Most leleplezzük, miben különbözik a görög joghurt a simától

Eddig azon gondolkoztál, hogy miben más a görög joghurt sima testvéréhez képest? Most eláruljuk!

A boltok joghurtospolcain rengeteg fajta terméket találhatsz, de a legjobb a natúr, ízesítetlen, cukrozatlan fajtákat választani, hiszen ezek nemcsak hogy egészségesebbek, kedved szerint ízesítheted és sokféle formában fel is használhatod őket. Na de a sima joghurt mellett ott a görög joghurt. Csak az elnevezése miatt más, vagy tényleg különbözik a sima változattól a görög joghurt? Lentebb mutatjuk a válaszokat.

Most leleplezzük, miben különbözik a görög joghurt a simától

Hogyan készül?

A hagyományos és a görög joghurt készítésének folyamata egyformán kezdődik: a tejet először felmelegítik, majd lehűtik a kívánt fermentációs hőmérsékletre (41-45,5°C), mielőtt a baktériumtenyészeteket hozzáadnák. A keveréket ezután hagyják erjedni, hogy a baktériumok megnőjenek, miközben tejsavat termelnek, ezáltal zselésítik a tejfehérjéket, így megkapják a normál joghurtot.

A görög joghurt esetében, ami egy igazi szuperkaja, a normál joghurtot alaposan átszűrik, hogy eltávolítsák a folyékony tejsavót és a laktózt, így egy sűrűbb állagú joghurt marad vissza.

Epres joghurt

Mind a smoothie-kat, mind a joghurtokat nagyon szeretjük. Tápláló reggeli lehet, de édesség iránti vágyunkat is csillapítja, ha nem szeretnénk extra nagy kalóriát bevinni.

Mik a különbségek?

A textúrán kívül van még néhány különbség a hagyományos és a görög joghurt között:

Fehérje

A görög joghurt majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos joghurt.

Zsír

Hacsak nem zsírszegény fajtákat használunk, a görög joghurt körülbelül háromszor annyi telített zsírt tartalmaz, mint a hagyományos joghurt.

Nátrium

A görög joghurt hozzávetőlegesen fele annyi nátriumot tartalmaz, mint a hagyományos joghurt.

Szénhidrát

A görög joghurt szénhidráttartalma nagyjából a fele a hagyományos joghurténak, de ne feledjük, hogy édesítőszerek hozzáadása növeli a szénhidrátszámot.

Az, hogy melyiket választod, lényegében az ízlésedtől, a tápanyagok mennyiségétől (melyik fér bele a diétádba), és a szükséges állagtól függ. Sűrűsége és finomabb íze miatt a görög joghurtot gyakran használják a tejföl, a crème fraiche vagy a majonéz egészségesebb helyettesítőjeként.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...