíthetjük különlegesebb kiegészítőkkel – kandírozott gyümölccsel, aszalt fügével, szilvával, csokidarabokkal, színes csokis cukorkával, mindenféle tortadísszel, másrészt ezeknek a finomságoknak az a titka, hogy valami igazán szép dobozba, elegánsan elrendezve csomagoljuk őket.
A profiknak – Tojáslikőr
Ha vállalkozó szelleműek vagyunk, érdemes nekiállnunk a tojáslikőr elkészítésének is. Ha nem is a legegyszerűbb folyamat – hiszen a tojás miatt nagyobb körültekintést igényel, mint a korábbi finomságok, megéri elkészíteni, hiszen az ünnep egyik éke lehet ez a különleges finomság, amit a karácsonyi pihenés alatt a legjobb dolog kortyolgatni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több karácsonyi recept és cikk itt: