A jól bevált bodzaszörpreceptem

Le ne maradj a szezonról, irány bodzát gyűjteni, aztán szörpöt főzni, mert olyan egyszerű, hogy szinte képtelenség elrontani!

Tavaly felfedeztem, hogy a lustaság még egy szinttel emelhető, amikor realizáltam, hogy már a piacon is lehet bodzát venni. Tök jó, van aki leszedi helyettünk, csak össze kell kutyulni. Mivel a héten úton útfélen bodzát láttam, el is mentem a zöldségesemhez, akinél múlt évben szereztem a szajrét, de idén nem volt neki. Eléggé csalódott voltam, de mivel nem akartam lemaradni a szezonról, így kénytelen voltam magam szedni. Felmentem a közeli erőbe, és jó másfél órába került, mire összeszedtem egy szörpre való mennyiséget. Valószínűleg a tavalyi lustaságom ütött vissza, mikor hazaérve megláttam, hogy a házunk kertjében is van két szép bokor, amiről bőven eleget szedhettem volna...köszi kedves univerzum, megértettem az üzenetet: olyan egyszerű az elkészítés, hogy legalább dolgozzunk meg az alapanyagért.

A korábbi receptemet kicsit update-eltem, ugyanis az elmúlt három évben finomítottam és egyszerűsítettem a dolgon. A képlet a következő: levagdossuk a virágernyők alatti, felesleges zöld részeket, és egy jó nagy tálba vagy fazékba tesszük a virágokat. Összekeverjük felkarikázott citrommal, majd felöntjük annyi langyos, kézmeleg vízzel, ami ellepi az egészet. Fontos, hogy ne legyen teljesen hideg a víz, mert úgy nehezebben és lassabban oldódik ki az íze. Mehet a tetejére egy konyharuha, és áztassuk legalább egy éjszakán át, de az se baj, hogy 2-3 napig úgy hagyjuk - még koncentráltabb lesz. Kóstolgassuk, és ha elég tömény, akkor jöhet az átszűrés. Hogy tuti ne maradjon benne semmi bogár vagy virág vagy kosz, tegyünk a szűrőbe egy réteg gézlapot is. A következő lépés egy cukorszirup elkészítése: edénybe bele ugyanannyi cukor és víz, összeforralás, kihűtés, bodzához öntés. Ez itt ugye a szokásos "ízlés kérdése" dolog, én nem csinálom baromi édesre, de ez később korrigálható, ha valaki elégedetlenkedne. A végén még megküldöm egy adag citromsavval, így tovább eláll, és szebb színe is lesz tőle. Jöhetnek a jól zárható üvegek, amiket érdemes forró vízzel átmosni. Bele a szörp, aztán fel a kamrapolcra. Ha jól és eleget csináltunk, akkor a következő szezonig kibírja.Pontos bodzaszörprecept itt!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...