A kakaós csigánál rosszul jár az ember, ha az utolsó falat már nem fér belé, hiszen köztudottan a csiga közepére pályázik mindenki. Persze érthető miért, hiszen a külső rétegek nem tudnak jól átpuhulni, nem veszi őket körbe két oldalról a szaftos, finom töltelék. Ezt a problémát sajnos elég nehéz lenne orvosolni, azonban van más taktika arra, hogy hogyan tegyük ízletessé a csiga külső peremét is.
A receptben több különböző hasznos technikát kipróbáltunk a kakaós csiga elkészítéséhez. Bár tejjel sokan nyakon öntik a csigákat, sokkal finomabb végeredmény kapunk, ha a frissen sült, meleg csigákra kanalazunk a vanília kivonattal ízesített péksütiket. Így nem csak a közepét várjuk majd, mivel már az első harapás is mennyei lesz.
Ha szeretnénk leveles tésztát, de nincs időnk hajtogatni, akkor érdemes kipróbálni ezt a megúszós, rétegzős technikát. A tésztánkat több felé szedjük, majd egyenként kinyújtjuk, megkenjük őket vajjal, egymásra sorakoztatjuk, és együtt nyújtjuk őket megfelelő méretűre. Messze áll a leveles tésztától, de sokkal gyorsabb, és mégsem egy sima kelt tészta. A csiga feltekerése után semmiképp se késsel, hanem cérnával, vagy fogselyemmel vágjuk a tésztát, hiszen így nem fog összenyomódni a tekercs.
A tészta hozzávalói:
50 dkg liszt, 7 g élesztő, 2 dl langyos tej, 40 g cukor, 1 csipet só, 1 db tojás, 1 db tojássárgája
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk bele egy tálba, adjuk hozzá a csipet sót, az élesztőt és a cukrot. Üssünk bele egy egész tojást és egy tojássárgáját, majd kezdjük el gyúrni géppel vagy kézzel.
Adjuk hozzá a langyosra melegített tejet lépésenként. Ha a tészta kevesebb tejjel is szépen összeáll, akkor nem kell hozzáönteni az összeset. Dagasszuk egynemű tésztává pár perc alatt.
A tészta tetejét lisztezzük be kicsit, majd zárjuk le fóliával, és egy-másfél óra alatt kelesszük a duplájára. Hűtőben is keleszthetjük, de akkor 8 óra minimum szükséges a megkeléshez.
A megkelt tésztát terítsük belisztezett deszkára, és nyújtsuk vékony téglalap alakúra.
Ha szeretnénk gyors, mégis leveles hatást elérni, akkor a még nem kinyújtott tésztát először szedjük 8 egyenlő részre. Egyesével nyújtsuk ki őket ugyanakkorára, majd mielőtt egymásra helyeznénk, kenjük be mindegyiknek a tetejét a puha vaj 1/8-ad részével.
Mielőtt az utolsó réteget is megkennénk a vajjal, az egymáson lévő rétegeket együtt is nyújtsuk megfelelő méretűre, de előtte 10 percet pihentessük a rétegzett tésztát. Ezután már megkenhetjük vajjal ezt a réteget is.
A töltelék hozzávalói:
100 g vaj, 75 g cukrozatlan kakaópor, 150 g porcukor, 1 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tk vanília roma
Elkészítés:
A puha vajat felkockázva helyezzük egy mélyebb edénykébe, szitáljuk hozzá a cukrozatlan kakaóport és a porcukrot, majd villa segítségével keverjük egynemű töltelékké.
A tölteléket ezután oszlassuk el egyenlően a vajas tésztán, majd egyenletesen tekerjük fel.
A feltekert tésztát szeleteljük 12 részre. Ezt legegyszerűbben fogselyemmel tehetjük meg, hiszen így nem lapítjuk szét a csiga szép körkörös alakját.
Helyezzük sütőpapírra őket, de ügyeljünk arra, hogy távol rakjuk őket egymástól, nehogy a sütés közben összeérjenek. Én két tepsit használtam.
A lefektetett csigákat letakarva hagyjuk még pihenni kb. 10 percig, majd mehetnek az előmelegített 180 fokos sütőbe 20-25 percre.
Az elkészült csigákat a sütőből kivéve locsoljuk meg pár evőkanállal egy tejes, vaníliás cukros és vaníliaaromás keverékkel. A meleg tészta szuperül beszívja majd az édes tejet, amitől kihűlés után hihetetlen ínycsiklandozó lesz a péksütemény.
Az Egyszerű kakaós csiga receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek napfényt szeretnél csempészni a napjába!
Fotók és recept: Kristyán Fanni/Nosalty
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket is készítsd el: