Ebben az évben is megannyi ízléses példánnyal gazdagodott a könyvkiadás világa, és talán ez valahol meg is nehezíti a dolgunkat. Amikor karácsony előtt (vagy bármilyen más alkalomból) kajtatjuk az ajándékozni szánt könyveket, nem nehéz elbizonytalanodva álldogálni a kirakatok és végtelen polcok előtt. De mielőtt még teljesen pánikba esnénk, inkább böngésszük végig az alábbi listát, ami nagyban megkönnyítheti a gasztro- és szakácskönyvek közüli választást.
Lesd meg a galériában az ajánlott könyvek listáját:
11 lenyűgöző gasztronómiai könyv, amit adni és kapni is öröm
Váncsa István: Évszakok ízei
Egy szakácskönyv képek nélkül? Nos, igen a túlzott vizualitáshoz szokott agyunk egy kicsit visszariadhat ettől, azonban ne engedjük túlságosan megijedni, mert Váncsa István könyvét kár lenne kihagyni. A 240 recept felvonultatása közben egyszerre tanítja és szórakoztatja is az olvasót, aki a szerzővel együtt fejtheti meg a mindennapi (konyhai) élet problémáit. Mindezt a szezonalitás elvére felfűzve. Ennyi minden mellett kinek kellenek képek?
Megvásárolható: 5999 forint; Open Books
Snoop Dogg: A kutya vacsorája
A celebek által írt szakácskönyvekre hajlamos az ember kicsit ferde szemmel nézni, hogy „na, te meg mikor jártál utoljára konyhában?”. Azonban a rapperlegenda, Snoop Dogg könyve már az elejétől kezdve érezteti velünk, hogy itt nem csak üres beszéd és kamufotók lesznek. A zenész családi recepteket, turnés rágcsákat, de ünnepi, elegáns fogásokat is megoszt velünk, a főzés mellé pedig egy-egy találó zeneválogatást is kapunk, hogy teljes legyen az élmény.
Megrendelhető: 9499 forint; Alexandra Kiadó
Rúzsa Magdi – Vida József: Zümmögés a konyhában 3.
Ritka, hogy egy szakácskönyvet csupán egyetlen alapanyag köré építenek fel, és talán még ritkább, amikor egy hasonló kezdeményezés háromrészes sorozattá növi ki magát. Pedig éppen ez történt a Zümmögés a konyhában sorozattal: Rúzsa Magdi énekesnő és Vida József bankár immár harmadik könyvükben tanítanak minket mézzel alkotni, és ebben a részben végre minden az édességekről szól. Merüljünk el az aranyló folyamban velük együtt.
Megvásárolható: 5990 forint; BOOOK Kiadó/Pannon Értéktár
Puzsér Róbert: Gonzó szakácskönyv
Mégis mit jelent a cím felét adó gonzó szó? Nos, a gonzó életstílus minden, ami a magyar néplélekhez (állítólag) közel áll: a csekély maximumra törekvés, a gondolkodásmentes, ergo boldog élet, a könnyű megoldások keresése. A gasztronómiában ez a kollégiumi és agglegénykonyhák gyors, frappáns és bizarr költeményeit jelenti, amelyek Fördős Péter képein elevenednek meg Puzsér Róbert könyvében. Főzni ugyan nem fogunk megtanulni belőle, ettől függetlenül mindenképpen jót fogunk szórakozni ezen a majdnem 250 oldalas fricskán.
Megvásárolható: 8990 forint; Kossuth Kiadó
Jennifer Carroll: Varázspartik és lakomák a Harry Potter-filmekből
A Harry Potter-filmek világa igen nagy hatással volt a hétköznapi életre, szinte már mindennaposak a varázslós partik, szülinapok és egyéb ünnepi rendezvények, ezekhez pedig nem árt egy-két eredeti ötlet a filmekből és könyvekből. A dekoráció, a játékok és az ételek mind egyszerűen elkészíthetőek ennek a könyvnek a segítségével, otthon megtalálható vagy egyszerűen beszerezhető alapanyagokkal.
