Eltűnhet a magyarok egyik kedvenc tartós élelmiszere a boltokból

Sok magyar imádja ezeket a termékeket, azonban ma már cseppet sem olyan jó minőségűek, mint régen.

Ma már nehéz olyan konzerv készételt találni a boltok polcain, ami egyszerre finom, tápláló, és még elérhető árú is. Pedig régen nem volt ritka az olyan kajakonzerv, ami tele volt hússal és/vagy zöldséggel, kiadós volt, és nem úszott mesterséges adalékanyagokban. De miért tűntek el ezek? A válasz – sajnos – meglehetősen egyszerű.

A Bács-Zöldért Zrt. vezetője, Bűdi Zsolt egy TikTok-videóban világított rá a helyzetre: egész egyszerűen nincs már megfelelő alapanyag az ilyen konzervekhez.

A gazdák számára egyre kevésbé éri meg olyan zöldségeket termeszteni, amelyekből ezek a konzervek készülhetnének.

A szabadföldi TV-paprika például kulcsfontosságú volt a klasszikus töltött paprika- vagy lecsókonzervekhez – de ma már szinte senki nem foglalkozik vele.

@bacszoldertzrt LUXUS és a VALÓSÁG!🌞 14 perc az ÉLETÜKBÖL.❤️ De csak ÍGY érthetnek meg összefüggéseket. MAGYAR KONZERVGYÁRTÁST!!?? 2 GYÁR! Mit egyen egy SZINGLI? Egy NYUGDÍJAS, egy ÉPÍTŐ MUNKÁS! MENÜ ÁRAK. ÁFACSÖKKENTÉS hatása a KONZERVGYÁRTÁSRA! MINDEN-MINDENNEL... #bacszoldert #egészség #minőség #kertészet #gyümölcs #zöldség #paradicsom #kecskemét #válogatott #manufaktúra #kézműves #gazdálkodás #paprika #magyar #SZAKMA #ÁFACSÖKKENTÉS #kajszi #cseresznye #szőlő #ÁFA #konzerv #konzervipar ♬ eredeti hang – bacszoldertzrt - bacszoldertzrt

A munkaerőhiány csak tetézi a bajt

Nemcsak a termelés, hanem a feldolgozás is munkaigényes, és a mai gazdasági környezetben egyre nehezebb megoldani. Pedig, ahogy Bűdi mondja, ez egy évi 60 millió forint forgalmú üzletág volt, amely stabil 20 százalékos nyereséget hozott – vagyis korábban megérte vele foglalkozni.

A szakember szerint viszont még nincs minden veszve. Úgy véli, hogy a szegmens megmentéséhez elsősorban a termelők terheinek csökkentésére lenne szükség. Például azzal, ha az állam mérsékelné a zöldségfélékre vonatkozó áfát, újra versenyképessé válhatna a szabadföldi termesztés – és ezzel együtt visszatérhetnének a valódi, jó minőségű konzervkaják is a piacra.

A jelenlegi körülmények mellett viszont a gazdák számára nem éri meg a paprika- vagy más konzervalapanyagok termesztése, így a klasszikus magyar készételkonzervek szinte teljesen eltűntek a kínálatból. A kérdés már csak az: lesz-e, aki meg akarja menteni ezt az iparági örökséget?

Forrásunk volt.


Érdekes gasztrocikkek itt:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...