Jeges csodák a mélyhűtőből

Tanácstalan vagy, melyik hűsítővel kényeztesd magad a kánikulában és hogyan készítsd el? Nem baj, ha nincs fagyigéped. Jeges tippek jönnek és egy ráadás: házi tölcsérkészítés.

Fagyigép birtokában kétségkívül könnyebb dolgunk van és az eredmény is kellemesebb, ám gép nélkül sem lehetetlen a házi fagyi előállítása, ráadásul több jéghideg nyalánksághoz egyáltalán nincs szükség a masinára.

Annyiféle finomság kerülhet elő a fagyasztónkból, hogy győzzünk eligazodni. Segítünk és tippeket is adunk elkészítésükhöz.

Fagyi

Általában tojással, tejjel, tejszínnel készül, főzött alapból, de vannak egyszerű, kevert változatai.

  • Minél zsírosabb tejterméket használunk hozzá, annál krémesebb lesz. (Semmiképp se zsírszegény tejjel készítsük, mert azzal a fagyi inkább jeges lesz mint krémes.)
  • Gyümölcsfagyi készítésekor a bogyós gyümölcsöket mindig passzírozzuk át, hogy ne kerüljenek magok a krémbe.
  • A cukros tojássárgáját és a felforrósított tejes részt nagyon óvatosan, több lépésben, hőkiegyenlítéssel keverjük össze, nehogy összekapja a tojást.

Velencei álom

Ez a második fagyim. Ez valóban tökéletesre sikeredett. Ennek már nagyon jó krémes lett az állaga. Hát igen, a türelmességnek is és a türelmetlenségnek is ára van. Na meg a ...

Madártejes vaníliafagyi

Én találtam ki (vagy legalábbis még nem hallottam róla), családom szerint nagyon finom. Kicsi leányom napok óta faggatt, hogy csináljak még egy adagot. Pontosan ezt mondta: Annyit ...

Szeder fagylalt

Egyik kedvenc gyümölcsöm, és a fagyit is szeretem. A tölcsér is saját készítésű, a blogomban hamarosan megtekinthető.

Grillázsos mogyorófagyi

Nagy kedvencem a mogyorófagyi, de sajnos csak ritkán jutok hozzá. Kikísérleteztem ezt a házilag is előállítható, grillázsos-pirított mogyorós-mogyoróvajas fagylaltot.

Csokifagyi sűrített tejjel

Gyermekeim imádják a fagyit, és így házilag sokkal finomabb. Ez a fagyi nagyon csokis és selymesen krémes. A cukor tartalmát Rád bízom meg az ízlésedre.:) Ha nincs géped, csak fagyaszd ...

Joghurtos citromfagylalt

Továbbra is gép nélkül készítem a fagylaltot és mindenkit - akinek nincs fagylaltkészítő gépe - arra buzdítok, hogy bátran fogjon hozzá a házi készítésű fagylaltokhoz. Gép ...

  • Ha alkohollal bolondítjuk meg a fagyit, ügyeljünk a szesz mennyiségére, mert ha túl sokat adunk hozzá, nem tud kifagyni rendesen a krém. (1 l fagyihoz maximum 1 ek alkoholt keverjünk.)
  • A kész krémet mindig egy fagyálló és fedhető tálba töltsük.
  • Fagyigép híján marad a keverés: a mélyhűtőbe tesszük a fagyialapot, és 20–30 percenként alaposan átkeverjük. 4–5 órán át folytatjuk a 25 percenkénti keverést, vagy amíg elérjük a kívánt állagot.
  • Tálalás előtt 10–15 perccel érdemes kivenni a házi fagyit a mélyhűtőből.
  • Meleg vízbe mártott fagyis kanállal könnyebben és szebben adagolhatjuk a gombócokat.
  • Ha véletlenül megfeledkezünk a fagyiról, kint hagyjuk a pulton, és megolvad teljesen, TILOS újra fagyasztani!

Sorbet

Többnyire gyümölcspüré vagy gyümölcslé alapú és cukorsziruppal készül. Tejmentes.

  • Készítésekor a víz–cukor arányra ügyeljünk, ha túl kevés a cukor, gyorsan és kőkeményre fagy, ha pedig túl sok, nem fagy meg rendesen, és lágy lesz a sorbet.
  • A fagyihoz hasonlóan, ezt is kb. 20–30 percenként keverjük át.

Meggyszorbet

A szorbet nem más, mint jégkásás hűsítő, amelyet jeges fagylaltnak is hívnak. A szorbet (sorbet, sörbet) nem mai találmány, már az ókorban is készítették. Nálunk a török ...

Csokis sorbet

A sörbet is ugyanolyan finom, mint a fagyi. A kettő közti különbség annyi, hogy a fagyi kicsit krémesebb, mint a sörbet.

Van, aki jegesen szereti >>

Granita

Vagy más néven jégkása. Legtöbbször gyümölcsalapú, állagra jóval szemcsésebb, mint a sorbet.

  • Lapos fagyálló tálban készítsük. Időnként keverjük át villával.
  • Tálalás előtt alaposan törjük össze villa segítségével, hogy jó kásás állagú legyen.

Parfé és semifreddo

A parfé felvert tejszínhabbal készül, általában gyümölcspüré hozzáadásával. Formára fagyasztott, szeletelve tálalt. A semifreddo annyi különbséget mutat a parféhoz képest, hogy ebbe tojás is kerül.

  • A semifreddo krémalapját készíthetjük gőz felett, de hőkezelés, főzés nélkül is.
  • Klasszikusan őzgerinc- vagy kenyérsütőformában fagyasszuk, de bátran tölthetjük a krémet különféle szilikon sütőformákba is (kuglóf, koszorú stb.).
  • Bármilyen formát is választunk, mindig béleljük ki folpackkal, mielőtt beletöltjük a krémet, így tálaláskor könnyedén kiboríthatjuk belőle, illetve vissza is tudjuk tenni, ha marad.

Mentás-áfonyás csokoládéparfé

Egy különleges csokoládéfagylaltot szerettem volna készíteni, szerintem jó kis alapanyagokból sikerült is. Az áfonya sajnos mirelit volt, de lehet frissel is.

Epres semifreddo

A fagyigépet télre elraktam a legfelső polcra, megkívántunk valami hideget, ezt a régi receptemet készítettem el, ami eredetileg a "So kocht Südtirol" c. könyvből való.  Semifreddo = ...

Epres mákparfé

Az egyik főzős magazin tavaszi számában találtam a receptet, csak ott meggyel készült, nem eperrel. Isteni desszert!

Frogurt

Neve a frozen joghurt-ból ered, azaz fagyasztott joghurt, magyarul nevezhetnénk fajo-nak is:) Bővebb infó itt. Általában 3 alapvető alkotóeleme van: -gyümölcs -joghurt -valamilyen ...

Fagyit a briósba! >>

Frogurt

Vagyis fagyasztott joghurt (frozen yogurt). Gyümölcspürével elkevert joghurt, édesítve és fagyasztva. A fagyihoz hasonlóan keverést igényel.

Így készül a házi tölcsér

Következzen végül az ígért ráadás, mert a házi fagyi mellé házi tölcsér dukál! Kövesd Gabys szakácsunk útmutatását, hogy te is saját készítésű tölcsérben kínálhasd a hűsítő gombócokat. (Bár az alábbi receptben Gabys éppen téli fagyit alkotott, ne zavarjon meg senkit, most a tölcsérekre koncentrálunk.)

Még több fagyireceptért ide kattints! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...