Kajszibarack, az aranyló kedvenc: itt a szezon, mutatjuk, mit kezdj vele

Az egyik legfinomabb és legkényesebb gyümölcs, amelyből a magyarok kedvenc lekvárja készül, de süteményben, levesnek, fagylaltként, grillezve húsok és sajtok mellé, sőt salátában is megállja a helyét. A sárga- vagy kajszibarack ezer arca.

A kajszi, kajszibarack vagy sárgabarack egy Közép-Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcsfa. A szilvának közeli, az őszibaracknak és a mandulának távolabbi rokona. Hazánkban több tízezer tonna kajszibarackot termelnek évente, ám mivel kényes gyümölcsről van szó, a termés mennyiségre évről évre változik, erősen függ az időjárástól. A tavaszi virágzáskor gyakran jelentkező fagyok erősen megtizedelhetik az ígérkező termést, aztán pedig a májusi és júniusi, gyakran hideg időjárás is árt a növekvő gyümölcsnek, így aztán az utolsó pillanatig kétséges, hogy milyen lesz a termés.

Kényes gyümölcs, de megéri a vesződséget

A gyümölcs ára éppen ezért igen változó – ha sikerül nagyobb mennyiséghez jutnunk belőle mindenképp érdemes egy részét eltenni télire. Ennek a legjobb módja, ha csodálatos, aranyló lekvárt főzünk belőle.

A kajszilekvár főzésének sokféle módja van, egyetlen szabály azonban mindegyikre vonatkozik: csak hibátlan gyümölcsből készüljön, érdemes ezért mosás után átnézni a termést, és a barna, hibás részeket kivágni.

Utána csak attól függ, hogy meghámozzuk-e a gyümölcsöt, hogy milyen állagú lekvárt szeretnénk, ha rajta hagyjuk, sokkal sűrűbb lesz a végeredmény, hiszen a héjban található pektin természetesen sűríti majd a lekvárunkat. Vannak, akik egyszerűen félbevágva, nagy darabokban hagyva főzik, mások felaprózva teszik fel, és vannak, akik bár nem pucolják meg a gyümölcsöt, de a már szinte kész lekvárt botmixerrel átkeverik, így aztán sűrű, de mégis egyenletes állagú dzsem lesz belőle.

Vannak, akik használnak tartósítószert, de mások bíznak a jó minőségű üvegekben. A lényeg, hogy az üveg tiszta és csírátlanított legyen, a legegyszerűbb, ha félig megtöltve vízzel beállítjuk egy percre a mikróba, így a magas hőfok könnyen fertőtleníti őket. Az édesítés a másik sarkalatos kérdés általában: készülhet hagyományos cukorral vagy épp alternatív változatokkal, sőt teljesen cukormentesen is – ebben az esetben fokozottan kell figyelni arra, hogy jól záródjon az üveg.

Az biztos, hogy annál finomabb a lekvár, minél inkább a gyümölcs íze és nem a cukor édessége dominál benne.

Nem csak lekvár készülhet belőle

Ha nincs kedvünk vagy lehetőségünk befőzni, akkor sem kell lemondanunk a kajszi finomságáról. Egyrészt pár szemből és készülhet csodálatos süti, például kevert tésztákra halmozva, vagy egyszerű vajas pitetésztából fészket készítve és abba beledarabolva is pár perc alatt fenomenális sütemények készülhetnek belőle, de gyors turmixolással és fagyasztással egészséges és finom szorbetet is csinálhatunk belőle.

Keverhetjük túróhoz, joghurtba, kicsi tejföllel vagy joghurttal keverve, felfőzve majd visszahűtve csinálhatunk belőle gyümölcslevest is.

Sárgabarackos pite

A süti apropója a saját termésű sárgabarack. Normális esetben 4-6 főnek is elegendő mennyiség, mi azonban a saját gyümölcs okozta nagy bodogságunkban egy délután alatt eltüntettük ...

Próbáljuk ki sós ételekhez is

Ha pedig szeretünk kísérletezni, néhány szemet futtassunk meg jó minőségű vajon egy serpenyőben, vagy tegyük grillrácsra – olyan ízek szabadulnak fel így a gyümölcsből, amik más módon nem: egyszerre lesz édes, zamatos és savanykásan frissítő. Remekül illik vaníliafagyi vagy joghurtos zabkása mellé, de köretként tálalható sült húsokhoz, sőt karakteres sajtok mellett vagy épp salátába szeletelve is remek.

Sárgabarack fagylalt

Sárgabarack-imádó vagyok, finoman szólva. Így nem volt kérdés, hogy kedvenc gyümölcsömből készítsem el életem első igazi, házi fagylaltját.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrotartalom itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...