Jé, erre is jó a kávé?

Kávé. Frissen őrölve. Frissen főzve! 100-ból 99 embernek erre könny gyűlik a szemébe, ha megérzi, megtorpan, nyáltermelése beindul, és meg sem áll az első csészéig.

Ez tényleg szinte mindenkivel így van – tapasztalhatjuk úton-útfélen a sorra nyíló trendi kávézókban, a bio és organikus kávékülönlegességek dömpingjén, a George Clooney reklámján felnőtt fiatalok kapszuláskávé-mániáján, vagy akár az irodában kollégáinkon. (Én mondjuk kivétel vagyok, mióta élek, fejfájást kapok a friss kávé illatától, és csak min. 3 dl tejjel+habbal tudom meginni, de ez most mellékes). Sokkal fontosabb, hogy a kávéban jóval több rejlik annál, minthogy megigyuk. Csomó mindenre jó még a háztartáson belül, figyeljetek!

1. Arcradír

Mivel a zacc szemcséi érdesek, kiválóan ledörzsölik arcunkról az elhalt hámsejteket – természetes, nincs benne kemikália, és egész nap espresso-illatú lehetsz tőle!

2. Fűszerezz vele húst!

Igen-igen. Fűszerezd. Húsod. Kávéval. Csodás pikáns-füstös ízt ad neki, ha a hús kérgét szárazon bedörzsölöd sötéten pörkölt őrölt kávéval! Főleg steak-ekhez ajánlott.

3. Komposztálj természetesen!

Készíts biokomposztot és műtrágyát kávézaccból! A zacc táptalaja a különféle bacilusoknak, melyek fontosak a komposztálás során, ezen kívül pedig sok benne a magnézium, nitrogén és a kalcium. Ha a talaj felső rétegét beszórjuk vele, meg is van a kemikáliamentes műtrágyánk! Bónusz: nem büdös.

4. Rovarriasztó

A rovarok – és mi néhányan - nem kedveljük a kávé illatát, ezért messze megyünk tőle. Ha rovarokkal, szúnyogokkal küzdesz, tegyél az ablakhoz, a sarokba, az ajtó réseihez stb. némi kávézaccot, hogy messzire ijedjenek. Ha pedig nincs nálad szúnyogriasztó, de épp a szabadban tartózkodsz, van kávézaccod, és nem ódzkodsz attól, hogy nyakig koszosnak tűnj, kend magadra - ez tényleg zöld megoldás!

5. Ipari só helyett szórj zaccot a csúszós hóra!

Környezetkímélő, és szintén hasznos- gyűjts össze nagyobb mennyiségű kávézaccot, és a betont és a kutyák-macskák talpát szétmaró ipari só helyett szórd ezt a hóra és a jégre.

6. Fapác

Furán hangzik, de mivel a ruhánkon is foltot hagy, a fabútort is beszínezi szép barnára. Főzz le egy kávét, a zaccot rakd bele vissza, és kenegesd be vele kezeletlen fabútorodat!

Olvastad már?

11 étel, amivel ki is takaríthatsz

7. Serpenyőkhöz

A kávézacc abszolút bio súrolószer lehet zsíros edényekhez is - a mosogatótálhoz hasonlóan. Karcos (de nem karcoló) kis szemcséivel szuperül lehozza a szennyeződést, míg részecskéi hatékonyan elnyelik a zsírt.

8. Mosogatótisztítás

Zsíros, étellerakódásokkal teli mosogatótáladat is kitisztíthatod, ha némi mosogatólevet összekeversz forró vízzel és kávézaccal, és ezzel az eleggyel látsz neki a dörzsölésnek!

9. Rossz lehelet

Ha szádba veszel egy egész kávészemet és elrágcsálod, szuperfriss lesz a leheleted. Igaz, kevésbé erőteljesen, mint egy mentolos rágótól, de legalább nem telik évekbe, míg lebomlik a gumi a szervezetedben - vagy kiköpve a földön.

10. Légfrissítőt belőle!

Azt hiszem, ez köztudott, de tényleg működik – az őrölt kávé elnyeli a kellemetlen szagokat a szobában, de a hűtődben is. Külön előnyben a kávéillatért megőrülők tetemes tömege.

A NoSalty kávés receptjeivel zárjuk a sort:

Kapucíner torta

Tortaimádó Marica gyűjteményéből választottam ezt a tortát.Először mindent a recept szerint csináltam. Viszonylag vastag piskótát kaptam, olyan szépen feljött!:) Ahhoz képest a ...

(via huffingtonpost)

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...