Kaliforniában a "nyers víz" a menő - de mit is jelent ez?

A "tudatos vízfogyasztás" hívei örökre leszámoltak a csapvízzel. Igényeiket egyre több USA-beli vállalkozás elégíti ki. 

Kaliforniában egyre divatosabb azoknak a vállalkozásoknak a szolgáltatása, amelyek tisztítatlan, fertőtlenítőszer hozzáadása nélkül palackozott forrásvizet árulnak. A víz tehát mindenféle vegykezelés nélkül kerül a palackba. A Live Water cég által forgalmazott forrásvizet 9,5 literes üvegballonokban árulják, megközelítően 9000 forintért.

A cég alkalmazottja szerint a friss forrásvíz "lágyan édes, selymes aromájú Semmi nincs benne, ami felülírná a víz természetes ízjegyeit."

Egy másik arizonai cég, a Zero Mass Water olyan szerkezetet árul 2017 novembere óta, amellyel a légkörből lehet vizet kinyerni. A San Diego-i Liquid Eden nevű boltban különböző speciális vizeket árulnak. Akad itt fluorid- és klórmentes termék is. A bolt naponta körülbelül 3000 liter vizet forgalmaz.Trisha Kuhlmey, a tulajdonos elmondta a The New York Times-nak, hogy a tudatos vízfogyasztás terjedése sokat dob az üzlet sikerességén.

Mukhande Singh, a Live Water alapítója

Mit jelent a "tudatos vízfogyasztás"? Azok, akik alaposan megnézik, milyen vizet isznak, részint a benne található klórtól és fluortól tartanak - Magyarországon Jász-Nagykun Szolnok megyében lépi át csak kissé az egészségügyi határértéket ez az anyag a vízben. A fluor megelőzi a fogszuvasodást, csökkentheti a csonttörés kockázatát, de nagy mennyiségben elszínezheti a fogakat, csontdeformitást okozhat. Érdekes, hogy egyes ásványvizek igen sok fluort tartalmaznak - ezeket kúra szerűen kell fogyasztani. Visszatérve az Atlanti óceán túlpartjára, a "tudatos vízfogyasztás" hívei nem csupán egyes anyagok jelenlétét kifogásolják a csapvízben, hanem azt is problematikusnak tartják, hogy a víztisztási eljárás során szerintük sok fontos ásványi anyagtól is megszabadítják az ivóvizet. A fertőtlenítési eljárások (UV-fény, ózon) a hagyományos palackozott vizekből kiölik a "probiotikumokat"- állítják a tudatos vízfogyasztók. Hogy pontosan mit értenek "probiotikumon" ebben a kontextusban, nem derül ki egyértelműen.

Bill Marler, élelmiszer-biztonságra specializálódott szakember nagyon kritikus a kezeletlen vízzel kapcsolatban. A Business Insidernek azt nyilatkozta, még a legtisztább patakban is lehet állati ürülék, illetve a Giardia nevű élősködő is sok természetes vízben megtalálható. A Giardia komoly emésztőszervi panaszokat okoz.

Palackozzák a Live Water vizeit

Mi fán terem a csapvíz?

Hazánkban a csapvíz 35%-a felszín alatti, mélyen fekvő talajrétegekből származik. Ezt a vizet tisztítani nem is kell, csak fertőtlenítik, vagyis klórozzák. A parti szűrésű kutak is közel 35%-át biztosítják idehaza a csapvíznek. A folyómedertől 30-50 méterre kutakat fúrnak, innen nyerik ki a természetes speciális biológiai hártyával bevont kavicsos réteg által már megszűrt vizet. Ezen eljárás során szintén csak fertőtlenítésre van szükség. Idehaza jelentékeny arányban, 25%-ban nyernek ivóvizet mészkő- és dolomithegyek gyomrában megbúvó, kristálytiszta karsztvízből is. Ezek a vizek semmilyen tisztítást sem igényelnek. Néhány helyen felszíni vizekből biztosítják a csapvizet Magyarországon. Ebben az esetben jelentékeny tisztítási eljáráson megy keresztül a Balaton vagy a Lázbérci víztározó vize. A klór, amivel a csapvizet fertőtlenítik, nem ártalmas az egészségre. A trihalometánnak nevezett anyagok lehetnek mérgezőek az ivóvízben, ám idehaza az egészségügyi határérték tizedét sem tartalmazza a csapvíz. A vízminőséget hetente vizsgálják, szigorú szempontok szerint. (forrás: hogyankeszul.hu)

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Finom, édes görögdinnyét vagy harsogóan friss retket látsz a képen?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...