Anna
Tavaly januárig a cékla leginkább savanyúságként, vagy esetleg mint saláta alapanyag szerepelt nálam az étlapon. Valahogy sosem futottam bele egyéb felhasználási formájába, egy a zöldség szempontjából kulcsfontosságú vacsoráig. Azon az estén egy igen maradandó élményt hagyó céklás-kecskesajtos rizottó elfogyasztásával addigi kissé ingerszegénynek mondható kapcsolatunk gyökeresen megváltozott - azóta bátran jöhetnek a jobbnál-jobb céklás receptek. Ebben a hónapban egyébként el is készítem nektek a kedvenc céklás rizottómat, addig azonban íme három remekmű kollégáim konyhájából.
Nora
Január és február környékén sajnos nem vagyunk túlzottan bő lére eresztve, ami a zöldség- és gyümölcsválasztékot illeti. Az ekkor szezonális finomságokat azonban igenis megéri használni! Ne feledkezzünk meg az almáról, körtéről és a jó öreg burgonyáról sem. Az édességektől a főételekig szinte bármi készíthető belőlük, hiszen mindhárom igen sokoldalú, így én ezekből válogattam ki kedvenc receptjeimet.
Kitti
Hájas tészta baracklekvárral recept
Télen különösen próbálok odafigyelni arra, hogy szervezetem hozzájusson a szükséges vitaminokhoz: előre bevásárolok hétvégente a piacon, hogy hét közben, munka után ne kelljen már rohangálni mondjuk savanyú káposztáért, amit szinte mindennap fogyasztok - egyszerűen megőrülök érte, imádom magában, nyersen csipegetni. Anna hagymás pitéje már az elkészültekor is nagyon ízlett, a thai laksa pedig régi nagy kedvenc, amolyan "melegítő" étel számomra télen. A hájas tésztáról nem is beszélve: Dacotával közös imádatunk tárgya, bár extra ritkán kerül az asztalra. Ha valaki éppen rendelkezne belőle pár fölösleges kockával, gondoljon ránk!
ízHUSZÁR
Citromos-rozmaringos pite recept
Nem bánkódom, hogy a téli hónapokban meglehetősen szűkös a kínálat gyümölcsökből, mert simán kihúzom tavaszig a citrommal és a naranccsal. Most is megközelítőleg két és fél kiló pihen a hűtőben, szóval hamarosan érkeznek az újabb receptek. Ennek a mennyiségi raktározásnak az az oka, hogy sajnos rengeteg ócska minőségű déli gyümölcsöt kapni, ami látszólag szép nagy és érett, azonban ha félbevágjuk, akkor jön a csalódás, hogy két centi vastag héja van és gyümölcshús alig. Ezért ha tényleg jó citromot vagy narancsot találok valahol, akkor megpakolom a zacskót, hiszen sokáig eláll. No és arról se feledkezzünk meg, hogy nem csak desszertekhez, de előételekbe és főételekbe is igen kiváló, úgyhogy januárban elő a facsarókkal és a reszelőkkel!