Feltárul a kapszulakamra: az új kihívás, amivel jól jár a pénztárcád, a konyhád és a bolygó is

A kamra minden háztartás szíve, irányítóközpontja és motorja. Néha üresebb, néha dugig van, az étkezéseink alapját adja, és minden nap inspirációként szolgál ahhoz a nehéz kérdéshez, hogy „na, mi lesz ma az ebéd?”. Nagyon sok múlik azon, hogyan használjuk a kamránkat, éppen ezért indul most útjára a „kapszulakamra” nevű kezdeményezés, amivel időt, pénzt, energiát spórolhatunk, ráadásul a pazarlással is felvehetjük a harcot. Lessük meg, mit rejt a kapszulakamra! (x)

Sokaknak talán már ismerős lehet a kapszulagardrób, azaz a ruhatárunk csökkentésének, optimalizálásának fogalma. Nos, a változás, ami a fenntartható ruhaiparban már kezd bevett gyakorlattá válni, mostanra elérte a főzés és a gasztronómia világát is. Főleg a 2020-as év eseményei miatt sokan rádöbbentünk, hogy akár heti egy bevásárlással, kevesebb alapanyaggal is ugyanolyan sokszínű, ízletes és tápláló ételeket készíthetünk, mint egy telezsúfolt kamra mellett. És ugyanezen gondolaton elindulva született meg a kapszulakamra elképzelése, amit az ittaszezon.hu csapatával most büszkén mutatunk be mindenkinek, aki szívesen csökkentené a kidobott élelmiszer mennyiségét. Megannyi változatos recept, egy izgalmas kihívás és egy tudatosabb kamra vár ránk: induljon a kaland!

Feltárul a kapszulakamra

Kidobjuk, pedig nem kéne

Sajnos a modern konyhák egyik legnagyobb problémája az élelmiszerpazarlás. Az egész világon évi 1,3 milliárd tonna étel kerül a kukába, ebből a magyarországi mennyiség 1,8 millió tonnát tesz ki (a Nébih adatai szerint).

Ezek hatalmas számok, de talán jobban átlátható a helyzet, ha úgy olvassuk, hogy egy ember egy évben 68 kilogramm élelmiszert dob a kukába.

A szemetesben elsősorban készételek, pékáruk illetve zöldségek és gyümölcsök landolnak. Talán némi bizakodásra ad okot a tény, hogy a karanténban töltött idő sokakat ráébresztett a pazarlás mértékére, így az élelmiszerhulladék mennyisége 4%-kal csökkent hazánkban.

Csupán egy kis tervezés kell

Talán pont az előző év bezártsága és korlátai hívták fel a figyelmünket a kamránkban uralkodó helyzetre: otthon voltunk, nem mentünk boltba, esetleg csak hetente egyszer, és kénytelenek voltunk mindent felhasználni, amit találtunk.

Csupán egy kis tervezés kell

És igazából ez a kapszulakamra lényege: előre megtervezett bevásárlás, kevesebb, de sokkal több mindenre használható (lehetőleg szezonális) alapanyagok, és összességében egy tudatosabb, átgondoltabb otthoni főzés és étkezés.

Gondoljuk újra a kamrát!

Meg fogunk lepődni, hogy milyen sok mindenre vagyunk képesek, még akkor is, ha nincs olyan sok különböző alapanyag a kamrában. Persze a frissen főtt ételek is lehetnek sokszínűek, de ha nem akarjuk ugyanazt enni napokig, akár a maradékokat is újragondolhatjuk, alkothatunk belőlük valami teljesen újat.

Az ittaszezon.com-mal együtt most ebben szeretnénk segíteni mindenkinek. Részünkről készültünk pár fantasztikus étellel – ezekhez a hozzávalókat mind az Itt a szezon online piacteréről szereztük be – amelyek a kapszulakamra szellemiségét követve készültek, közben mégis felérnek egy elképesztő lakomával.

Ha pedig további lépéseket tennénk egy átláthatóbb és fenntarthatóbb kamra felé, akkor látogassunk el az ittaszezon.com-ra, ahol ingyenesen letölthető az 5 lépés a szezonális kapszulakamra kialakításához című ebook, valamint még több információt megtudhatunk a kezdeményezés részleteiről.

Nálunk ilyen a "kapszulás" krumplis tészta

De nemcsak olvasni tudunk ám róla, hanem részt is vehetünk benne. Elindult ugyanis a #kamrakihivas, melynek keretében mindenki megtapasztalhatja, milyen az élet egy kapszulakamrával. Előre meghatározott bevásárlások, a kamra tartalmának intenzív használata és havi egy online vásárlás: tehát egy izgalmas világ, amibe érdemes belecsöppenni.

Vegyél részt te is a kihívásban, használd a #kapszulakamra és #kamrakihívás hashtageket, és oszd meg, te hogyan képzeled el a saját kapszulakamrádat!

Mi, itt a Nosalty szerkesztőségében megfőztünk 5 fantasztikus kapszulakamrás ételt csak nektek! Öt nap alatt nálunk ez az 5 "kapszulás" finomság készült:

  1. nap: Pestos-sajtos "fullos" szendvics
  2. nap: Krémes gombaleves
  3. nap: Klasszikus paprikás krumpli
  4. nap: Fordított almatorta
  5. nap: Maradékmentő krumplis tészta

Most pedig rajtatok a sor, átadjuk a stafétát nektek: készítsetek ti is ételeket a kapszulakamra szellemiségében, és a fenti hashtagekkel osszátok meg, hogy mi is láthassuk. Kellemes főzést mindenkinek!

Tudj meg még többet a #kapszulakamra-ról az ittaszezon.hu oldalán, itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...