Jódban gazdag élelmiszerek, hogy ne csak a sóval vidd be ezt a tápanyagot

A jód elengedhetetlen a megfelelő pajzsmirigyműködéshez, ami rengeteg mindenre hatással van, többek között a fogyásra is. Érdemes tehát nem csak jódozott sóval bevinni ezt a fontos tápanyagot.

Sajnos a jódhiány komoly problémákat okozhat, hiszen megzavarhatja a pajzsmirigyműködést, ami szinte mindenre kihat. A pajzsmirigy állítja elő azokat a hormonokat, melyek az anyagcserét szabályozzák, így akár a jód is lehet az oka a hízásodnak. De a jódhiány bizonyos esetekben egészen félelmetes tüneteket produkál. Ide tartozik például a zavartság, a delírium, a hallucinációk, a mellkasi fájdalom és a légzési nehézség, bár ezek nagyon ritkák. A jódban gazdag ételek segítenek a hiányt pótolni, így érdemes ezekből az ételekből megfelelő mennyiségben fogyasztani.

Tengeri moszat

A tengeri moszatok egyedülállóan gazdag tápanyagtartalommal rendelkeznek, olyan értékes ásványi anyagok találhatók meg bennük, mint a kalcium, a kálium, a szelén, a cink, a vas és a magnézium. Vitaminokban is bővelkednek, természetes forrásai az A-, a B1,- a B2-, a C-, a D- és E-vitaminnak. Emellett nagyon magas a jódtartalmuk is, mivel gyorsan elnyelik a tenger jódtartalmát.

Tej

Egy pohár (3 dl) tej 45 mikrogramm jódot tartalmaz. Ez az alapanyag azért is kiváló, mert könnyedén beszerezhető, nem drága, rengeteg módon felhasználható és fogyasztható. Már az anyatejben is jelen van a jód, így a pici babák anyjuktól kapják meg a szükséges jódmennyiséget, mely elengedhetetlen idegrendszeri fejlődésükhöz.

Aszalt szilva

Egy adag (5 darab) aszalt szilvában 13 mikrogramm jód található. Emellett az aszalt szilva héjában a fekete áfonyához hasonlóan megtalálható a látásjavító antocianin is. Rengeteg jó tulajdonsága van még, hiszen többek között az emésztést is segíti.

Tojás

Ebben a remek alapanyagban megtalálható az A-vitamin, a D-vitamin, továbbá a cink, a kalcium és némi jód is. Egy főtt tojás nagyjából a napi ajánlott jódmennyiség 10 százalékát tartalmazza.

Posírozott tojás

Szeretünk vasárnapokon tojást reggelizni, ma posírozva került az asztalra. Posírozáskor különösen fontos, hogy minél frissebb tojásokat használjunk. A mindentudó Szakácsok ...


Még több fontos tápanyag:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...