Sajnos a jódhiány komoly problémákat okozhat, hiszen megzavarhatja a pajzsmirigyműködést, ami szinte mindenre kihat. A pajzsmirigy állítja elő azokat a hormonokat, melyek az anyagcserét szabályozzák, így akár a jód is lehet az oka a hízásodnak. De a jódhiány bizonyos esetekben egészen félelmetes tüneteket produkál. Ide tartozik például a zavartság, a delírium, a hallucinációk, a mellkasi fájdalom és a légzési nehézség, bár ezek nagyon ritkák. A jódban gazdag ételek segítenek a hiányt pótolni, így érdemes ezekből az ételekből megfelelő mennyiségben fogyasztani.
Tengeri moszat
A tengeri moszatok egyedülállóan gazdag tápanyagtartalommal rendelkeznek, olyan értékes ásványi anyagok találhatók meg bennük, mint a kalcium, a kálium, a szelén, a cink, a vas és a magnézium. Vitaminokban is bővelkednek, természetes forrásai az A-, a B1,- a B2-, a C-, a D- és E-vitaminnak. Emellett nagyon magas a jódtartalmuk is, mivel gyorsan elnyelik a tenger jódtartalmát.
Tej
Egy pohár (3 dl) tej 45 mikrogramm jódot tartalmaz. Ez az alapanyag azért is kiváló, mert könnyedén beszerezhető, nem drága, rengeteg módon felhasználható és fogyasztható. Már az anyatejben is jelen van a jód, így a pici babák anyjuktól kapják meg a szükséges jódmennyiséget, mely elengedhetetlen idegrendszeri fejlődésükhöz.
Aszalt szilva
Egy adag (5 darab) aszalt szilvában 13 mikrogramm jód található. Emellett az aszalt szilva héjában a fekete áfonyához hasonlóan megtalálható a látásjavító antocianin is. Rengeteg jó tulajdonsága van még, hiszen többek között az emésztést is segíti.
Tojás
Ebben a remek alapanyagban megtalálható az A-vitamin, a D-vitamin, továbbá a cink, a kalcium és némi jód is. Egy főtt tojás nagyjából a napi ajánlott jódmennyiség 10 százalékát tartalmazza.
Még több fontos tápanyag: