Itt az elegáns MANDULA szezonja - de miért is érdemes fogyasztani?

Közeleg az év vége, jönnek az olajos magvakkal díszített és készített sütemények, beköszön a mák, a dió és a mandula is, bizony. Utóbbi az évek során kiérdemelte magának a kimondatlan 'elegáns' jelzőt, és nem csak igen húzós ára miatt. Elmondjuk, miért jó néha fogyasztani belőle.

Ha a legkifinomultabb, legelegánsabb olajos magfélét kellene megneveznünk, tuti, hogy a mandulát mondanánk: nem túl tolakodó íz, szépséges, ovális forma, elegáns sütemények, marcipánok és szépészeti termékek ugranak be róla. Tudjuk, hogy aranyárban mérik, de muszáj beszélnünk róla egy keveset - sokaknál ugyanis ilyenkor kerül (ünnepi) sütikbe és tortákba.

getty

A mandula a mandulafa csonthéjas termése, legközelebbi rokona pedig az őszibarack. A mandulafa termése a világ összes olajos magja közül az egyik legrégebbi és legismertebb.

Hogy mi van 100 gramm mandulában?

  • 2400-2600 kJ, 570-630 kcal energia
  • értékes aminosavak, sok-sok növényi rost
  • 2-4 % szénhidrát és igen tetemes, 53-59 % zsír, ami telített és telítetlen zsírsavakból (palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj- és linolsavból) áll
  • kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin-forrás
  • ásványi anyagai közül a rengeteg kálium, a kálcium, magnézium említendő, de foszfort is tartalmaz
  • nyomelemei közül a vas, mangán és a cink kiemelkedő

A belső, barna maghéj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját az avasodástól, értékes, ezért nem célszerű eltávolítani.

Mire jó a mandula?

  • telítetlen zsírsavjainak hála óvja az érrendszer és a szív egészségét
  • rendszeres fogyasztása kiegyensúlyozza a jó és a rossz koleszterin szintjét
  • szabályozza a vérben lévő glükóz felszívódását, kiegyensúlyozó hatással van a vércukorszintre
  • védi az idegrendszert és az agyműködést
  • növeli a koncentrációt (pl. ha vizsgák előtt, közben nassoljuk)

Pesto rosso mandulával

A pesto egy igazi multifunkciós hozzávaló a konyhából: kenhetjük kenyérre, ehetjük tésztával, de húsokat is ízesíthetünk vele. Ez a vörös pesto meg annyira pazar, hogy ha egyszer ...

Mire használjuk?

Ha nem kiváló tápláló, E-vitaminban gazdag olaját használjuk kozmetikumjainkban, akkor együk magában, tegyük sütikbe, aprítva saláták, sütemények, húsok, halak tetejére. Őrölve mandulalisztként szuper és finom gluténmentes lisztpótló, a macaron alapja is, de a marcipánról se felejtkezzünk meg!

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Címlapfotó: Getty

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...