Jódban gazdag élelmiszerek, hogy ne csak a sóval vidd be ezt a tápanyagot

A jód elengedhetetlen a megfelelő pajzsmirigyműködéshez, ami rengeteg mindenre hatással van, többek között a fogyásra is. Érdemes tehát nem csak jódozott sóval bevinni ezt a fontos tápanyagot.

Sajnos a jódhiány komoly problémákat okozhat, hiszen megzavarhatja a pajzsmirigyműködést, ami szinte mindenre kihat. A pajzsmirigy állítja elő azokat a hormonokat, melyek az anyagcserét szabályozzák, így akár a jód is lehet az oka a hízásodnak. De a jódhiány bizonyos esetekben egészen félelmetes tüneteket produkál. Ide tartozik például a zavartság, a delírium, a hallucinációk, a mellkasi fájdalom és a légzési nehézség, bár ezek nagyon ritkák. A jódban gazdag ételek segítenek a hiányt pótolni, így érdemes ezekből az ételekből megfelelő mennyiségben fogyasztani.

Tengeri moszat

A tengeri moszatok egyedülállóan gazdag tápanyagtartalommal rendelkeznek, olyan értékes ásványi anyagok találhatók meg bennük, mint a kalcium, a kálium, a szelén, a cink, a vas és a magnézium. Vitaminokban is bővelkednek, természetes forrásai az A-, a B1,- a B2-, a C-, a D- és E-vitaminnak. Emellett nagyon magas a jódtartalmuk is, mivel gyorsan elnyelik a tenger jódtartalmát.

Tej

Egy pohár (3 dl) tej 45 mikrogramm jódot tartalmaz. Ez az alapanyag azért is kiváló, mert könnyedén beszerezhető, nem drága, rengeteg módon felhasználható és fogyasztható. Már az anyatejben is jelen van a jód, így a pici babák anyjuktól kapják meg a szükséges jódmennyiséget, mely elengedhetetlen idegrendszeri fejlődésükhöz.

Aszalt szilva

Egy adag (5 darab) aszalt szilvában 13 mikrogramm jód található. Emellett az aszalt szilva héjában a fekete áfonyához hasonlóan megtalálható a látásjavító antocianin is. Rengeteg jó tulajdonsága van még, hiszen többek között az emésztést is segíti.

Tojás

Ebben a remek alapanyagban megtalálható az A-vitamin, a D-vitamin, továbbá a cink, a kalcium és némi jód is. Egy főtt tojás nagyjából a napi ajánlott jódmennyiség 10 százalékát tartalmazza.

Posírozott tojás

Szeretünk vasárnapokon tojást reggelizni, ma posírozva került az asztalra. Posírozáskor különösen fontos, hogy minél frissebb tojásokat használjunk. A mindentudó Szakácsok ...


Még több fontos tápanyag:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...