A tökéletes kakaós csiga, aminek nem csak a közepét falnád

A kakaós csiga az egyik legautentikusabb magyar péksütemény, hiszen más országokban nem igazán lelhető fel ilyen ízben. Mivel minden pékségben megtalálható, emiatt szinte végtelen különböző receptverziója él. Most mi is kipróbáltunk egy új elkészítési módot, ahol nemcsak a vaníliás tej, hanem az elkészítési mód is csavar egy keveset a megszokott recepten.

A kakaós csigánál rosszul jár az ember, ha az utolsó falat már nem fér belé, hiszen köztudottan a csiga közepére pályázik mindenki. Persze érthető miért, hiszen a külső rétegek nem tudnak jól átpuhulni, nem veszi őket körbe két oldalról a szaftos, finom töltelék. Ezt a problémát sajnos elég nehéz lenne orvosolni, azonban van más taktika arra, hogy hogyan tegyük ízletessé a csiga külső peremét is.

A receptben több különböző hasznos technikát kipróbáltunk a kakaós csiga elkészítéséhez. Bár tejjel sokan nyakon öntik a csigákat, sokkal finomabb végeredmény kapunk, ha a frissen sült, meleg csigákra kanalazunk a vanília kivonattal ízesített péksütiket. Így nem csak a közepét várjuk majd, mivel már az első harapás is mennyei lesz.

Ha szeretnénk leveles tésztát, de nincs időnk hajtogatni, akkor érdemes kipróbálni ezt a megúszós, rétegzős technikát. A tésztánkat több felé szedjük, majd egyenként kinyújtjuk, megkenjük őket vajjal, egymásra sorakoztatjuk, és együtt nyújtjuk őket megfelelő méretűre. Messze áll a leveles tésztától, de sokkal gyorsabb, és mégsem egy sima kelt tészta. A csiga feltekerése után semmiképp se késsel, hanem cérnával, vagy fogselyemmel vágjuk a tésztát, hiszen így nem fog összenyomódni a tekercs.

A tészta hozzávalói:

50 dkg liszt, 7 g élesztő, 2 dl langyos tej, 40 g cukor, 1 csipet só, 1 db tojás, 1 db tojássárgája

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk bele egy tálba, adjuk hozzá a csipet sót, az élesztőt és a cukrot. Üssünk bele egy egész tojást és egy tojássárgáját, majd kezdjük el gyúrni géppel vagy kézzel.

Adjuk hozzá a langyosra melegített tejet lépésenként. Ha a tészta kevesebb tejjel is szépen összeáll, akkor nem kell hozzáönteni az összeset. Dagasszuk egynemű tésztává pár perc alatt.

A tészta tetejét lisztezzük be kicsit, majd zárjuk le fóliával, és egy-másfél óra alatt kelesszük a duplájára. Hűtőben is keleszthetjük, de akkor 8 óra minimum szükséges a megkeléshez.

Egyszerű kakaós csiga - a receptért kattints a képre!

A megkelt tésztát terítsük belisztezett deszkára, és nyújtsuk vékony téglalap alakúra.

Ha szeretnénk gyors, mégis leveles hatást elérni, akkor a még nem kinyújtott tésztát először szedjük 8 egyenlő részre. Egyesével nyújtsuk ki őket ugyanakkorára, majd mielőtt egymásra helyeznénk, kenjük be mindegyiknek a tetejét a puha vaj 1/8-ad részével.

Mielőtt az utolsó réteget is megkennénk a vajjal, az egymáson lévő rétegeket együtt is nyújtsuk megfelelő méretűre, de előtte 10 percet pihentessük a rétegzett tésztát. Ezután már megkenhetjük vajjal ezt a réteget is.

A töltelék hozzávalói:

100 g vaj, 75 g cukrozatlan kakaópor, 150 g porcukor, 1 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tk vanília roma

Elkészítés:

A puha vajat felkockázva helyezzük egy mélyebb edénykébe, szitáljuk hozzá a cukrozatlan kakaóport és a porcukrot, majd villa segítségével keverjük egynemű töltelékké.

A tölteléket ezután oszlassuk el egyenlően a vajas tésztán, majd egyenletesen tekerjük fel.

Egyszerű kakaós csiga - a receptért kattins a képre!

A feltekert tésztát szeleteljük 12 részre. Ezt legegyszerűbben fogselyemmel tehetjük meg, hiszen így nem lapítjuk szét a csiga szép körkörös alakját.

Helyezzük sütőpapírra őket, de ügyeljünk arra, hogy távol rakjuk őket egymástól, nehogy a sütés közben összeérjenek. Én két tepsit használtam.

A lefektetett csigákat letakarva hagyjuk még pihenni kb. 10 percig, majd mehetnek az előmelegített 180 fokos sütőbe 20-25 percre.

Az elkészült csigákat a sütőből kivéve locsoljuk meg pár evőkanállal egy tejes, vaníliás cukros és vaníliaaromás keverékkel. A meleg tészta szuperül beszívja majd az édes tejet, amitől kihűlés után hihetetlen ínycsiklandozó lesz a péksütemény.

Az Egyszerű kakaós csiga receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek napfényt szeretnél csempészni a napjába!

Fotók és recept: Kristyán Fanni/Nosalty

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...