Kalóriapárbaj! Tejföl vs. joghurt

Megszokott ételeink kalóriatatalmának csökkentésére számos apró, időt és energiát nem igénylő trükk áll rendelkezésre. Ezek közül egy, ha lecseréljük a tejfölt joghurtra!

A megfelelő testsúlycsökkentés egyik alappillére az energiaegyensúly - törekedni kell arra, hogy kevesebb energiát fogyasszunk, mint amennyit felhasználunk. Ezt elérhetjük úgy, hogy csökkentjük a bevitt kalóriák mennyiségét, illetve úgy, hogy növeljük a felhasználást - pl. mozgással. Az előbbi cél elérésében segít, ha pl. megszokott ételeinkben egyes alapanyagokat alacsonyabb energiatartalmú termékekkel helyettesítünk. Persze ha létezik ilyen helyettesítő termék.

Szerencsére a hazai konyha egyik alapanyagának, a tejfölnek létezik ilyen helyettesítő terméke: a natúr joghurt, illetve akár az egyre népszerűbb görög joghurt is. A tejfölök jellemzően 12%, 20% zsírtartalmúak, míg a natúr joghurt 3-3,5%, a görög joghurt pedig 8% zsírtartalmú (ráadásul cserébe ez utóbbiak fehérjetartalma magasabb a tejfölénél). A zsírtartalombeli különbség jelentkezik az egyes alapanyagok energiatartalmában is, 1 dl 20%-os tejföl 200 kcal, míg 1 dl natúr joghurt 60 kcal, 1 dl görög joghurt pedig 100 kcal.

Természetesen a két termékcsoport más-más technológiával készül, ízviláguk is eltérő - míg a tejföl édeskés, a joghurt jellemzően savanykás ízű. A görög joghurt nagy előnye, hogy hozza a tejföl krémességét és kevésbé savanykás.

A személyes tapasztalatom az, hogy számos ételben teljesen eltűnik ez az ízbeli különbség: a leveseket, főzelékeket bátran lehet joghurttal habarni, ízesíteni, sőt, az édes vagy sós túrókrémekben, "tejfölös" salátákban is tökéletesen megállják a helyüket az alacsonyabb zsírtartalmú alapanyagok.

A tejföl joghurttal való helyettesítésére példaként kiválogattam nektek most 10 db-t a NoSalty receptjei közül, fogyasszátok őket egészséggel!

  1. 1.

    Joghurtos gombaleves burgonyával

  2. 2.

    Sárgarépás-köményes túrókrém

  3. 3.

    Szezámmagos karalábéfőzelék

  4. 4.

    Zöldbabfőzelék joghurttal

  5. 5.

    Rakott karfiol 10. - almával, hajdinával

  6. 6.

    Túrógombóc 1.

  7. 7.

    Joghurtos édeskömény saláta

  8. 8.

    Fűszeres joghurtos csirke

  9. 9.

    Kapros cukkinisaláta

  10. 10.

    Töltött padlizsán Myazs konyhájából

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...