A jégsaláta közkedveltnek mondható Magyarországon, így gyakran kerül a tányérra, a világ többi részében azonban már nem örvend ekkora népszerűségnek, aminek valószínűleg az az oka, hogy divatba jöttek a sötétzöld zöldségek, mint például a spenót és a (fodros) kel.
Ezen kívül valószínűleg az sem tett jót, hogy tudatosult az emberekben, hogy a jégsaláta cseppet sem olyan egészséges, mint a többi zöldlevelű. A jégsaláta a saláták között ugyanis a benne található hasznos elemek és tápanyagok mennyisége miatt a sor végén kullog.
Mivel 96%-a víz, így kevés hely marad a vitaminoknak és rostoknak, és ez nem vet rá jó fényt, mikor mindenhonnan azt halljuk, hogy az lenne a lényeg, ha zöldségekről van szó
– mondja Maya Feller táplálkozás-szakértő, a The Southern Comfort Food Diabetes Cookbook szerzője.
Bár a fehérje, a szénhidrát és a zsír a spenótban sem teng túl, magnéziumban, vasban és rostban jóval gazdagabb, mint a jégsaláta. Utóbbi egyébként rostban sem igazán bővelkedik, egy bögrényiben kevesebb mint egy gramm rost található, vitaminokat és ásványi anyagokat csak nyomokban tartalmaz, és ugyanez mondható el a szintén nagyon hasznos antioxidánsokról is.
Persze ettől független nem kell lemondanod erről a zöldségről, ha szereted, hiszen nagyon magas víztartalmának köszönhetően remekül hidratál. Ha azonban szeretnél egy kis vitamint is bevinni a szervezetedbe, akkor válaszd inkább a római salátát vagy a radicchiot.
Még több a zöldségekről: