Azt hinnénk, hogy az internetes receptoldalak mellett már abszolút nincs is szükség újabb gasztro- és szakácskönyvek kiadására. És ez igaz is lehetne, persze csak akkor, ha nem jelenne meg minden évben ennyi csodás, eredeti és iránymutató könyv. A termés 2022-ben is igen gazdag volt, ebből következik most egy alapos merítés, ami egyeseknek talán majd a karácsonyi ajándékkeresést is megkönnyíti.
Nézd meg galériánkban az ajánlott könyveket:
13 új gasztronómiai könyv, amelynek minden polcon ott a helye
Dragomán György: Adjuk meg a módját!
A közkedvelt magyar író immár második főzéssel foglalkozó könyvét adja ki, amelyet igen nagy érdeklődéssel várt az olvasók köre. A Főzőskönyv szellemes és közérthető stílusában, további ínyenc receptekkel és egyszerű magyarázatokkal érkezik az Adjuk meg a módját, amelytől ismét azt várhatjuk, mint elődétől: hogy tovább tanítson minket a főzés és az evés élvezetére és kiélvezésére.
Megvásárolható: 6999 forint; Magvető Kiadó
Stanley Tucci: Életem az ételeken át
Minden történet a konyhából indul vagy valamilyen úton-módon oda tér vissza: ezt állítja (és bizonyítja is) az olasz bevándorlócsaládból származó híres amerikai színész, Stanley Tucci, aki mostanában egyre mélyebbre hatol a gasztronómia világába. Jelen könyve egyszerre memoár és receptgyűjtemény: a történetek és ételek szoros egymáshoz fűződése nyilvánul meg ebben is.
Megvásárolható: 4900 forint; HVG Könyvek
Jókat eszünk gyorsan és egészségesen valamint Jókat eszünk és ízlik nekünk
Hogyan lesz egy három cseh fiatal által létrehozott mobilapplikációból kétrészes szakácskönyv? Nos, nem tudjuk pontosan, mindenesetre egy egészen különleges projektről beszélhetünk, amikor a Jókat eszünk sorozat jön szóba. A fiatalok alkották meg, kóstolták és fotózták be az összes elkészített ételt, amelyek mind gyorsan, olcsón és egyszerűen elkészíthető fogások. Tényleg sokszínű szelekció, mindennapos használatra.
Megvásárolható: 7490 forint/darab; Verdon Capite
Dahlia Clearwater: Teadélután a Grosvenor Square-en
A pék és Bridgerton-rajongó Dahlia Clearwater könyve mindenkinek kötelező, akit magával ragadott a mondhatni formabontó Netflixes sorozat világa. A brit arisztokrácia teadélutánjai és lakomái elevednek meg az oldalakon, a maguk porcukros, pasztell színű és habos-babos fogásaikkal.
Megvásárolható: 5990 forint; Gabo Könyvkiadó
Szabadfi Szabolcs – Trogmayer Éva: Labi és a nagy találkozás
Természetesen a fiatal olvasók sem maradhatnak ki a könyvajánlóból: nekik itt van Szabi, a pék második könyve, amelyben további kalandok várnak az első részben megismert, kedves szereplőkre. A történet elmaradhatatlan részét képezik a különböző leveles, kovászos, édes és magvas finomságok, amelyeket akár a gyerekekkel együtt is megsüthetünk, hogy még valóságosabbá tegyük nekik Labi és az erdő többi lakójának világát.
Megvásárolható: 4990 forint; HVG Könyvek
Lidl Konyha: Ételek és évszakok Széll Tamással
A tavalyi, nagy sikerű szakácskönyv után ebben az évben is lehetőség nyílik a Lidl vásárlói számára, hogy egy újabb kötetet tegyenek fel a polcra. Széll Tamás Michelin-csillagos séf most a szezonális alapanyagok világába kalauzol el minket, ahol sokszínű, változatos és megunhatatlan receptek várnak ránk. A kötet kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak limitált példányszámban és az áruházlánc hűségakciója keretében juthatnak hozzá a vásárlók.
A könyvről és a hűségakcióról további információk érhetőek el ezen a linken.
Patrick Rosenthal: Sisi császárné – A szakácskönyv
Vajon milyen fenséges fogások kerültek a magyarok császárnéjának tányérjára? Az alábbi receptkönyv segítségével most kiderül, ugyanis végigehetjük Sisi kedvenc ételeit Bécstől egészen Madeiráig. Olyan klasszikusok is felbukkannak az oldalakon, amelyek a magyar szívhez és gyomorhoz is közel állnak.
Megvásárolható: 6500 forint; Kossuth Kiadó
Gáspár Bea: Bea konyhája – Családi receptek egyszerűen
Gáspár Bea immár negyedik szakácskönyvében hoz az olvasóknak házias, egyszerű és az egész család számára kedves recepteket. Mindezt azonban most megújult formában teszi: mind a design, mind a receptválogatás már egy sokkal modernebb, aktuálisabb vonalat követ – egyszerű alapanyagokból varázsol különleges, otthon is egyszerűen elkészíthető fogásokat.
Megvásárolható: 5490 forint; BOOOK Kiadó
Cettina Vicenzino: Toszkána ízei
Az olasz konyha rabul ejt: ezt bizonyítják az újabbnál újabb könyvek, filmek és sorozatok, amelyek napvilágot látnak, és arra csábítanak minket, hogy mi is legyünk részesei ennek a kollektív dolce vita életérzésnek. Hagyjuk magunkat elcsábulni, és lapozgassuk élvezettel a szicíliai származású Cettina Vicenzino könyvét, amelyben az egyszerű, házias toszkán ételek minden sallang nélkül (de helyi termelők és szakértők tanácsaival kiegészítve) állnak elénk.
Megvásárolható: 8990 forint, Kossuth Kiadó
Kövi Pál: Erdélyi lakoma
Mautner Zsófia és Trucza Adorján László vendéglátós, a székelyudvarhelyi Páva étteremből, három év közös munka, és legalább tíz év tervezgetés után, az Erdély Ízei Fesztiválon mutatták be a közönségnek Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvének felújított kiadását. A több száz receptet és irodalmi színvonalú esszéket felsorakoztató kötettel nem titkolt céljuk, hogy Kövi, és a régi, erdélyi, paraszti konyha örökségét napjainkhoz hangolva megismertessék a főzés akár rutinos, akár kezdő szerelmeseivel.
Megvásárolható: 11990 forint; Trubadúr Kiadó
Rubin Eszter: Mit esztek ti otthon, mannát?
Gasztroerotikus utazás: ezt az alcímet kapta a vaskos könyv, amelyben Rubin Eszter mesél, emlékezik, ételeket mutat be képen és írásban, az olvasó pedig mindezeket vele együtt éli át, és egyáltalán nem sekélyesen. Ahogy lapozgatunk, megéhezünk, majd falatozás közben tovább olvasunk, ismét korog a gyomrunk, és így tovább...
Megvásárolható: 9990 forint; Kalligram Kiadó
Havas Dóra: Főzd meg
Ha nem tudjuk, mi az a tudatos hedonizmus, akkor valószínűleg még nem jártunk Havas Dóra háza táján. Ez a szókapcsolat, amiről talán először azt gondolhatjuk, hogy ellentmond önmagának, tömören és velősen leírja azt a szemléletet, amely a modern, rohanó világunkban megoldást jelenthet étkezési szokásaink elszegényedésére. A könyv évszakokra bontva hozza azokat a gyors, laktató és bolygóbarát recepteket, amelyekkel mi is tudatos hedonisták lehetünk.
Megvásárolható: 9500 forint; Zöld Füge Kft.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több ötlet az ünnepi hangolódáshoz: