Feltárul a kapszulakamra: az új kihívás, amivel jól jár a pénztárcád, a konyhád és a bolygó is

A kamra minden háztartás szíve, irányítóközpontja és motorja. Néha üresebb, néha dugig van, az étkezéseink alapját adja, és minden nap inspirációként szolgál ahhoz a nehéz kérdéshez, hogy „na, mi lesz ma az ebéd?”. Nagyon sok múlik azon, hogyan használjuk a kamránkat, éppen ezért indul most útjára a „kapszulakamra” nevű kezdeményezés, amivel időt, pénzt, energiát spórolhatunk, ráadásul a pazarlással is felvehetjük a harcot. Lessük meg, mit rejt a kapszulakamra! (x)

Sokaknak talán már ismerős lehet a kapszulagardrób, azaz a ruhatárunk csökkentésének, optimalizálásának fogalma. Nos, a változás, ami a fenntartható ruhaiparban már kezd bevett gyakorlattá válni, mostanra elérte a főzés és a gasztronómia világát is. Főleg a 2020-as év eseményei miatt sokan rádöbbentünk, hogy akár heti egy bevásárlással, kevesebb alapanyaggal is ugyanolyan sokszínű, ízletes és tápláló ételeket készíthetünk, mint egy telezsúfolt kamra mellett. És ugyanezen gondolaton elindulva született meg a kapszulakamra elképzelése, amit az ittaszezon.hu csapatával most büszkén mutatunk be mindenkinek, aki szívesen csökkentené a kidobott élelmiszer mennyiségét. Megannyi változatos recept, egy izgalmas kihívás és egy tudatosabb kamra vár ránk: induljon a kaland!

Feltárul a kapszulakamra

Kidobjuk, pedig nem kéne

Sajnos a modern konyhák egyik legnagyobb problémája az élelmiszerpazarlás. Az egész világon évi 1,3 milliárd tonna étel kerül a kukába, ebből a magyarországi mennyiség 1,8 millió tonnát tesz ki (a Nébih adatai szerint).

Ezek hatalmas számok, de talán jobban átlátható a helyzet, ha úgy olvassuk, hogy egy ember egy évben 68 kilogramm élelmiszert dob a kukába.

A szemetesben elsősorban készételek, pékáruk illetve zöldségek és gyümölcsök landolnak. Talán némi bizakodásra ad okot a tény, hogy a karanténban töltött idő sokakat ráébresztett a pazarlás mértékére, így az élelmiszerhulladék mennyisége 4%-kal csökkent hazánkban.

Csupán egy kis tervezés kell

Talán pont az előző év bezártsága és korlátai hívták fel a figyelmünket a kamránkban uralkodó helyzetre: otthon voltunk, nem mentünk boltba, esetleg csak hetente egyszer, és kénytelenek voltunk mindent felhasználni, amit találtunk.

Csupán egy kis tervezés kell

És igazából ez a kapszulakamra lényege: előre megtervezett bevásárlás, kevesebb, de sokkal több mindenre használható (lehetőleg szezonális) alapanyagok, és összességében egy tudatosabb, átgondoltabb otthoni főzés és étkezés.

Gondoljuk újra a kamrát!

Meg fogunk lepődni, hogy milyen sok mindenre vagyunk képesek, még akkor is, ha nincs olyan sok különböző alapanyag a kamrában. Persze a frissen főtt ételek is lehetnek sokszínűek, de ha nem akarjuk ugyanazt enni napokig, akár a maradékokat is újragondolhatjuk, alkothatunk belőlük valami teljesen újat.

Az ittaszezon.com-mal együtt most ebben szeretnénk segíteni mindenkinek. Részünkről készültünk pár fantasztikus étellel – ezekhez a hozzávalókat mind az Itt a szezon online piacteréről szereztük be – amelyek a kapszulakamra szellemiségét követve készültek, közben mégis felérnek egy elképesztő lakomával.

Ha pedig további lépéseket tennénk egy átláthatóbb és fenntarthatóbb kamra felé, akkor látogassunk el az ittaszezon.com-ra, ahol ingyenesen letölthető az 5 lépés a szezonális kapszulakamra kialakításához című ebook, valamint még több információt megtudhatunk a kezdeményezés részleteiről.

Nálunk ilyen a "kapszulás" krumplis tészta

De nemcsak olvasni tudunk ám róla, hanem részt is vehetünk benne. Elindult ugyanis a #kamrakihivas, melynek keretében mindenki megtapasztalhatja, milyen az élet egy kapszulakamrával. Előre meghatározott bevásárlások, a kamra tartalmának intenzív használata és havi egy online vásárlás: tehát egy izgalmas világ, amibe érdemes belecsöppenni.

Vegyél részt te is a kihívásban, használd a #kapszulakamra és #kamrakihívás hashtageket, és oszd meg, te hogyan képzeled el a saját kapszulakamrádat!

Mi, itt a Nosalty szerkesztőségében megfőztünk 5 fantasztikus kapszulakamrás ételt csak nektek! Öt nap alatt nálunk ez az 5 "kapszulás" finomság készült:

  1. nap: Pestos-sajtos "fullos" szendvics
  2. nap: Krémes gombaleves
  3. nap: Klasszikus paprikás krumpli
  4. nap: Fordított almatorta
  5. nap: Maradékmentő krumplis tészta

Most pedig rajtatok a sor, átadjuk a stafétát nektek: készítsetek ti is ételeket a kapszulakamra szellemiségében, és a fenti hashtagekkel osszátok meg, hogy mi is láthassuk. Kellemes főzést mindenkinek!

Tudj meg még többet a #kapszulakamra-ról az ittaszezon.hu oldalán, itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...