Az ausztrál Edith Cowan Egyetem friss kutatása szerint azok, akik K-vitaminban gazdagon étkeznek, akár 34 százalékkal is csökkenthetik az érelmeszesedéssel összefüggő szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának esélyét.
A szakértők több mint 50 ezer ember adatait vizsgálták meg, akik egy 23 éve tartó dán kutatásban vesznek részt. Azt akarták vizsgálni, hogy vajon a K-vitamin milyen szerepet játszik az érelmeszesedéshez köthető betegségek megjelenésében. Az érelmeszesedés gyakorlatilag azt jelenti, hogy az erek falán lerakódások képződnek, amelyek nehezítik a vér áramlását, sőt, akár teljesen el is zárhatják azt.
A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, bár ennek ellenére nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben. Kétféle K-vitamint fogyasztunk: a K1-vitamint elsősorban a zöld leveles növényekben találhatunk, mint például a zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a spenót, a bimbós kel, a paraj, a K2-vitamin fő forrása pedig a tej- és tejtermékek, és a máj.
A kutatás azt mutatta ki, hogy azok az emberek, akik a legtöbb K1-vitamint fogyasztottak, 21 százalékkal kevesebb eséllyel kerültek kórházba szív- és érrendszeri problémákkal. A K2-vitamin esetében ez 14 százalék volt. A pozitív hatás minden érelmeszesedéshez köthető szív- és érrendszeri betegségnél előjött, de legfőképpen a perifériás artériás betegségnél, ahol a K-vitamin fogyasztása 34 százalékkal csökkentette a kór kialakulásának esélyét.
Mivel a K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, a jelenleg ajánlott mennyiség arra vonatkozik, hogy annyit fogyasszunk, ami a megfelelő véralvadáshoz szükséges. A mostani eredmények azonban a szakértők szerint azt mutatják, hogy az ajánlást változtatni kellene úgy, hogy kiszámolják, mennyi az ideális K-vitamin mennyisége a szív- és érrendszer védelmében. Mivel ezek a betegségfajták még mindig vezetik a halálozási listákat világszerte, velük szemben minden segítség jól jön.
A kutatók következő lépése az lesz, hogy a sokat kutatott K1-vitamin után megállapítják pontosan, milyen ételekben mennyi K2-vitamin van, és ez hogyan hasznosul a legjobban a szervezetben.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: