Jelek, hogy koffeinallergiával küzdesz

Bármennyire is hihetetlen, de létezik olyan, hogy koffeinallergia. Ha a reggeli kávéd után remegsz, vagy rosszul érzed magad, akkor lehetséges, hogy te is ezzel küzdesz.

Sajnos, csakúgy, mint bármely alapanyag, a koffein is allergénként hathat néhány emberre. Sokan nem is tudják, hogy ezzel a problémával küzdenek. Nézzük, milyen tünetekre kell figyelned!

Jelek, hogy koffeinallergiával küzdesz

Mi a különbség az allergia és az érzékenység között?

Azok, akik koffeinérzékenységben szenvednek, általában rosszul reagálnak a koffeinfogyasztás által kiváltott adrenalinlöketre, míg a koffeinallergiások tüneteit a kávé magas hisztaminszintje válthatja ki – írja az nlc.hu.

A legtöbben tudatában vannak annak, hogy röviddel a koffein fogyasztása után milyen hatásokkal számolhatnak. Egyesek éberebbnek érzik magukat, vagy energiát sugároznak, mások pedig akár enyhe remegést is tapasztalhatnak. Ezek a tünetek nagyjából 20 perc után jelentkezhetnek

– mondta dr. Ross Perry, orvos.

Ha például remegni kezdesz kávéfogyasztás után, vagy sürgető vécézési inger gyötör, akkor könnyedén előfordulhat, hogy érzékeny vagy intoleráns vagy a koffeinre.

A dietetikus szerint a koffeinérzékenységet rengeteg tényező befolyásolhatja. Ilyen például az életkor, a testsúly, az agy genetikai sokfélesége vagy a máj anyagcseréje.

A tünetek gyakran az átlagosnál lassabb anyagcsere miatt jelentkeznek, ami azt eredményezi, hogy a koffein hosszabb ideig marad a szervezetben. Azok, akik érzékenyek rá, egyéni anyagcsere-tulajdonságaiktól függően képesek lehetnek kisebb mennyiségű koffeint tolerálni, a koffeinallergiások azonban ugyanerre a mennyiségre rosszul reagálhatnak.

– magyarázza Jenaed Brodell dietetikus.

Leggyakoribb tünetek

A koffeinérzékenység vagy -intolerancia leggyakoribb tünetei a szapora szívverés, fejfájás, enyhébb szorongás, nyugtalanság, remegés, ingerlékenység és a sürgető vécézési inger. Ha ezeket a tüneteket észleled, akkor érdemes lecserélned a kávét valamilyen más alternatívára, például az arany tejre.


Még több a koffeinről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...