Elsőre borzasztóan furcsának tűnhet az ötlet, hogy jeges ételeket készítsünk. Persze, az egy dolog, hogy az ember néhanapján „megfőz” egy kellemesen hűvösre hűtött gazpachót, vagy a tésztasalátát beteszi a hűtőbe pihenni, míg el nem jön a kerti parti ideje. Na de az, hogy konkrét jégkockákat tegyünk magába a tányérba, az már teljesen hajmeresztő, nem? De ne engedjük nyerni a gátlásainkat, próbáljunk ki egy-két jeges ételt az alábbi gyűjteményből.
Nézd meg galériánkban a jegesen készíthető ételeket!
4 étel, amit jegesen hideggé tehetsz a kánikulában
Ázsiai tészták
A koreaiak naengmyeon névre hallgató tésztaétele egy borzasztóan érdekes alkotás: vékony hajdinatészta kerül egy jeges alaplébe vagy csípős paprikaszószba. A jégkockák aktívan hűtik a fogást, ezáltal tényleg extrém hőmérséklet alakul ki a tányérban – egy kánikulai délutánra tökéletes választás lehet. Az alaprecepttől kissé eltérve készíthetünk bármilyen más ázsiai tésztát jegesen (kivéve persze azokat, amelyek pirítást és egyéb tüzes technikákat igényelnek), például mogyorószószosat vagy misósat.
Zöldséges saláták
Azért tegyünk mindenképpen pár kocka jeget a salátáinkba, mert a fagypont alatti hőmérsékletben harsanósabbá, ropogósabbá válnak a zöldségek. Az uborka, paradicsom, retek, zöld levelesek mind profitálhatnak ebből – csakúgy, mint bármilyen egyszerű vinaigrette-es, kevert saláta.
Gyümölcssaláták
Eljátszhatjuk ugyanezt édesen is: készítsünk jeges gyümölcssalátákat bogyós gyümölcsökkel, dinnyékkel, cseresznyével, meggyel. Csorgassunk rá citromlevet, egy kevés mézet, majd fűszerezzük izgalmasan: leheletnyi chilipehely és egy hintés nagy szemű só landolhat rajta. Persze másik irányba is elvihetjük friss zöldfűszerekkel – a bazsalikom, menta, citromfű mind kiváló választás.
Levesek
Tegyük hideg leveseinket egyenesen fagyasztóvá: pakoljuk meg őket egy nagy marék jégkockával. Azonban mindig csak a tálalás pillanatában tegyük ezt, nehogy beleolvadjanak a levesbe a jegek, és túlságosan felhígítsák azt. Kerülhet jégkocka hideg joghurtos, tejfölös levesekbe (pl. okroshka), gazpachóba, gyümölcslevesbe, és így tovább.
Néhány recept, amiben landolhat egy marék jégkocka:
Fehér gazpacho
Paradicsom és paprika helyett sok-sok finomság kerül az uborka mellé ebben a hűsítő levesben, melynek a mandula adja meg a krémességét.
Frissítő gyümölcssaláta
Biztosan egyetértünk abban, hogy egy nyár sem telhet el gyümölcssaláta nélkül. Ez az egyszerűen összedobható könnyed desszert bármilyen kombinációval megállja a helyét, az évszak ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több meglepő, nyárias konyhai ötlet: