Nem ragozzuk nagyon, egy a lényeg: mától állítólag - szemmel láthatóan - beindult a nyárelő, ordít a nap, mi már a rolókat is lehúztuk, előkerülnek a jegesteák, jegeskávék, jégkockás fröccsök. A jégkocka meg fogyóeszköz, és jó, ha minél több van belőle - ezért is jön jól ez az egyszerű tény, nem cifrázzuk:
A VÍZ ELŐBB MEGFAGY A JÉGKOCKATARTÓBAN, HA MELEG, ÉS NEM HIDEG VÍZBŐL KÉSZÍTJÜK!
Hogy mi? Miért? És miért nem tudtuk ezt előbb? Vagy te tudtad? Akkor miért nem mondtad?
A jelenség fizikai - természetesen - , és nem más, mint az ún.Mpemba-paradoxon, ami a víz különleges tulajdonságát állapítja meg, miszerint azonos körülmények között a fagyni kitett meleg víz hamarabb fagy meg, mint a hideg víz.Több elmélet próbálja magyarázni, de a teljes megértéshez még további vizsgálatokra van szükség.
Egy a lényeg: mostantól előbb lesz jégkockánk! TÖK JÓ!
készítsd el !
Így csinálj házi barackos jegesteát - barackból!
/via mic/