Januárra elfogyhat a magyarok kedvenc köretalapanyaga

A szakértők szerint 2024 elejére elfogyhat a hazai termesztésű étkezési burgonya, és importkrumplit is drágábban vásárolhatunk majd.

A Sonline.hu-nak nyilatkozó Horeczki László, kadarkúti burgonyatermelő arról beszélt, hogy az idei termésük nagyon gyenge volt, és azt is eladták már szeptember végére. A termelő szerint ennek az lehet az oka, hogy nagyon magasak a termelési költségek, ráadásul a hatékony permetszereket folyamatosan kivonják a forgalomból.

Januárra elfogyhat a magyarok kedvenc köretalapanyaga

Az enyhe télen nem fagynak ki a kártevők, a sok csapadék miatt pedig nagyon elszaporodtak a gombabetegségek

– jegyezte meg Horeczki László.

Varga György, a berzencei Solanum Kft. ügyvezetője hasonlókról számolt be, aki hozzátette, hogy sok termelő elgondolkodik azon, hogy abbahagyja a termelést.

Házi kenyérlángos

Kenyérlángos, langalló, töki pompos, mindenki máshogy hívja, de lényeg ugyanaz! A puha, levegős tészta és a feltétek. Jelen esetben fokhagymás tejföl, lila hagyma, rengeteg sajt és ...

A lap megkereste Kulich Évát, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferensét is, aki a kérdésre válaszolva közölte, a burgonya termőterülete tovább csökkent, a kereskedelmének pedig nem tesz jót a jelenleg érvényben lévő árszabályozás. A gazdák által említett problémákkal egyetért a sajtóreferens, aki szerint, ha nem hoz fordulatot az ágazatban egy célzott támogatás, tovább szűkülhet a krumpli vetésterülete.

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense szerint az idén a betakarítási adatok ismeretében a terméshozam jobbnak bizonyult a tavalyinál, de import­árura szorul az ország jövő év elején.

Amikor az import francia vagy német burgonya felváltja a hazait a boltok polcain, mindig drágul is, az áremelkedést az euróárfolyam és a szállítási költségek is befolyásolják

– mondta.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...