Jön az ŐSZIBARACK: miért jó nekünk, és miben más kopasz társa, a nektarin?

A világ legfinomabb illatát érezheted, ha beleszippantasz egy friss, nyári, napérlelte őszibarackba...na de mit kell róla tudni? És mi az a nektarin?

Az őszibarack őshazája Kína, a jelenleg is termesztett fajták pedig Olaszországból, Oroszországból, Kínából, az USA tagállamaiból és Kanadából származnak. Termesztése nálunk a 16. században indult meg, de akkor még csak a főúri kertekben és szinte kizárólag a délre néző falak előtt nevelték. Gyümölcse drága csemegének számított. Az őszibarackból kiváló befőttet, dzsemet is lehet készíteni, levesbe, mártásnak és pácoláshoz is kiváló, mégis a legtöbbet frissen, illetve süteményekben fogyasztjuk el.

Grízes őszibarackos süti

Imádom a nyarat és a gyümölcsöket. Ilyenkor az ember eszébe sem jut a csokoládé, minden csak a gyümölcsös édességekről szól. Az utóbbi hetekben már többedszerre kaptam ajándékba ...

Közepes pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcsvagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető.

Na de mi a különbség az őszibarack és a nektarin közt?

Hőkezeléskor, sütéskor, főzéskor a nektarint nem muszáj, az őszibarackot pedig mindig érdemes meghámozni!

Az őszibarack szaftosabb, a nektarin általában kisebb, keményebb - utóbbi, mint ahogyan a neve is utal rá, valamivel édesebb, több cukrot tartalmaz, ugyanakkor több C-vitamint, káliumot és kétszer annyi A-vitamint, mint egy őszibarack. Mindkét növény lehet sárga és fehér húsú.

A nektarin az őszibarack egy "mutáns" válfaja - a benne található recesszív gén az, ami meggátolja a piheképződést - írja a hellovidek.

Mit kell tudni az őszibarackról?

  • magas víztartalmú nyári gyümölcs, nyár eleje-közepe fele terem, kb. szeptember végéig
  • energiatartalma alacsony (40-50 kcal / 10 dkg)
  • a bennelevő szénhidrát gyorsan felszívódó cukor: 10dkg-ban 8 gr található (cukorbetegséggel vagy túlsúllyal élők számolják a szénhidrátok grammjait, és a friss gyümölcsöt lehetőleg a cukortartalom felszívódását lassító más étellel együtt fogyasszák – pl. magas rosttartalmú keksszel, kenyérfélével, sajttal, sonkával)
  • élelmirost -forrás, ezért kedvezően hatemésztőrendszerünk működésére, tápláljaa beleinkben élő, számunkra hasznos baktériumokat, segíti a bélmozgást
  • az őszibarack szuper A- és C-vitamin-forrás

Nem csak édességekben finom:

Természetesen a gasztronómia már régen felfedezte magának, hogy frissen vagy befőttként húsok mellé, de salátákban, még lilahagymával is irtó jól működik!

Ropogós kacsasült pofonegyszerűen

Az első ködös, őszi reggel után a férjemen is erőt vett a biológia. Pusztán evolúciós okokból, valami szaftos, lehetőleg zsíros húst kívánt ebédre, egy kis sült krumplival. Tipikus ...

Nem utolsó sorban pedig jöjjön egy nyárbomba: barackbefőtt húsok, tejberizsek, sütemények tetejére vagy magában, levendulával!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...