Megvásárolható: 6990 forint; 21. Század Kiadó
Jenny Linford: A legfinomabb burgonyás ételek
Ugyan valószínűleg nem annak szánták, mégis nagyon aktuális ez a szakácskönyv, ami a burgonyát, mint alapanyagot járja körül. És tüzetesen. A jelenlegi gazdasági helyzet nyilván a konyhákba is begyűrűzött, így ismét előtérbe kerültek az olyan olcsóbb élelmiszerek, mint a krumpli. Ha sokat főzünk vele, vagy szeretnénk az összes lehetséges elkészítési módját megismerni, akkor mindenképpen szerezzük be ezt a könyvet.
Megvásárolható: 5990 forint; HVG Könyvek
Wossala Rozina: Konyhakönyv
Wossala Rozina színekkel robbanó, minden helyzetre konyhai tanácsot találó kézikönyve tényleg hiánypótló darab: nemcsak főzni fogunk vele megtanulni, de szezonálisan vásárolni, hűtőt okosan ki- és bepakolni, kamrát feltölteni és okosan felhasználni is. Az étel és az élet kalauza is egyben, mindenképpen érdemes belelapozni.
Megvásárolható: 7490 forint; BOOOK Kiadó
Gennaro Contaldo: Gennaro olasz péksége
Szerencsére reneszánszát éli a jó kenyér: egyre többen szeretnénk az ipari fehér veknik helyett inkább rendesen ropogós, légies és tartalmas péktermékeket enni és készíteni. És ugyan rengeteg könyv született ebben a témában az elmúlt időszakban, egy igazi olasz szakácsban azért mégiscsak bízhatunk, nem? Gennaro Contaldo végigkalauzol minket Itália pékségeinek karakteres termékei között, hogy otthon is tökéletes kenyeret, pizzát, focacciát és süteményeket alkothassunk.
Megvásárolható: 7500 forint; HVG Könyvek
Mimi Thorisson: Francia ízek – Egy év a vidéki konyhámban
A francia gasztronómia mindig lenyűgöz, főleg akkor, ha vidéki egyszerűségében és nem a csúcséttermek furfangos módszereivel lép elénk. Mimi Thorisson gasztroblogger nemcsak légből kapott dolgokat írt le a könyvébe, hanem tényleg egy autentikus bemutatót készített, amely a receptek mellett a francia kisvárosok mindennapi életét is bemutatja, egy ott élő és alkotó házi szakács élményein keresztül.
Megvásárolható: 8500 forint; HVG Könyvek
Archana Pidathala: Why Cook
Az ajánlónk egyetlen angol nyelvű könyve tényleg különleges ajándék lehet azoknak, akik mélyen és őszintén odavannak a gasztronómiáért és a konyhai alkotásért. Archana Pidathala 16 fejezetre osztott könyvének minden része egy-egy, őt inspiráló nőt mutat be. A személyes interjúkat olyan receptek követik, amelyeket a szerző és barátai együtt készítettek és fogyasztottak el a beszélgetések alkalmával. A könyv pedig Laki Eszter és a Studio NUR képeivel és dizájnjával kel életre.
Megvásárolható: 50 USD (~20000 forint); Five Morsels Press
Josh Niland: Hal, mindenestül
A magyar is halas nép, csak ezt útközben valahol kicsit elfelejtette. Ugyan más síkon mozog a mi halszeretetünk, mint egy tengeri országé, mégis központjában ugyanaz az egy dolog áll: maga a hal. Josh Niland halszakértő könyve olyan alaposan körbejárja a hallal kapcsolatos témákat, hogy mire végigolvassuk a lapokat, tényleg teljesen más szemmel nézünk majd erre az alapanyagra, a fejétől a farkáig.
Megvásárolható: 19990 forint, Alexandra Kiadó
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több ötlet az ünnepi hangolódáshoz: