A kánikula legnagyobb veszélye

35-40 fok, szédülés, rossz közérzet - emiatt a munkádra sem tudsz figyelni, a nyaralást sem élvezed 100%-osan. Mi lehet a gond, és mit tehetsz ellene?

A hétvégén nagy hőségre kell számítanunk és valószínűleg lesz még a nyáron egy-két ilyen időszak.

A hosszú ideig tartó magas külső hőmérséklet egyik legnagyobb kockázati tényezője a (párolgáson, izzadáson keresztüli) fokozott folyadékvesztés, ami ellen ha nem lépünk időben, akkor a kiszáradás veszélye áll fenn. Mire figyeljünk, hogy ezt elkerüljük?

1. Megfelelő mennyiségű folyadék

Szervezetünk jelentős része víz: csecsemőkorban kb. 70–75%, felnőttkorban 60%, míg időskorban 50%. A dehidratáltság amellett, hogy csökkenti a szellemi és fizikai teljesítőképességet, károsítja a szervezet hőszabályozó képességét, a keringési funkciókat, és fejfájáshoz, ingerlékenységhez, álmossághoz vezethet.

A legtöbben akkor isznak, amikor már szomjasak. Ez normál esetben sem feltétlenül követendő gyakorlat, kánikula idején pedig különösen nem érdemes kivárni ezt a pillanatot. Igyunk 2,5-3 l folyadékot naponta, az egész napra egyenletesen elosztva, rendszeres időközönként, tudatosan odafigyelve a mennyiségre. Mindig tartsunk magunknál palackban vagy kulacsban innivalót, ha elfelejtkeztünk róla, ne sajnáljuk rá az időt, térjünk be egy boltba.

A magas víztartalmú ételek, élelmiszerek, pl. levesek, főzelékek, gyümölcsök fogyasztása szintén hozzájárul szervezetünk folyadékszükségletének kielégítéséhez.

Uborka ital

Nem is igazán recept, inkább csak ötlet, ha már unjuk a sima vizet vagy csak egyszerűen valami frissítőre vágyunk.

2. Megfelelő minőségű folyadék

Elsődleges folyadékforrásunk lehet a víz, de a megfelelő mennyiség érdekében igyunk változatosan: napi kalóriaszükségletünk figyelembevétele mellett fogyaszthatunk egyéb italokat, például gyümölcs- és zöldségleveket, teát, turmixokat, üdítőket is.

Alkoholt napközben lehetőleg ne fogyasszunk, esténként is csak mértékkel, mert az alkohol önmagában is kiszáradáshoz vezethet. Ha mégis buliba megyünk, mindig figyeljünk, hogy az alkoholtartalmú italokat kísérjük alkoholmentes folyadékkal is.

Olvastad már?

E-vitaminnal a leégés ellen

3. Fokozottan veszélyeztetettek

  • Az egyik leginkább veszélyeztetett korcsoport a csecsemők csoportja, mivel arányaiban a kisbabák szervezete tartalmazza a legtöbb vizet. Azaz ha nem fogyasztanak a szükségleteiknek megfelelő mennyiségű folyadékot, náluk jelentkeznek legelőbb a tünetek, és náluk alakul ki leggyorsabban a kiszáradás. Ráadásul szomjúságukat szavakkal nem tudják kifejezni, így esetleg sírásuk félreérthető lehet. Ha szopik a kisbaba, az anyatej biztosítja számára a megfelelő folyadék mennyiséget is – feltéve, ha megfelelő gyakorisággal jut hozzá. Tápszerrel táplált vagy már szilárd ételeket fogyasztó babáknak adhatunk forralt vizet vagy babavizet. Kínáljuk kisbabánkat, gyermekeinket gyakran folyadékkal, a számukra ideális folyadékmennyiség 10-16 dl/nap. Kisgyermekkorban különösen figyeljünk a folyadékpótlásra a piciknél gyakrabban előforduló lázas vagy hasmenéses betegségek idején, hiszen ekkor fokozott a vízvesztés. Folyadékkal folyamatosan kínáljuk a gyermeket, hiszen az ivás terén veszélyes (és tilos) a “koplalás”.
  • A másik veszélyeztetett korcsoport az idősek korosztálya. Idős korban a szomjúságérzet lecsökken, ekkor különösen fontos a tudatosság – szomjúságérzet nélkül is rendszeresen inni kell napközben, akár úgy, hogy óránként iszunk 1-1- pohárral. Az ivást segítheti a változatosság, ha különböző ízű, színű, hőmérsékletű italokat fogyasztunk.

Bazsalikomálom limonádé

Hmm....komálom, de komálom!:) Nagyon kellemes illat és ízélményt ad ez friss bazsalikommal és mentával ízesített limonádé. Azt vettem észre, hogy ahányszor kortyolok, szippantok egyet ...

Imádnivaló zöld smoothie

Az új munkatársam egy igazi hard-core zöld smoothie fanatikus. Ő mutatta meg, hogy attól még, mert valami zöld és egészséges, igenis lehet finom. A zöld turmixok azért hihetetlenül jók, ...

  • Fokozódik a folyadékszükséglet a várandósság és a szoptatás időszakában is. A várandósság alatt nő a magzati keringést és táplálást is ellátó keringő vér mennyisége, a szoptatás idején pedig az anyatejtermelés okozza a fokozott igényt. Ezekben az időszakokban 2,3-2,7 l a megfelelő napi folyadékfogyasztás.
  • Életkortól függetlenül fokozott folyadékbevitelre van szükség nagy fizikai aktivitásnál – legyen ez akár nehéz fizikai munka, akár edzés, sportolás, különösen ha az még magas hőmérséklettel, nyári meleggel is párosul. A nagyobb terhelés nagyobb folyadék- sőt, az izzadás miatt nagyobb ásványianyag-vesztéssel jár, a munka, az edzés megkezdése előtt, közben és után is igyunk.

4. Mit tehetünk még?

Napközben tartózkodjunk a lehető legtöbbet árnyékban, arcunkat, végtagjainkat töröljük át akár naponta többször is hűvös vízzel, de ha van rá lehetőség, akár le is zuhanyozhatunk. Ruházatunk legyen vékony, laza, lehetőleg nem műszálas, viseljünk sapkát, kendőt a tűző nap ellen.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...