Kaják, amiket gyerekkorunkban anyánk minden héten megfőzött

Mert az anyák egy idő után besokallnak, és megragadnak pár jól bevált receptnél, ami minden héten asztalra kerül, rotációban - vagy örülünk neki vagy nem.

"Mit főzzek?" - szerintem a "Mi volt a suliban?" után a legtöbbet hallott kérdés ez volt gyerekkoromban. Szegény anyukám minden áldott nap bajban volt. A leggyűlöltebb válasz pedig nyilván a "mindegy" volt, amit bátyámmal általában rávágtunk - ráadásul kamu is, mert a mindegyet követő anyai döntés általában baromira nem arra esett, amit aztán megkívántunk. Így alakult ki, hogy általában 10-15 féle étel ismétlődött a családban apróbb csavarokkal. Voltak bejáratott húsfélék (nálunk a csirke vagy a pulyka, másnál pont a marha vagy a sertés), és pár bevált recept. És ki hibáztatná az anyákat - vagy az apákat, nyilván kinél ki főzött...

Házias ízek:
Nálatok mi volt a leggyakoribb anyakaja?

"Nálunk csirkepörkölt volt nokedlivel, minden egyes héten. Nagymamámtól jött a friss csirke, a pörkölt meg pont olyan étel, amivel "levan a kaja" egy hétre előre akár. Amit külön utáltam, hogy rajta volt a bőre - nyilván ma már tudom, hogy ettől jó a szaft.Ja, és apám anyósánál mindig volt nyúlhús, de apám nem volt hajlandó megenni, ezért anyósa csirkeként reklámozva etette meg vele." / Gréti, szerkesztő

"Nálunk ezek a kaják rotálódtak: brassói, rántott hús, húsleves, paradicsomleves, rakott kel, csirkepörkölt, meg apa lecsója. És mindenhez krumplipürét ettünk." / Kodi, újságíró

Costa Rica krumplipüré

"Nálunk minden héten volt halászlé, mert mohácsiak vagyunk, és apám nagy halészléfőző, de én még így sem untam meg. Ja és szombaton általában olcsóbb ételeket főztek anyuék, mondjuk csirkefarhátot sütöttek meg volt spenót főtt krumplival, vasárnap meg rántott hús." / Andris, főszerkesztő

"Lecsó. Télen-nyáron volt nálunk, hiába tudjuk, hogy nem szezonális. Ez az étel az, amit apum - rizzsel - bárhol bármikor megiszik. Ezen kívül a mákos guba. Amit anyum még sokszor készít, az a nyírségi gombócleves krumpligombóccal, de ezt imádjuk. Ami a csórókaja volt, az a tojáspörkölt (fujj), és amit mindig követeltünk, az a hortobágyi húsos palacsinta, mert a mellé anyukám mindig sütött édeset is. Ez a mai napig favorit." / Juci, szerkesztő, újságíró

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk