Mert a kajszibarackból vétek csak lekvárt készíteni

Bár a kajszibarack a nyár egyik legfontosabb gyümölcse, hiszen a magyarok egyik legkedveltebb lekvárja készül belőle, és a pálinkák között is előkelő helyet foglal el, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, milyen sokféle finomság alkotóeleme lehet még.

A sárgabarack az egyik legkedveltebb gyümölcsfajta hazánkban, több tízezer tonnát termelnek belőle évente, és annak ellenére, hogy kényes növény – hisz a termés mennyisége erősen függ az időjárástól, könnyen elfagyhat, kártevőknek nehezen áll ellen – minden évben rengeteget fogyasztunk belőle. Idén úgy néz ki, bő lesz a termés, és akinek lehetősége van, máris nekiáll a kajszibarack befőzésének.

Kajszibarackok

Ha mi magunk inkább lemondunk a házi baracklekvárról, még rengeteg nagyszerű ételt készíthetünk ebből a gyümölcsből. Bár tartósítás tekintetében tényleg nem nagyon történhet jobb a kajszival, minthogy lekvárt főzünk belőle, az aszalt sárgabarack is remek csemege, de a mélyhűtőbe és befőttnek nem ez a legalkalmasabb gyümölcsünk. A fagyasztás tönkreteszi a kajszi rostdús húsát, a befőtt pedig nagyon kényes vállalkozás, könnyen széteshet a tárolás során, ám ha jól sikerül, remek kísérője lehet a sült húsos ételeknek.

Húsok mellé és salátába

Viszont frissen felhasználva nemcsak édes, hanem sós ételekben is helye van a sárgabaracknak. Gondoljunk csak a nagyszerű barackos csirkecombokra és más sültekre, amelyek tepsiben sütve a barackkal párosítva csodás ízvilágú édes, pikáns étellé sülnek össze. A sárgabarack egyszerre savanykás és édeskés íze már-már ázsiai hangulatokat idéz a magyaros ételekben is.

Emellett a kajszi – a többi más gyümölcshöz hasonlóan – tökéletes saláta-alapanyag is, hiszen mint minden jó salátában, itt is a gyümölcs édes-savanykás ízvilága hozza harmóniába a sós és esetleg keserű elemeket.

Lepények, piskóták, kevertek, egyszóval minden

A sárgabarack rostossága rendkívül jól jön süteménysütésnél, hiszen a gyümölcs kevésbé tud szétesni, főni a sütés során, remekül passzol kevert és piskótás süteményekhez, de vajas, omlós tésztákban is remekel, hiszen ott a gyümölcs pektinben gazdag héja gyakorlatilag lekvárrá sűríti a tészta töltelékét.

Nagy szerencsénkre a kajsziszezonban gyakorlatilag nem is nagyon tudunk olyan süteményfélét mondani, amiben ne lehetne nagyszerűen használni ezt a gyümölcsöt, így aztán használjuk bátran, ha pedig a hőségben inkább hanyagolnánk a sütőt, akkor sincs gond. Hiszen egy joghurtban, krémlevesben, kása vagy tejberizs mellé is csodálatos.

Grízes őszibarackos süti

Imádom a nyarat és a gyümölcsöket. Ilyenkor az ember eszébe sem jut a csokoládé, minden csak a gyümölcsös édességekről szól. Az utóbbi hetekben már többedszerre kaptam ajándékba ...

Rusztikus sárgabarackos pite

Még mindig rajongok a kelt tésztákért, és a nyári gyümölcsös pitékért. Az alaprecept egy régi kakaós csiga tésztájából van - nem szoktam csinálni, mert ahhoz van jobb receptem. De ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tökéletes recept, módszer és technika:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...