Számomra a joghurttorta egy igazi nosztalgikus nass, a mai napig emlékszem az izgatott várakozásra, ami a kész torta kifordítását kísérte, hogy vajon sikerült-e a csoda, megtette-e a dolgát a zselatin. Nagymamám nagyon Tupperware klubtag volt, így mindig, mindenféle izgalmas konyhai eszköze volt, ami gyerekként abszolút lenyűgözött minket. Szerintem a joghurttortát is a menő műanyagformák miatt imádtam annyira, aminek először a tetejét kellett leszedni, és utána bukkant csak elő a mintás édesség. Na meg persze a zselés állag miatt, amiért felnőttként kevéssé rajongunk, de ez a torta most is kivételt képez!
Mert imádjuk a joghurttorta rezgős zselésségét, a fanyar krémjét, na meg a beleforgatott gyümölcsszemeket is! Ráadásul mivel villámgyorsan, sütés nélkül elkészíthető, még melegben is érdemes nekiállni, hogy pár óra múlva boldogan kanalazhassuk ezt a behűtött retró édességet. Áfonya, málna, eper, barack, ananász, ribizli, szeder, meggy - valószínűleg nincsen olyan gyümölcs, ami ne passzolna a joghurttortába.
Ahhoz hogy igazán jól sikerüljön ez a hűsítő desszert, érdemes pár dolgot betartani:
- A joghurt és a tejszín aránya nagyon fontos, ha túl kevés joghurt kerül bele, a gyümölcs teljesen el fog süllyedni a krémben.
- Ha nem vagyunk biztosak a zselatinból mennyiségében, akkor inkább többet tegyünk bele, mint túl keveset, mert utóbbi esetben nem fog jól megdermedni. Mi a lapzselatint prefereáljuk, mert sokkal erősebb, de porral is működik a recept.
- Magát a joghurtot is érdemes kevés gyümölccsel ízesíteni. A cukrozott gyümölcsjoghurtok helyett azonban keverjük ki házilag a joghurtot kevés lekvárral vagy facsarjuk bele egy-két citrus levét (én grapefruittal készítettem, de a narancs és a citrom is szuper helyette).
- A gyümölcs és az ízlésünk fügvényéban érdemes édesíteni a desszertet. Akár magában is elég édes lehet, de ha igénylünk némi plusz édes ízt, akkor édesítőszerrel vagy kevés cukorral dúsíthatjuk a krémet.
- Bár pofonegyszerűen és gyorsan elkészíthető recept, nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy nem hagyjuk eleget pihenni. A zselatinnak legalább 4-6 órára van szüksége a hűtőben ahhoz, hogy kellően megdermedjen.
- Tálaláskor használjunk forró vízbe mártott kést a felvágáshoz, így sokkal szebbek lesznek a szeletek.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas recept Petrától:
A retró gyümölcsleves, amin még mi sem mertünk változtatni
A gyümölcsleves egy igazi magyar kuriózum, ami nélkül nem telhet el nyár! Ilyenkor nyáron érdemes mindig az éppen termő idénygyümölcsökből készíteni, de az év többi részében is készíthetjük almából, körtéből, valamint fagyasztott és konzervgyümölcsökből. Most pár trükköt is megosztunk veletek, hogy a végeredmény garantáltan tökéletes legyen!
Rosanics PetraÉrnek az első IGAZI őszibarackok...kerüljenek ikonikus amerikai pitébe!
A cobbler gyakorlatilag egy gyümölcspite, amiben a hagyományos pitetészta helyett nagyon vajas, kopogós-ropogósra sült tésztagombócok fedik le a gyümölcsöt. Gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készülhet, az USA déli államaiban azonban barackból sütik a leggyakrabban, ami arrafelé igazi nemzeti attribútum.
Rosanics PetraA lasagne-leves az olasz klasszikusból varázsol csudaízes húsgolyós paradicsomlevest
Imádunk kísérletezni kedvenc ételeinkkel, újabb és újabb formában kipróbálni egy-egy hagyományos fogást. A lasagne-leves már régóta izgatta a fantáziám, mert pontosan olyan tésztaételről van szó a réteges-macerás lasagne képében, aminek az alapanyagai (kicsit más arányokkal) levesként is remekül megállják a helyüket.
Rosanics Petra