5 meglepő étel, amit egy pohár joghurtból készíthetsz

A joghurt gyakori szereplő sok konyhában, bár a legtöbbször hidegkonyhai felhasználásnak esik áldozatul. Pedig megannyi mást is készíthetünk belőle, nézzük, például miket!

Joghurtot eszünk reggelire, gyümölcsökkel és gabonákkal megpakolva, esetleg ebédre, a könnyed zöldsalátára öntve vagy az esti vacsora alkalmával, egy szendvicskrémbe keverve. Egyszóval alapvetően hidegen használjuk a joghurtot, ami nagy kár, mert készíthetünk vele (és belőle) rendes főételeket is, csupán egy kis kreativitás kell hozzá. Jöhet a kreativitás?

5 meglepő étel, amit egy pohár joghurtból készíthetsz

Lepénykenyér

A lapos, élesztő nélküli kenyérféle (ami több kultúrában, több néven és több formában ismert) kiváló társa lehet szószos ételeknek, raguknak, de tekercset vagy más szendvicsjellegű finomságot is készíthetünk vele.

Egy végtelenül egyszer alaprecept magához a lepényhez mindössze joghurtot és lisztet kíván.

Ezekből gyúrhatunk egy enyhén ragacsos tésztát, amiből aztán lepényeket nyújthatunk sodrófával. Érdemes pár csipet sóval ízesíteni a tésztát, hogy ne legyen íztelen. Serpenyőben kisütve percek alatt meg is leszünk a lepényekkel.

Naan - élesztőmentes változat

Indiai éttermekből ismerhetjük a vajas, a fokhagymás és töltött naant is. Ezek közül a fokhagymás a legkelendőbb. Ennek is két formája ismeretes, az egyiknél a tésztájába gyúrják ...

Leves

Ha a joghurtos levesről először már megint hideg fogások jutnak eszünkbe, akkor várjunk egy percet. Meleg levesekben is szerepet kaphat a joghurt, hiszen sok olyan eset van, amikor az ízére, állagára vagy a tejtermékvoltából adódó tulajdonságaira van szükségünk.

Persze óvatosan kell bánni a joghurttal, mert túl forró közegben kicsapódhat, ettől pedig nem lesz túl gusztusos megjelenése az ételnek. Inkább már a tűzről levéve, hőkiegyenlítés után adjuk a fazékhoz.

Jól illik bármilyen savanykás leveshez vagy olyanokhoz, amelyekben amúgy tejfölt használnánk. Csirkés ragulevesek, hüvelyesekkel gazdagított zöldséglevesek és krémlevesek mind kaphatnak belőle.

Gyömbéres-citromos csirkeleves

Egy valódi energiabomba ez a csirke erőleves. Ilyenkor télen tehetünk bele egy kis darab kurkumagyökeret, mely gyulladáscsökkentő hatású, és csodás nyáridéző napsárga színt ad a ...

Főzelék

Szintén használható főzelékek habarásánál tejföl, tej vagy tejszín helyett. Sőt, egyes főzelékeknek még jól is áll a savanykás vonal: a krumpli, a zöldbab vagy a karalábé nagyon fog neki örülni.

Szintén figyeljünk a hőkiegyenlítésre, a kicsapódás elkerülésére: keverjük el a joghurtot a liszttel vagy keményítővel, majd adjunk hozzá a megszokott módon egy keveset a főzőléből. Az így felmelegített habarást utána tehetjük a fazékba, ezzel garantálva a sikert.

Igazán finom főzelék

Az én generációmnak a finomfőzelék az, ami a szüleimének a csukamájolaj - gyermekkori rémálmaink listavezetője, amellett, hogy nem engednek vasárnap Disney-délutánt nézni. Amúgy sem ...

Pácolt hús

Húsokat nemcsak ecetes-olajos keverékben lehet pácolni, hanem bizony más, enyhén savas hozzávalókban is. Erre a feladatra kiváló a joghurt, ami kissé felpuhítja a húsban a rostokat, amitől szaftosabb és omlósabb lesz a kisült szelet.

Keressünk mindig konkrét receptet, mert minden pácban nagyon fontosak az arányok.

Valószínűleg kelleni fog még hozzá olaj, fűszerek és fokhagyma is. A csirkének például kifejezetten jól áll.

Buffalo csirkeszárnyak

Amerika kedvence nem bivalyszárny, ahogy a neve engedi következtetni, hanem Buffalo város egyik éttermének fejlesztése, ami szépen lassan meghódította az országot. Bővebb sztori itt.

Sütemény

Muszáj valamilyen édes vonalon befejezni a felsorolást, hiszen a joghurtos sütemények tárháza olyan széles, hogy nem mehetünk el mellette szó nélkül. A legjobb példát a joghurtos kevert tészták adják, amelyek gyorsan könnyedén készülnek és a végtelenségig variálhatók.

Joghurtos bögrés süti

A bögrés süti is a nagyon egyszerű édességek közé sorolható, igazából a mértékegységek betartásához semmi másra nincs szükségünk, csak egy bögrére.

Francia joghurtos süti

Valami gyors és egyszerű sütire vágytunk. Amikor megtaláltam ezt a francia receptet, nem volt vitás, hogy el is készítem. A recept-leírás szerint külön edényben kell kikeverni a száraz ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezekkel az alapanyagokkal is alkothatsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...