Jó hír: még kevesebb cukor lesz a reggelizőpelyhekben

Az egyik legnagyobb élelmiszergyártó vállalat tovább csökkenti termékei cukortartalmát.

A Nestlé, az élelmiszeripar egyik legnagyobb szereplője 2020-ig 18 ezer tonnával kevesebb cukrot használ fel az európai piacokra bocsájtott termékei körében. A döntés eredményeként termékeik cukortartalma három év alatt átlagosan 5 százalékkal csökken. - írta meg hírlevelében a Trademagazin.hu.

Amíg Európában három gyermekből egy túlsúlyos, világos számunkra, hogy még többet kell tennünk azért, hogy kiegyensúlyozottabb összetételű termékeket kínáljunk, és felhívjuk a figyelmet az aktív életmódra” – közölte Marco Settembri, a Nestlé regionális vezetője Máltán, az Európai Unió gyermekelhízásról rendezett konferenciáján.

Zabkása fahéjas ringlóval

Ez a finomság kiváló reggelire vagy akár uzsonnára. Nagyon gyorsan elkészíthető, és rengeteg rostot tartalmaz, ami kiváló az emésztés szempontjából. Akik diétáznak, ők a cukrot ...

Citromos zabkása

Maradt itthon pár darab citrom, és mozgatta a fantáziámat, hogy mit lehetne belőle kreálni. Ezt találtam ki. :D Rosszabbra számítottam, szerintem nagyon finom lett! :) Kicsit sűrűbb lett, ...

A közleményből azt is megtudhatjuk, hogy a Nestlé az állandó innovációi révén folyamatosan csökkenti termékei cukor-, só- és zsírtartalmát, emellett pedig növeli olyan hasznos összetevők, mint például a teljes értékű gabonák arányát. Az innovációs tevékenység legfrissebb eredménye, hogy akár 40 százalékkal is tudják csökkenteni az általuk gyártott édességek cukortartalmát, miközben azok megszokott íze megmarad. A Nestlé csak az elmúlt három évben már több mint 11 ezer tonnával csökkentette termékei cukortartalmát Európában. Hazánkban a gyermekeknek szánt reggelizőpelyhekben 2014 év végére adagonként 9 grammra mérséklődött a cukor, és nemrégiben került a polcokra az az új Nesquik kakaóitalpor, amely a korábbi receptúrához képest 50%-kal kevesebb cukrot tartalmaz. Magyarország az első országok között volt, ahol ezt az új terméket bevezették, sőt a fejlesztésben is részt vettek hazai szakemberek.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Ezeket olvastad már?

A Nestlé úttörőként tekint magára, és célként tűzte ki, hogy az egész élelmiszeriparnak utat mutasson termékeik egészségesebbé tételében.

Mit gondol erről a szakember?

A fenti témában megkérdeztük Bodon Juditot, a Nosalty dietetikus szakértőjét.

"Természetesen én is szívesen látom az ilyen típusú kezdeményezéseket, bár nyilvánvalóan ezek önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy a fogyasztók hosszú távú egészsége biztosított legyen.

A reggelizőpelyhekkel kapcsolatban két fontos tényezőre érdemes még szerintem figyelmet fordítani:

  1. nem ajánlott őket napi rendszerességgel fogyasztani (max. heti egy alkalommal ajánlanám (túlsúlyos, szénhidrátanyagcsere-zavarokkal élők esetében inkább nem ajánlom), hiszen pl. jellemzően nem tartalmazzák sem a felnőttek, sem a gyermekek számára a reggelire ajánlott megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét,
  2. illetve fokozottan figyelni kell a csomagoláson szereplő adagnagyságra, hiszen ezt jellemzően nem szokták a fogyasztók figyelembe venni az ételek fogyasztásánál, és így akár jelentősen túlléphetik a reggelire ajánlott energia- és szénhidrát-mennyiségi értékeket.

A fentiek fenntartása mellett üdvözlöm az élelmiszeripari szereplők ilyen irányú törekvéseit, és remélem, hogy más piaci szereplők is követni fogják a jó gyakorlatot, és mindent megtesznek azért, hogy termékeik minél inkább közelítsék a fogyasztók (legyenek azok gyermekek vagy felnőttek) egészségének megőrzéséhez szükséges tápanyagszükségleti értékeket."

forrás: trademagazin.hu

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...