Az ukrán határon főz menekülteknek a világhírű spanyol sztárséf

José Andrést itthon nem sokan ismerik, pedig a világszerte ismert spanyol származású séf nevét érdemes megjegyezni, ő ugyanis az az ember, aki, bár harminc étterme van szerte a világon, szabadidejében (és nem csak akkor) nyaralás helyett inkább olyan helyekre megy, ahol a legnagyobb szükség van a segítségre.

José Andrés a világ egyik legismertebb spanyol séfje, neve azonban nemcsak különleges ételei miatt lett ismert, hanem azért is, mert az elmúlt 10 évben több katasztrófa sújtotta országban segített ételhez jutni a rászorulóknak saját jótékonysági szervezete, a World Central Kitchen (WCK) által. A spanyol séf, bár közel 30 éttermet vezet szerte a világban, az elmúlt 10 évben több millió olyan embernek segített ételhez jutni, akiket valamilyen természeti katasztrófa által értek veszteségek.

José Andrés még 2020-ban (Fotó: Paul Morigi/Getty Images)

José Andrés ételadományokkal és főzőkurzusokkal segített a 2010-es, Haitit sújtó földrengés károsultjainak, ott volt Puerto Rico-ban a 2017-es pusztító Maria hurrikán átvonulását követő napokban, a 2019-es amerikai kormányzati leállás idején mintegy háromszázezer adag ételt juttattak el szervezetével a hirtelen fizetés nélkül maradt közalkalmazottaknak, de a szervezet által több millió adag ételt osztottak szét világszerte akkor is, amikor a koronavírus miatt minden bezárt, és emberek százezrei veszítették el munkájukat.

José Andrés a napokban az ukrán-lengyel határon főzött együtt szervezetével. Az alábbi videóban a látottak és hallottak szerint a WCK nemcsak a Lengyelország és Ukrajna mentén található hét határátkelő helyen biztosít ételt a menekülteknek, a szervezethez és a #chefsforukraine mozgalomhoz csatlakozó önkéntes csapatok a moldovai, a román és a magyar határon is igyekeznek minél többeket meleg ételhez juttatni.

A World Central Kitchen szervezetnek ma már több száz partnere van, akik segítenek azokon a helyeken, ahol a legnagyobb szükség van az emberek támogatására, így van ez a mostani helyzetben is, amikor a WCK több étteremmel egyetemben vonul ki a határokhoz. A Today.com riportja szerint bár ez az első olyan eset, hogy a szervezet egy háború sújtotta ország közvetlen közelében segít (és nem természeti katasztrófa sújtotta területen), a spanyol séf számára nem volt kérdés, hogy odautazzon. Mindeközben a szervezet több olyan ukrajnai étteremmel is partneri kapcsolatban van, akik jelenleg is igyekszenek ellátni meleg étellel honfitársaikat.

Ez itt Aleksander Yourz séf…a Yourz Space Bistro csapata ma 1000 ételt főzött az Odesszában rekedt lakosoknak és a várost védő ukránoknak

Az 52 éves José Andrés Spanyolországban született, néhány évtizeddel ezelőtt pedig mindössze 50 dollárral a zsebében utazott ki Amerikába. Andrés a molekuláris gasztronómia egyik legismertebb követője, a szintén világhírű Ferran Adriával még közös gasztrofizikai szemináriumot is tartottak a Harvard Egyetemen. Andrés 2020-ban harminc étterem tulajdonosa volt, két évvel ezelőtt a World Central Kitchen 13 országban 45 ezer önkéntessel évi 15 millió adag ételt osztott szét a rászorulók között. A spanyol séf tavaly 100 millió dollárt kapott Jeff Bezos-tól humanitárius tevékenysége miatt (a pénz ugyancsak a WCK alapjába ment, hogy segítsen visszaszorítani a globális klímaválság miatti éhínséget), 2019-ben pedig Nobel Béke-díjra is jelölték. A World Central Kitchen nonprofit szervezetként segíti a bajbajutottakat, olyan támogatókat maga mögött tudva, mint az egykori amerikai elnök Bill Clinton vagy a Time magazin tulajdonosai, Marc és Lynne Benioff.

Forrásaink voltak; Címlap: Paul Morigi/Getty Images


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...