Káosz a hűtőben? Többé már nem!

A hűtő tisztításába ugyanolyan nehezen kezdek bele, mint az éléskamrám befőttektől roskadozó polcainak takarításába, de helyettünk senki nem teremt rendet és tisztaságot.

Eddig úgy gondoltam, hogy elegendő félévente jó alaposan kitisztítanom a hűtőszekrényt és teljesen átnéznem, rendszereznem annak tartalmát, aztán majd menet közben havonta a jó kis bio hűtőtisztítómmal áttörölgetem az üvegpolcokat. Nem, nem, és még egyszer, nem elég! Mert mi lesz a nagybevásárláskor hűtőbe halmozott friss élelmiszerek, és a régebb óta ott tanyázó, kétes sorsú vagy már szinte mumifikálódott, egykori csemegék sorsa?

Egyszerű, gyors tisztítás

Néhány éve a NoFrost-technológiának köszönhetően a modern hűtőgépcsodák már egyáltalán nem igénylik azt, hogy tisztítás előtt leolvasszuk őket, és csupán annyi a dolgunk, hogy műanyag vagy üveg tartozékait ecetes, meleg vízzel alaposan elmossuk. Ügyeljünk arra, hogy az olyan apróbb tartozékok, mint például a műanyag tojástartó, a kisebb tároló rekeszek és a jégkockatartók se maradjanak ki a tisztításból. Ne feledjük, a hűtő gondos tisztán tartásával elsősorban egészségünket óvjuk a káros baktériumoktól, másodszor pedig pénztárcánknak sem mindegy, hogy a drága alapanyagokat gazdaságosan felhasználjuk, vagy tönkremennek, és dobhatjuk is ki őket.

Fontos a jó időzítés

Hűtőtisztításra bármikor adhatjuk a fejünket, mégis érdemesebb ezt a hasznos elfoglaltságot a szokásos nagybevásárlás előtt beiktatnunk, mert mielőtt még újabb élelmiszerekkel bővülne hűtőnk tartalma, ajánlott átnézni és ellenőrizni a meglévők szavatosságát. Takarítás után a hűtő polcain lévő élelmiszereket mindig húzzuk előre, hogy azok fogyjanak el elsőként, újabb szerzeményeink pedig mehetnek a régiek mögé.

Helytakarékos megoldások

Minden apróbb, kis helyen is elférő élelmiszert átlátszó dobozokba rejthetünk. Külön a tejtermékek, külön a felvágottfélék és külön azok az alapanyagok, melyekre azt gondolnánk, hogy már semmire sem jók. Pedig bizony minden jó valamire. Érdemes téglalap alakú dobozokban tartanunk az ételeket, mert így könnyebben és helytakarékosan tudjuk rendezgetni őket a hűtő polcain.

Ne dobd ki, inkább használd fel!

  • A fonnyadtabb paradicsom, paprika vagy póréhagyma remek lesz egy jó húslevesbe vagy pörköltbe. Ha ilyen alapanyagokra bukkansz hűtőd tisztításánál, nyugodtan kijelölhetsz erre a célra egy zacskót, amibe a főzésre alkalmas zöldségeket gyűjtheted, így a mélyhűtőből bármikor előkaphatod a kis, mindent bele csomagot.
  • A penésztől megmentett, maradék sajt sajtmártásnak és krémlevesnek is kiváló.
  • A kisebb darabka kolbászokat székelykáposztába, bablevesbe is belefőzheted.
  • A füstölt teaszalonna bőrkéje szintén remek ízesítője a magyaros ételeknek, ezért ez is bátran mehet a mélyhűtőbe.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...