Így főtt nálunk vajpuhára a kakaspörkölt, a csirkepörkölt nagytestvére

Ha még sosem próbáltad, azért, ha pedig igen, akkor meg természetesen azért kell elkészítened ezt a sűrű, mély, vérvörös szaftú kakaspörköltet, amely minden csirkepörköltök nagytestvére.

Karácsonykor végre újra hazalátogathattam a családomhoz Mohácsra, ahol bátyám és családja is vendégül látott minket egy ünnepi vacsorára. Mire megérkeztünk hozzájuk, a kert végében már a bográcsban rotyogott a kakaspörkölt, amit jó néhány évvel ezelőtt, egy baráti szüret alkalmával ettem utoljára. A karácsonyi történethez hozzátartozik, hogy általában sokan ülünk az asztal köré, nagy a család, sokszor előfordul, hogy mindannyian nem is tudunk egyszerre köré gyűlni. Ez - ahogy a legtöbbször - most is így történt: a legkisebbek mellett a legéhesebbek ülték körbe elsőként az asztalt, és mivel én általában mindig a legéhesebbek és legkisebbek közé tartozom, nekem is az első körben lett helyem a forró bográcsban az asztalhoz érkező kakaspörkölt mellett.

Kapros-túrós nokedlire szedtük a sűrű, mélyvörös, szinte krémes szaftot és az omlós kakashúst legelsőként, a látványtól és illatoktól pedi szinte bele is feledkeztünk a külvilágba.

A tényleges kontrollt pedig már az első falat után el is vesztettük, a pörköltbe "merülve" mindössze csak olyan felkiáltások hagyták el a szánkat, amik egy étkezési extázis alatt éppen csak kiférnek, gondolok itt az "mmm...", "atya isten, ez mennyire finom", "te jó ég!", "ez csillagos ötös lett", vagy a még éberebbek "honnan a kakas?" felkiáltásaira.

A legtökéletesebb kakaspörkölt, receptért katt a képre! / Recept és fotók: Hering András

A szinte hipnózisként maga alá gyűrt kakasevésbe pedig tényleg annyira belefeledkeztünk első körös családi asztaltársaságommal, hogy az elsőt követte a második tányér, majd némelyikünknél még egy harmadik kisebb ismétlésre is sor került a mennyeire sikerült kakaspaprikásból.

Sajnos már csak az étkezési mámorunk után jóllakva eszméltünk fel arra, hogy a bográcsban főtt kakas nagy része eltűnt (értsd: megettük), miközben a család (addigra már szintén éhes) másik fele a nappaliban türelmetlenül várta, hogy az asztalhoz férhessen.

Zavarukban - és persze, hogy mentsük a menthetőt - csak arról tudtunk beszélni a bográcsba dermedten tekintő második körös családtagjainknak, hogy ez a kakaspörkölt életünk eddigi legfinomabbja volt, teljesen a hatása alá kerültünk...

...a tesóm pedig árulja már el, hogy mi a titka annak, hogy ez az étel képes volt annyira öntudatunkon kívülre helyezni minket, hogy szinte szemrebbenés nélkül megettük mindet.

A félig üres kondér aztán körül aztán fény derült pár fontos alapvetésre, amit meg is osztok veletek.

A legtökéletesebb kakaspörkölt, receptért katt a képre! / Recept és fotók: Hering András

A legtökéletesebb kakaspörkölt alapszabályai közé tartozik, hogy mindenképpen háztáji, közvetlenül a gazdálkodótól beszerzett kakast vásároljunk. Szintén fontos tényező, hogy jó minőségű, ellenőrzött fűszerpaprikát válasszunk a pörkölthöz (egy ünnepi kakaspörkölthöz megengedhetünk egy-egy különlegesebb pirospaprikát is), jó választás lehet a szegedi vagy kalocsai fűszerpaprika. A pörkölthöz kizárólag zsírt használjunk (sertés- vagy mangalicazsírt), és legyen nagyon sok türelmünk hozzá. Akkor lesz igazán finom a végeredmény, ha kellő időt adunk a hús megpuhulásának: szánjunk rá 3-4 órát a lassú tűzön (bográcsban lesz a legfinomabb!) való főzésnek, hogy a főzési idő lejárta után sűrű, krémes pörköltszaftot (a kakaspörkölt nem bő szafttal készül), és a csontokról leolvadó, puha, lágy és szaftos húst kapjunk.

A legtökéletesebb kakaspörkölt, receptért katt a képre! / Recept és fotók: Hering András

Hozzávalók:

2.5 kg kakas (1 egész háztáji kakas), 3 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek sertészsír (vagy mangalicazsír), 3 ek fűszerpaprika, 2 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 2 db babérlevél, 2 dl száraz vörösbor (vagy szűrt víz), só, bors, 3 tk zsálya, 1 csokor kakukkfű, 1 tk őrölt fűszerkömény (opcionális)

Elkészítés:

Irány a piac: szerezzünk be egy háztáji, egész kakast! Megtisztítjuk, majd feldaraboljuk: a mellét két-három darabra vágjuk, a combot kettőbe, a szárnyat egészben hagyjuk.

A vöröshagymákat megtisztítjuk, és igen apró kockákra (esetleg késes aprítógépben finomra) vágjuk, majd egy nagyobb vasedényben/lábosban/bográcsban nagyon lassú tűzön elkezdjük párolni a zsíron. Hagyjunk időt a hagymának, hogy pépesre párolódjon!

Ha kellően puha és pépes lett a hagyma, adjuk hozzá a pirospaprikát. Keverjük össze a hagymával, majd egy kicsit pirítsuk meg a paprikát.

Ezután mehetnek hozzá a kakasdarabok, a fokhagyma, az apró kockákra vágott (vagy turmixolt) paradicsom, paprika, só, bors, babérlevél (vagy a plusz fűszernövények és az őrölt kömény). Felöntjük 2 dl tiszta, szűrt vízzel, majd fedőt teszünk rá, mérsékeljük a tűzhely hőmérsékletét, és lassú tűzön elkezdjük főzni a pörköltet.

Fedő alatt, alacsony hőfokon pároljuk 3-4 órán át, közben inkább rázogatjuk, mint keverjük. Félidőben adjunk hozzá 2 dl jó minőségű, száraz vörösbort. A folyadékot közben pótoljuk, ha szükséges, nehogy leégjen.

Amíg fő a kakaspörkölt, készítsünk hozzá kapros galuskát, túrós-tepertős csuszát vagy bármilyen tésztaköretet.

A legtökéletesebb kakaspörkölt, receptért katt a képre! / Recept és fotók: Hering András

Köretajánló:

Krémes polenta

Elképesztően krémes polentareceptet hoztunk, ami nem csak köretként állja meg a helyét, de akár magában kanalazva is! A selymességet a vaj és a tej garantálja, fűszernek pedig pár ág ...

Kapros juhtúrós gombóc

A túró annyira sokoldalú alapanyag, hogy édes és sós gombócokat is készíthetünk belőle.  Ráadásul többféle ízesítés, fűszerezés is jól áll neki, és semleges ízét ...

Recept és fotók: Hering András

A legtökéletesebb kakaspörkölt receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

A legtökéletesebb kakaspörkölt, receptért katt a képre! / Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...