A kajszi és a meggy titkos ellensége: így győzd le a virágfertőző moníliát

A monília komoly károkat okozhat a kajszi- és meggyfákon, de megfelelő időzítéssel és gondos permetezéssel hatékonyan megelőzhető. Most van itt az ideje a védekezésnek, hogy a nyár elején egészséges, bő termést szüretelhessünk!

A tavasz beköszöntével nemcsak a fák kezdenek virágozni, sajnos a különböző gombabetegségek is megjelenhetnek. A kajszi és a meggy egyik legnagyobb ellensége ilyenkor a virágfertőző monília, amely komoly károkat okozhat, ha nem védekezünk ellene időben. Most van itt a megfelelő pillanat a permetezésre, hogy megóvjuk gyümölcsfáinkat!

Meggyfa terméssel
A kajszi és a meggy titkos ellensége: így győzd le a virágfertőző moníliát

A bimbós, virágzó csonthéjasoknál, elsősorban a kajszinál és a meggynél eljött a virágfertőző monília elleni védekezés ideje. Ezek „kötelezően” elvégzendő permetezések most, márciusban! 

– írja Zsigó György, növényorvos.

Mi az a virágfertőző monília?

A Monilinia laxa nevű gombabetegség a kajszi, meggy, cseresznye és más csonthéjasok virágait támadja meg. A fertőzés legjellemzőbb tünete, hogy a virágok hervadnak, majd elbarnulva elszáradnak, mintha megégtek volna. A fertőzés tovább terjedhet az ágakra is, ami hosszú távon akár az egész fa pusztulását is okozhatja.

Mikor és hogyan kell permetezni?

A monília elleni védekezés kulcsa az időzítés! A permetezést rügyfakadás után, a virágzás kezdetén kell megejteni, nehogy tovább terjedjen a betegség.

Ajánlott lépések:

  1. Válaszd ki a megfelelő permetezőszert! – A leghatékonyabbak a gombaölő szerek (pl. tebukonazol vagy ciprodinil hatóanyagú készítmények).
  2. Figyelj az időjárásra! – A permetezést szélcsendes, száraz időben végezd, hogy a szer megtapadjon a növényeken!
  3. Ismételj szükség szerint! – Erős fertőzés esetén érdemes még egyszer megejteni a kezelést.

Egyéb védekezési módszerek

  • Metszés: Távolítsd el a fertőzött hajtásokat, és égesd el őket!
  • Rendszeres lombtisztítás: A lehullott virágokat és leveleket ne hagyd a fa alatt, mert a gomba ezekben telel át.
  • Megfelelő faállomány: A sűrű lombkorona növeli a fertőzésveszélyt, ezért érdemes ritkítani a fát, hogy jobban szellőzzön.

Forrásunk volt.


Még több növényes cikk itt:

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!