Tavaly felfedeztem, hogy a lustaság még egy szinttel emelhető, amikor realizáltam, hogy már a piacon is lehet bodzát venni. Tök jó, van aki leszedi helyettünk, csak össze kell kutyulni. Mivel a héten úton útfélen bodzát láttam, el is mentem a zöldségesemhez, akinél múlt évben szereztem a szajrét, de idén nem volt neki. Eléggé csalódott voltam, de mivel nem akartam lemaradni a szezonról, így kénytelen voltam magam szedni. Felmentem a közeli erőbe, és jó másfél órába került, mire összeszedtem egy szörpre való mennyiséget. Valószínűleg a tavalyi lustaságom ütött vissza, mikor hazaérve megláttam, hogy a házunk kertjében is van két szép bokor, amiről bőven eleget szedhettem volna...köszi kedves univerzum, megértettem az üzenetet: olyan egyszerű az elkészítés, hogy legalább dolgozzunk meg az alapanyagért.
A korábbi receptemet kicsit update-eltem, ugyanis az elmúlt három évben finomítottam és egyszerűsítettem a dolgon. A képlet a következő: levagdossuk a virágernyők alatti, felesleges zöld részeket, és egy jó nagy tálba vagy fazékba tesszük a virágokat. Összekeverjük felkarikázott citrommal, majd felöntjük annyi langyos, kézmeleg vízzel, ami ellepi az egészet. Fontos, hogy ne legyen teljesen hideg a víz, mert úgy nehezebben és lassabban oldódik ki az íze. Mehet a tetejére egy konyharuha, és áztassuk legalább egy éjszakán át, de az se baj, hogy 2-3 napig úgy hagyjuk - még koncentráltabb lesz. Kóstolgassuk, és ha elég tömény, akkor jöhet az átszűrés. Hogy tuti ne maradjon benne semmi bogár vagy virág vagy kosz, tegyünk a szűrőbe egy réteg gézlapot is. A következő lépés egy cukorszirup elkészítése: edénybe bele ugyanannyi cukor és víz, összeforralás, kihűtés, bodzához öntés. Ez itt ugye a szokásos "ízlés kérdése" dolog, én nem csinálom baromi édesre, de ez később korrigálható, ha valaki elégedetlenkedne. A végén még megküldöm egy adag citromsavval, így tovább eláll, és szebb színe is lesz tőle. Jöhetnek a jól zárható üvegek, amiket érdemes forró vízzel átmosni. Bele a szörp, aztán fel a kamrapolcra. Ha jól és eleget csináltunk, akkor a következő szezonig kibírja.Pontos bodzaszörprecept itt!
Ezeket olvastad már?
Tartósítószer: kell vagy sem a lekvárnak belőle?
Elég a tisztasági és biztonsági előírások betartása, vagy szükség van tartósítószerre is a befőzéshez?
adminÍgy savanyítanak az olaszok: tedd el a zöldséget ecettel és...
Az étkezőasztalra is mindig kerül náluk egy üveg ecet illetve olaj, most pedig egy üvegbe kerül mindkettő – rakj el olaszos cukkinit, padlizsánt, paprikát!
adminHogyan kovászoljunk kenyér nélkül, gluténmentesen?
Ha gluténmentesen szeretnénk megoldani a kovászolást, vagy egyszerűen nincs a kéznél felhasználható alap hozzá, van megoldás.
adminEPER, BARACK, SZILVA: 3 kedvenc házi lekvárunk – és amit...
A nyár nemcsak a friss gyümölcsök, hanem egyben a befőzés időszaka is - elrakjuk a finom ízeket későbbre, hogy aztán kenyérre, sütibe kenhessük! Nekünk ezek a kedvenceink:
Brecz Judit