Itt az elegáns MANDULA szezonja - de miért is érdemes fogyasztani?

Közeleg az év vége, jönnek az olajos magvakkal díszített és készített sütemények, beköszön a mák, a dió és a mandula is, bizony. Utóbbi az évek során kiérdemelte magának a kimondatlan 'elegáns' jelzőt, és nem csak igen húzós ára miatt. Elmondjuk, miért jó néha fogyasztani belőle.

Ha a legkifinomultabb, legelegánsabb olajos magfélét kellene megneveznünk, tuti, hogy a mandulát mondanánk: nem túl tolakodó íz, szépséges, ovális forma, elegáns sütemények, marcipánok és szépészeti termékek ugranak be róla. Tudjuk, hogy aranyárban mérik, de muszáj beszélnünk róla egy keveset - sokaknál ugyanis ilyenkor kerül (ünnepi) sütikbe és tortákba.

getty

A mandula a mandulafa csonthéjas termése, legközelebbi rokona pedig az őszibarack. A mandulafa termése a világ összes olajos magja közül az egyik legrégebbi és legismertebb.

Hogy mi van 100 gramm mandulában?

  • 2400-2600 kJ, 570-630 kcal energia
  • értékes aminosavak, sok-sok növényi rost
  • 2-4 % szénhidrát és igen tetemes, 53-59 % zsír, ami telített és telítetlen zsírsavakból (palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj- és linolsavból) áll
  • kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin-forrás
  • ásványi anyagai közül a rengeteg kálium, a kálcium, magnézium említendő, de foszfort is tartalmaz
  • nyomelemei közül a vas, mangán és a cink kiemelkedő

A belső, barna maghéj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját az avasodástól, értékes, ezért nem célszerű eltávolítani.

Mire jó a mandula?

  • telítetlen zsírsavjainak hála óvja az érrendszer és a szív egészségét
  • rendszeres fogyasztása kiegyensúlyozza a jó és a rossz koleszterin szintjét
  • szabályozza a vérben lévő glükóz felszívódását, kiegyensúlyozó hatással van a vércukorszintre
  • védi az idegrendszert és az agyműködést
  • növeli a koncentrációt (pl. ha vizsgák előtt, közben nassoljuk)

Mire használjuk?

Ha nem kiváló tápláló, E-vitaminban gazdag olaját használjuk kozmetikumjainkban, akkor együk magában, tegyük sütikbe, aprítva saláták, sütemények, húsok, halak tetejére. Őrölve mandulalisztként szuper és finom gluténmentes lisztpótló, a macaron alapja is, de a marcipánról se felejtkezzünk meg!

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Címlapfotó: Getty

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...