5 hiba, amit kerülj el, ha kakaós vagy fahéjas csigát sütsz

Egy tepsi frissen illatozó kelt csiga a konyhapulton: történhet ennél csodásabb dolog a konyhában? Persze ahhoz, hogy idáig eljussunk, ki kell kerülnünk néhány akadályt, hogy a kis csavart péksütemények jól sikerüljenek.

Akkor jó a fahéjas vagy kakaós csiga, ha kívül aranybarna és enyhén ropogós, belül pedig foszlósan puha. A töltelék teljesen elolvad benne, nem ropog a fogunk alatt a cukor, de mégsem üres kelt tésztát eszünk. Nem ördöngösség az egyenletesen töltött, méretben éppen eltalált, vagyis tökéletes fahéjas és kakaós csiga, most pedig az is kiderül, hogy mi kell hozzá.

5 hiba, amit kerülj el, ha kakaós vagy fahéjas csigát sütsz

Túltöltöttük

Persze biztosítanunk kell, hogy ne csupasz tésztát vegyünk ki a sütőből, de nem szabad túllendülnünk egy határon.

Ha túl sok tölteléket (kakaót vagy fahéjat) pakolunk a kinyújtott tésztára, egyedül annyit fogunk elérni, hogy a feltekerésnél az kifolyik a csigából. A szétfolyt töltelék magát a felcsavarást is megnehezíti, esztétikailag is ront a süteményen.

Vegán mini kakaós csigák

A péksütemények gazdag választékából kicsik és nagyok egyik abszolút kedvence a kakaós csiga, ez az időtlen és kortalan, magyar klasszikus. Iskoláskorunkat visszaidézve, bizony sokan ...

Hétvégi kakaós csiga

Ha tökéletes hétvégi reggelit szeretnétek, akkor nem kérdés, hogy ez a kakaós csiga a megfelelő választás. Frissen lefagyasztva, majd pár percre sütőbe téve később is frissnek hat!

Nem elég a zsiradék

A tölteléket két formában vihetjük fel: vagy rászórjuk a vajjal megkent tésztára, vagy alapból összekeverjük a zsiradékkal. Mindkét módszer hasonló végeredményt hoz, de csak abban az esetben, ha elég vajat használunk.

A száraz kakaó és fahéj zsiradék nélkül kifolyik a csigából, és a sütés után is kellemetlenül szemcsés marad.

A tekerés közben a rétegek elcsúsznak egymáson, nem lesz olyan szép csigavonalunk.

Üres maradt a tészta

A töltelékkel kapcsolatban az is lényeges, hogy a teljes tésztalap felületét beborítsuk vele. Egyenletes rétegben kenjük úgy, hogy egészen a szélekig érjen.

Itt döntsük el, hogy merre akarjuk majd feltekerni a csigát. A tekerés irányában távolabb eső oldalán ugyanis üresen kell hagynunk egy néhány centis sávot. Ezzel a sávval lezárhatjuk a csigát, mert nem lesz rajta töltelék. De a tészta többi része legyen mindig vastagon megkenve.

Túl laza lett

Bármilyen jól töltöttük is meg a csigát, az egészet elronthatjuk a feltekeréssel. Egy laza csiga több okból is problémás: szétesik, kihullik belőle a töltelék, és kiszárad a sütőben.

Néhány tanács a technikához: ahelyett, hogy magunktól eltolva, előre csavarnánk a tésztát, inkább apró mozdulatokkal húzzuk-fordítsuk úgy, hogy szorosan saját maga alá kerüljön. Így a csiga marad egy helyben, a kinyújtott tésztalapot húzzuk magunk felé, és fordítjuk rá a már feltekert részt.

Nagyon vékonyra vágtuk

Ennyi odafigyelés után még az utolsó lépésnél is kudarcot vallhatunk. Ha túl vékony szeleteket vágunk a felcsavart tésztából, a csigák nem fognak eléggé megkelni, és vékonyak maradnak.

A vékony csiga pedig túlságosan kiszárad a sütőben, inkább hasonlít majd egy kekszre, mint kelt péksüteményre. Ezt pedig biztosan senki nem szeretné.

Nutellás csiga

Omlós, harapnivaló nutellás csigák. A kelt tésztának hála még másnap is puha marad, de az sem baj, ha nem fogy el egyből mind, hiszen a maradékot akár le is fagyaszthatjuk, és a ...

Omlós fahéjas csiga

Isteni péksütemény, ami a kelt tésztának hála még másnap is finom és puha (persze csak ha marad belőle). A nagyi tippje: Tegyünk egy párnát az edény tetejére, csodásan megkel majd a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Süss minden héten valami finomat:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...