Itt az elegáns MANDULA szezonja - de miért is érdemes fogyasztani?

Közeleg az év vége, jönnek az olajos magvakkal díszített és készített sütemények, beköszön a mák, a dió és a mandula is, bizony. Utóbbi az évek során kiérdemelte magának a kimondatlan 'elegáns' jelzőt, és nem csak igen húzós ára miatt. Elmondjuk, miért jó néha fogyasztani belőle.

Ha a legkifinomultabb, legelegánsabb olajos magfélét kellene megneveznünk, tuti, hogy a mandulát mondanánk: nem túl tolakodó íz, szépséges, ovális forma, elegáns sütemények, marcipánok és szépészeti termékek ugranak be róla. Tudjuk, hogy aranyárban mérik, de muszáj beszélnünk róla egy keveset - sokaknál ugyanis ilyenkor kerül (ünnepi) sütikbe és tortákba.

getty

A mandula a mandulafa csonthéjas termése, legközelebbi rokona pedig az őszibarack. A mandulafa termése a világ összes olajos magja közül az egyik legrégebbi és legismertebb.

Hogy mi van 100 gramm mandulában?

  • 2400-2600 kJ, 570-630 kcal energia
  • értékes aminosavak, sok-sok növényi rost
  • 2-4 % szénhidrát és igen tetemes, 53-59 % zsír, ami telített és telítetlen zsírsavakból (palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj- és linolsavból) áll
  • kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin-forrás
  • ásványi anyagai közül a rengeteg kálium, a kálcium, magnézium említendő, de foszfort is tartalmaz
  • nyomelemei közül a vas, mangán és a cink kiemelkedő

A belső, barna maghéj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját az avasodástól, értékes, ezért nem célszerű eltávolítani.

Mire jó a mandula?

  • telítetlen zsírsavjainak hála óvja az érrendszer és a szív egészségét
  • rendszeres fogyasztása kiegyensúlyozza a jó és a rossz koleszterin szintjét
  • szabályozza a vérben lévő glükóz felszívódását, kiegyensúlyozó hatással van a vércukorszintre
  • védi az idegrendszert és az agyműködést
  • növeli a koncentrációt (pl. ha vizsgák előtt, közben nassoljuk)

Pesto rosso mandulával

A pesto egy igazi multifunkciós hozzávaló a konyhából: kenhetjük kenyérre, ehetjük tésztával, de húsokat is ízesíthetünk vele. Ez a vörös pesto meg annyira pazar, hogy ha egyszer ...

Mire használjuk?

Ha nem kiváló tápláló, E-vitaminban gazdag olaját használjuk kozmetikumjainkban, akkor együk magában, tegyük sütikbe, aprítva saláták, sütemények, húsok, halak tetejére. Őrölve mandulalisztként szuper és finom gluténmentes lisztpótló, a macaron alapja is, de a marcipánról se felejtkezzünk meg!

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Címlapfotó: Getty

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...