Kaják, amiket gyerekkorunkban anyánk minden héten megfőzött

Mert az anyák egy idő után besokallnak, és megragadnak pár jól bevált receptnél, ami minden héten asztalra kerül, rotációban - vagy örülünk neki vagy nem.

"Mit főzzek?" - szerintem a "Mi volt a suliban?" után a legtöbbet hallott kérdés ez volt gyerekkoromban. Szegény anyukám minden áldott nap bajban volt. A leggyűlöltebb válasz pedig nyilván a "mindegy" volt, amit bátyámmal általában rávágtunk - ráadásul kamu is, mert a mindegyet követő anyai döntés általában baromira nem arra esett, amit aztán megkívántunk. Így alakult ki, hogy általában 10-15 féle étel ismétlődött a családban apróbb csavarokkal. Voltak bejáratott húsfélék (nálunk a csirke vagy a pulyka, másnál pont a marha vagy a sertés), és pár bevált recept. És ki hibáztatná az anyákat - vagy az apákat, nyilván kinél ki főzött...

Házias ízek:

Szaftos brassói aprópecsenye

A brassóiról rengeteg legenda kering - hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is ...

Nálatok mi volt a leggyakoribb anyakaja?

"Nálunk csirkepörkölt volt nokedlivel, minden egyes héten. Nagymamámtól jött a friss csirke, a pörkölt meg pont olyan étel, amivel "levan a kaja" egy hétre előre akár. Amit külön utáltam, hogy rajta volt a bőre - nyilván ma már tudom, hogy ettől jó a szaft.Ja, és apám anyósánál mindig volt nyúlhús, de apám nem volt hajlandó megenni, ezért anyósa csirkeként reklámozva etette meg vele." / Gréti, szerkesztő

"Nálunk ezek a kaják rotálódtak: brassói, rántott hús, húsleves, paradicsomleves, rakott kel, csirkepörkölt, meg apa lecsója. És mindenhez krumplipürét ettünk." / Kodi, újságíró

Costa Rica krumplipüré

"Nálunk minden héten volt halászlé, mert mohácsiak vagyunk, és apám nagy halészléfőző, de én még így sem untam meg. Ja és szombaton általában olcsóbb ételeket főztek anyuék, mondjuk csirkefarhátot sütöttek meg volt spenót főtt krumplival, vasárnap meg rántott hús." / Andris, főszerkesztő

"Lecsó. Télen-nyáron volt nálunk, hiába tudjuk, hogy nem szezonális. Ez az étel az, amit apum - rizzsel - bárhol bármikor megiszik. Ezen kívül a mákos guba. Amit anyum még sokszor készít, az a nyírségi gombócleves krumpligombóccal, de ezt imádjuk. Ami a csórókaja volt, az a tojáspörkölt (fujj), és amit mindig követeltünk, az a hortobágyi húsos palacsinta, mert a mellé anyukám mindig sütött édeset is. Ez a mai napig favorit." / Juci, szerkesztő, újságíró

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...