Januárra elfogyhat a magyarok kedvenc köretalapanyaga

A szakértők szerint 2024 elejére elfogyhat a hazai termesztésű étkezési burgonya, és importkrumplit is drágábban vásárolhatunk majd.

A Sonline.hu-nak nyilatkozó Horeczki László, kadarkúti burgonyatermelő arról beszélt, hogy az idei termésük nagyon gyenge volt, és azt is eladták már szeptember végére. A termelő szerint ennek az lehet az oka, hogy nagyon magasak a termelési költségek, ráadásul a hatékony permetszereket folyamatosan kivonják a forgalomból.

Januárra elfogyhat a magyarok kedvenc köretalapanyaga

Az enyhe télen nem fagynak ki a kártevők, a sok csapadék miatt pedig nagyon elszaporodtak a gombabetegségek

– jegyezte meg Horeczki László.

Varga György, a berzencei Solanum Kft. ügyvezetője hasonlókról számolt be, aki hozzátette, hogy sok termelő elgondolkodik azon, hogy abbahagyja a termelést.

A lap megkereste Kulich Évát, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferensét is, aki a kérdésre válaszolva közölte, a burgonya termőterülete tovább csökkent, a kereskedelmének pedig nem tesz jót a jelenleg érvényben lévő árszabályozás. A gazdák által említett problémákkal egyetért a sajtóreferens, aki szerint, ha nem hoz fordulatot az ágazatban egy célzott támogatás, tovább szűkülhet a krumpli vetésterülete.

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense szerint az idén a betakarítási adatok ismeretében a terméshozam jobbnak bizonyult a tavalyinál, de import­árura szorul az ország jövő év elején.

Amikor az import francia vagy német burgonya felváltja a hazait a boltok polcain, mindig drágul is, az áremelkedést az euróárfolyam és a szállítási költségek is befolyásolják

– mondta.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...