Joghurtos csodapác 5 perc alatt, amitől az összes grillhúsod szaftos lesz

A húsok pácolása nagyon fontos grillezésnél, sütögetésnél, ettől lesz puha és omlós a végeredmény. Most egy elképesztően egyszerű marinádot hoztunk, ami a joghurt erejét használja fel, és öt percen belül elkészül.

A cikkben leírt joghurtos pác több szempontból is a legjobb választás, ha grillezünk vagy bármilyen más sült húst készítünk. A joghurt kellemes, mégis határozott savassága behatol a rostok közé, a pác fűszereit eljuttatja a szelet minden részébe. Ez azonban még csak a kezdet, vegyük sorra, mi mindenre képes a joghurtos pác.

Joghurtos csodapác, 5 perc alatt, amitől az összes grillhúsod szaftos lesz

Ecet helyett joghurt

Minden marinádba kell valamilyen savas hozzávaló: ezt a szerepet általában az ecet vagy citromlé tölti be. Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a joghurt is ugyanúgy savas, tehát teljesen alkalmas arra, hogy pácokban használjuk.

Ebben a helyzetben a natúr joghurt-görög joghurt párharc nem olyan kiélezett: tulajdonképpen mindegy, hogy melyiket tesszük a pácba.

Egyedül arra érdemes figyelni, hogy a görög joghurttal készült marinád sűrűbb lesz, ezért több marad majd a húson, amikor sütjük. Ha ez zavar minket, inkább maradjunk a natúr joghurtnál.

Szerepe a pácolás alatt

A marinád savas komponense azért felel, hogy a kisült hús omlós legyen. Ezt úgy éri el, hogy a rostokat fellazítja. Ezzel együtt terjed el a fűszerek íze is a húsban, és az egész sült szaftos és ízletes lesz.

A joghurtnak önmagában is jellegzetes íze van, ami nagyon jól illik egyes húsokhoz (pl. csirke, bárány). Szerencsére a pácolás, sőt, a sütés után is megmarad ez a savanykás ízvilága.

Szerepe a sütés közben

Nemcsak a pácolásban van része a joghurtnak, a sütés alatt még többet tesz a hús ízéért. A tejtermékek ugyanis tartalmaznak szárazanyagot, ami a hőre elkezd karamellizálódni.

A joghurtban lévő szárazanyagok is így tesznek, a forró serpenyővel érintkezve elkezdenek megsülni, a húson enyhén ropogós, ízletes kéreg alakul ki.

Egyedi ízesítés

Láthatjuk, hogy a joghurt önmagában is rengeteg dologra képes. Technikai oldalról nem sok segítség kell neki, a pácolás feladatát egymaga is képes elvégezni. Egy kis olaj kell még a pácba, és sok-sok ízesítő.

Ami kötelező része a joghurtos pácnak a hagyma és fokhagyma. Mindkettő nagyon apróra vágva, nehogy zavaró hagymakockákkal találkozzunk majd a sült húson.

És akkor jöjjön a fűszerezés: alapozzunk sóval és borssal, majd engedjük szabadon a fantáziánkat. Nézzük végig a fűszerpolcot, hogy mi van éppen rajta, majd szórjuk tele a pácot ízletes fűszerekkel.

A paprika, chili például nagyon jót tesz neki, de elindulhatunk egy zöldfűszeres vonalon is bazsalikommal, petrezselyemmel, esetleg kakukkfűvel, majorannával.

Elkészítés percek alatt

Tegyünk mindent egy turmixgépbe, és krémesítsük nagyjából egy percig, vagy amíg homogén állaga nem lesz. A húst minimum 30 percig hagyjuk benne, de akár egy egész éjszakát is eltölthet benne.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Készíts ragyogóan nyári ételeket:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk