A Nestlé, az élelmiszeripar egyik legnagyobb szereplője 2020-ig 18 ezer tonnával kevesebb cukrot használ fel az európai piacokra bocsájtott termékei körében. A döntés eredményeként termékeik cukortartalma három év alatt átlagosan 5 százalékkal csökken. - írta meg hírlevelében a Trademagazin.hu.
„Amíg Európában három gyermekből egy túlsúlyos, világos számunkra, hogy még többet kell tennünk azért, hogy kiegyensúlyozottabb összetételű termékeket kínáljunk, és felhívjuk a figyelmet az aktív életmódra” – közölte Marco Settembri, a Nestlé regionális vezetője Máltán, az Európai Unió gyermekelhízásról rendezett konferenciáján.
A közleményből azt is megtudhatjuk, hogy a Nestlé az állandó innovációi révén folyamatosan csökkenti termékei cukor-, só- és zsírtartalmát, emellett pedig növeli olyan hasznos összetevők, mint például a teljes értékű gabonák arányát. Az innovációs tevékenység legfrissebb eredménye, hogy akár 40 százalékkal is tudják csökkenteni az általuk gyártott édességek cukortartalmát, miközben azok megszokott íze megmarad. A Nestlé csak az elmúlt három évben már több mint 11 ezer tonnával csökkentette termékei cukortartalmát Európában. Hazánkban a gyermekeknek szánt reggelizőpelyhekben 2014 év végére adagonként 9 grammra mérséklődött a cukor, és nemrégiben került a polcokra az az új Nesquik kakaóitalpor, amely a korábbi receptúrához képest 50%-kal kevesebb cukrot tartalmaz. Magyarország az első országok között volt, ahol ezt az új terméket bevezették, sőt a fejlesztésben is részt vettek hazai szakemberek.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:
Ezeket olvastad már?
Teljes cukormentesség egy hónapig? A Nosalty szerkesztősége most bevállalja!
Szerkesztőségünk 10 tagja most belevág egy cukormentes hónapba. Kövessétek "szenvedésünket" és drukkoljatok! Hetente jelentkezünk állapotjelentéssel!
Bodon Judit dietetikusLekattannál a cukorról? Megmondjuk hogy csináld!
A cukor valóban függőséget okozhat, ezért sokaknak nehéz "lejönni róla". Erős akarattal és néhány hétköznapi lépéssel azonban bátran elindulhatunk az úton!
Bodon Judit dietetikus9+1 cukormentes zabpelyhes keksz
Tízóraira, uzsonnára készíts magadnak egészséges kekszeket!
Bodon Judit dietetikusÉletmódot váltanál? Kezdd ezzel az 5 egyszerű szokással!
Az egészséges életmódra váltás sokaknak túl bonyolultnak tűnik, pedig már nagyon egyszerű lépésekkel is sokat tehetsz egészséged érdekében.
Szabó AA Nestlé úttörőként tekint magára, és célként tűzte ki, hogy az egész élelmiszeriparnak utat mutasson termékeik egészségesebbé tételében.
Mit gondol erről a szakember?
A fenti témában megkérdeztük Bodon Juditot, a Nosalty dietetikus szakértőjét.
"Természetesen én is szívesen látom az ilyen típusú kezdeményezéseket, bár nyilvánvalóan ezek önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy a fogyasztók hosszú távú egészsége biztosított legyen.
A reggelizőpelyhekkel kapcsolatban két fontos tényezőre érdemes még szerintem figyelmet fordítani:
- nem ajánlott őket napi rendszerességgel fogyasztani (max. heti egy alkalommal ajánlanám (túlsúlyos, szénhidrátanyagcsere-zavarokkal élők esetében inkább nem ajánlom), hiszen pl. jellemzően nem tartalmazzák sem a felnőttek, sem a gyermekek számára a reggelire ajánlott megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét,
- illetve fokozottan figyelni kell a csomagoláson szereplő adagnagyságra, hiszen ezt jellemzően nem szokták a fogyasztók figyelembe venni az ételek fogyasztásánál, és így akár jelentősen túlléphetik a reggelire ajánlott energia- és szénhidrát-mennyiségi értékeket.
A fentiek fenntartása mellett üdvözlöm az élelmiszeripari szereplők ilyen irányú törekvéseit, és remélem, hogy más piaci szereplők is követni fogják a jó gyakorlatot, és mindent megtesznek azért, hogy termékeik minél inkább közelítsék a fogyasztók (legyenek azok gyermekek vagy felnőttek) egészségének megőrzéséhez szükséges tápanyagszükségleti értékeket."
forrás: trademagazin.hu