Kaják, amiket gyerekkorunkban anyánk minden héten megfőzött

Mert az anyák egy idő után besokallnak, és megragadnak pár jól bevált receptnél, ami minden héten asztalra kerül, rotációban - vagy örülünk neki vagy nem.

"Mit főzzek?" - szerintem a "Mi volt a suliban?" után a legtöbbet hallott kérdés ez volt gyerekkoromban. Szegény anyukám minden áldott nap bajban volt. A leggyűlöltebb válasz pedig nyilván a "mindegy" volt, amit bátyámmal általában rávágtunk - ráadásul kamu is, mert a mindegyet követő anyai döntés általában baromira nem arra esett, amit aztán megkívántunk. Így alakult ki, hogy általában 10-15 féle étel ismétlődött a családban apróbb csavarokkal. Voltak bejáratott húsfélék (nálunk a csirke vagy a pulyka, másnál pont a marha vagy a sertés), és pár bevált recept. És ki hibáztatná az anyákat - vagy az apákat, nyilván kinél ki főzött...

Házias ízek:

Szaftos brassói aprópecsenye

A brassóiról rengeteg legenda kering - hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is ...

Nálatok mi volt a leggyakoribb anyakaja?

"Nálunk csirkepörkölt volt nokedlivel, minden egyes héten. Nagymamámtól jött a friss csirke, a pörkölt meg pont olyan étel, amivel "levan a kaja" egy hétre előre akár. Amit külön utáltam, hogy rajta volt a bőre - nyilván ma már tudom, hogy ettől jó a szaft.Ja, és apám anyósánál mindig volt nyúlhús, de apám nem volt hajlandó megenni, ezért anyósa csirkeként reklámozva etette meg vele." / Gréti, szerkesztő

"Nálunk ezek a kaják rotálódtak: brassói, rántott hús, húsleves, paradicsomleves, rakott kel, csirkepörkölt, meg apa lecsója. És mindenhez krumplipürét ettünk." / Kodi, újságíró

Costa Rica krumplipüré

"Nálunk minden héten volt halászlé, mert mohácsiak vagyunk, és apám nagy halészléfőző, de én még így sem untam meg. Ja és szombaton általában olcsóbb ételeket főztek anyuék, mondjuk csirkefarhátot sütöttek meg volt spenót főtt krumplival, vasárnap meg rántott hús." / Andris, főszerkesztő

"Lecsó. Télen-nyáron volt nálunk, hiába tudjuk, hogy nem szezonális. Ez az étel az, amit apum - rizzsel - bárhol bármikor megiszik. Ezen kívül a mákos guba. Amit anyum még sokszor készít, az a nyírségi gombócleves krumpligombóccal, de ezt imádjuk. Ami a csórókaja volt, az a tojáspörkölt (fujj), és amit mindig követeltünk, az a hortobágyi húsos palacsinta, mert a mellé anyukám mindig sütött édeset is. Ez a mai napig favorit." / Juci, szerkesztő, újságíró

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...