Folyamatosan számolni a kalóriákat nem egyszerű feladat. Az étkezések közbeni nassolások, a cukros üdítőitalok vagy az este elfogyasztott pohár bor úgy dobják meg a kalóriabevitelt, hogy észre sem vesszük. Minden falat számontartása azonban az étellel való rossz viszony kialakulásához vezethet. Bár sokak szerint a fogyás érdekében minden falatot fel kell jegyeznünk, egy új kutatás most épp az ellenkezőjét bizonyítja: nem kell folyamatosan számolnod a kalóriákat ahhoz, hogy lefogyj.
A Connecticuti Egyetem, a Floridai Egyetem és a Pennsylvaniai Egyetem kutatói egy közös kutatás során, hat hónapon keresztül követték nyomon 153, fogyókúrás programban részt vevő személy fogyásának folyamatát. A résztvevők ez idő alatt egy ismert kalóriaszámláló programban vezették a kalóriabevitelüket.
A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire kell szigorúan nyomon követni az étkezéseket ahhoz, hogy három, öt vagy tíz százalékos fogyást érjenek el a diétázók.
A projektben résztvevő egyik kutató, Sherry Pagoto szerint jelenleg rengeteg fogyókúrás program azzal jár, hogy a felhasználóknak látszólag örökké a kalóriákat kell számolgatniuk. “Ez egyszerűen nem fenntartható. Komolyan minden egyes nap, minden kalóriát követni kellene?”
A hat hónap tanúsága szerint szerencsénkre nem!
Az eredményeket elemezve a kutatók arra jutottak, hogy egyáltalán nem kell 100%-ban nyomon követni a kalóriákat. Ahhoz, hogy valaki 3%-nál több súlyt veszítsen, elegendő volt csupán a napok 30%-át “trackelnie”, az 5%-nál többet fogyóknál ez 40% volt, míg a 10%-nál többet fogyóknál a napok 70%-át volt szükséges nyomon követni.
Tehát hogyha egy héten csak három nap jegyezzük fel a kalóriabevitelünket (és eszünk tudatosan kalóriadeficiten), fogyni fogunk.
Pagoto arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan drasztikus és gyors fogyásra vágynak, pedig valójában már az 5-10%-os fogyás is sokat javít az általános egészségügyi állapoton. Az egészséges fogyási ütem heti 0,2-0,5kg, ami sokak szemében kevésnek tűnhet, de a sikeres átalakulás titka a lassú és egyenletes, fenntartható fogyás.
A kutatók szerint ez a félévig tartó projekt sokat segíthet abban, hogy fejlődjenek és fenntarthatóbbá váljanak a fogyókúrás programok.
Még több egészség: