Joghurtot eszünk reggelire, gyümölcsökkel és gabonákkal megpakolva, esetleg ebédre, a könnyed zöldsalátára öntve vagy az esti vacsora alkalmával, egy szendvicskrémbe keverve. Egyszóval alapvetően hidegen használjuk a joghurtot, ami nagy kár, mert készíthetünk vele (és belőle) rendes főételeket is, csupán egy kis kreativitás kell hozzá. Jöhet a kreativitás?
Lepénykenyér
A lapos, élesztő nélküli kenyérféle (ami több kultúrában, több néven és több formában ismert) kiváló társa lehet szószos ételeknek, raguknak, de tekercset vagy más szendvicsjellegű finomságot is készíthetünk vele.
Egy végtelenül egyszer alaprecept magához a lepényhez mindössze joghurtot és lisztet kíván.
Ezekből gyúrhatunk egy enyhén ragacsos tésztát, amiből aztán lepényeket nyújthatunk sodrófával. Érdemes pár csipet sóval ízesíteni a tésztát, hogy ne legyen íztelen. Serpenyőben kisütve percek alatt meg is leszünk a lepényekkel.
Leves
Ha a joghurtos levesről először már megint hideg fogások jutnak eszünkbe, akkor várjunk egy percet. Meleg levesekben is szerepet kaphat a joghurt, hiszen sok olyan eset van, amikor az ízére, állagára vagy a tejtermékvoltából adódó tulajdonságaira van szükségünk.
Persze óvatosan kell bánni a joghurttal, mert túl forró közegben kicsapódhat, ettől pedig nem lesz túl gusztusos megjelenése az ételnek. Inkább már a tűzről levéve, hőkiegyenlítés után adjuk a fazékhoz.
Jól illik bármilyen savanykás leveshez vagy olyanokhoz, amelyekben amúgy tejfölt használnánk. Csirkés ragulevesek, hüvelyesekkel gazdagított zöldséglevesek és krémlevesek mind kaphatnak belőle.
Főzelék
Szintén használható főzelékek habarásánál tejföl, tej vagy tejszín helyett. Sőt, egyes főzelékeknek még jól is áll a savanykás vonal: a krumpli, a zöldbab vagy a karalábé nagyon fog neki örülni.
Szintén figyeljünk a hőkiegyenlítésre, a kicsapódás elkerülésére: keverjük el a joghurtot a liszttel vagy keményítővel, majd adjunk hozzá a megszokott módon egy keveset a főzőléből. Az így felmelegített habarást utána tehetjük a fazékba, ezzel garantálva a sikert.
Pácolt hús
Húsokat nemcsak ecetes-olajos keverékben lehet pácolni, hanem bizony más, enyhén savas hozzávalókban is. Erre a feladatra kiváló a joghurt, ami kissé felpuhítja a húsban a rostokat, amitől szaftosabb és omlósabb lesz a kisült szelet.
Keressünk mindig konkrét receptet, mert minden pácban nagyon fontosak az arányok.
Valószínűleg kelleni fog még hozzá olaj, fűszerek és fokhagyma is. A csirkének például kifejezetten jól áll.
Sütemény
Muszáj valamilyen édes vonalon befejezni a felsorolást, hiszen a joghurtos sütemények tárháza olyan széles, hogy nem mehetünk el mellette szó nélkül. A legjobb példát a joghurtos kevert tészták adják, amelyek gyorsan könnyedén készülnek és a végtelenségig variálhatók.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezekkel az alapanyagokkal is alkothatsz: