Akkor jó a fahéjas vagy kakaós csiga, ha kívül aranybarna és enyhén ropogós, belül pedig foszlósan puha. A töltelék teljesen elolvad benne, nem ropog a fogunk alatt a cukor, de mégsem üres kelt tésztát eszünk. Nem ördöngösség az egyenletesen töltött, méretben éppen eltalált, vagyis tökéletes fahéjas és kakaós csiga, most pedig az is kiderül, hogy mi kell hozzá.
Túltöltöttük
Persze biztosítanunk kell, hogy ne csupasz tésztát vegyünk ki a sütőből, de nem szabad túllendülnünk egy határon.
Ha túl sok tölteléket (kakaót vagy fahéjat) pakolunk a kinyújtott tésztára, egyedül annyit fogunk elérni, hogy a feltekerésnél az kifolyik a csigából. A szétfolyt töltelék magát a felcsavarást is megnehezíti, esztétikailag is ront a süteményen.
Nem elég a zsiradék
A tölteléket két formában vihetjük fel: vagy rászórjuk a vajjal megkent tésztára, vagy alapból összekeverjük a zsiradékkal. Mindkét módszer hasonló végeredményt hoz, de csak abban az esetben, ha elég vajat használunk.
A száraz kakaó és fahéj zsiradék nélkül kifolyik a csigából, és a sütés után is kellemetlenül szemcsés marad.
A tekerés közben a rétegek elcsúsznak egymáson, nem lesz olyan szép csigavonalunk.
Üres maradt a tészta
A töltelékkel kapcsolatban az is lényeges, hogy a teljes tésztalap felületét beborítsuk vele. Egyenletes rétegben kenjük úgy, hogy egészen a szélekig érjen.
Itt döntsük el, hogy merre akarjuk majd feltekerni a csigát. A tekerés irányában távolabb eső oldalán ugyanis üresen kell hagynunk egy néhány centis sávot. Ezzel a sávval lezárhatjuk a csigát, mert nem lesz rajta töltelék. De a tészta többi része legyen mindig vastagon megkenve.
Túl laza lett
Bármilyen jól töltöttük is meg a csigát, az egészet elronthatjuk a feltekeréssel. Egy laza csiga több okból is problémás: szétesik, kihullik belőle a töltelék, és kiszárad a sütőben.
Néhány tanács a technikához: ahelyett, hogy magunktól eltolva, előre csavarnánk a tésztát, inkább apró mozdulatokkal húzzuk-fordítsuk úgy, hogy szorosan saját maga alá kerüljön. Így a csiga marad egy helyben, a kinyújtott tésztalapot húzzuk magunk felé, és fordítjuk rá a már feltekert részt.
Nagyon vékonyra vágtuk
Ennyi odafigyelés után még az utolsó lépésnél is kudarcot vallhatunk. Ha túl vékony szeleteket vágunk a felcsavart tésztából, a csigák nem fognak eléggé megkelni, és vékonyak maradnak.
A vékony csiga pedig túlságosan kiszárad a sütőben, inkább hasonlít majd egy kekszre, mint kelt péksüteményre. Ezt pedig biztosan senki nem szeretné.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Süss minden héten valami finomat: