A boltok joghurtospolcain rengeteg fajta terméket találhatsz, de a legjobb a natúr, ízesítetlen, cukrozatlan fajtákat választani, hiszen ezek nemcsak hogy egészségesebbek, kedved szerint ízesítheted és sokféle formában fel is használhatod őket. Na de a sima joghurt mellett ott a görög joghurt. Csak az elnevezése miatt más, vagy tényleg különbözik a sima változattól a görög joghurt? Lentebb mutatjuk a válaszokat.
Hogyan készül?
A hagyományos és a görög joghurt készítésének folyamata egyformán kezdődik: a tejet először felmelegítik, majd lehűtik a kívánt fermentációs hőmérsékletre (41-45,5°C), mielőtt a baktériumtenyészeteket hozzáadnák. A keveréket ezután hagyják erjedni, hogy a baktériumok megnőjenek, miközben tejsavat termelnek, ezáltal zselésítik a tejfehérjéket, így megkapják a normál joghurtot.
A görög joghurt esetében, ami egy igazi szuperkaja, a normál joghurtot alaposan átszűrik, hogy eltávolítsák a folyékony tejsavót és a laktózt, így egy sűrűbb állagú joghurt marad vissza.
Mik a különbségek?
A textúrán kívül van még néhány különbség a hagyományos és a görög joghurt között:
Fehérje
A görög joghurt majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos joghurt.
Zsír
Hacsak nem zsírszegény fajtákat használunk, a görög joghurt körülbelül háromszor annyi telített zsírt tartalmaz, mint a hagyományos joghurt.
Nátrium
A görög joghurt hozzávetőlegesen fele annyi nátriumot tartalmaz, mint a hagyományos joghurt.
Szénhidrát
A görög joghurt szénhidráttartalma nagyjából a fele a hagyományos joghurténak, de ne feledjük, hogy édesítőszerek hozzáadása növeli a szénhidrátszámot.
Az, hogy melyiket választod, lényegében az ízlésedtől, a tápanyagok mennyiségétől (melyik fér bele a diétádba), és a szükséges állagtól függ. Sűrűsége és finomabb íze miatt a görög joghurtot gyakran használják a tejföl, a crème fraiche vagy a majonéz egészségesebb helyettesítőjeként.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad: