7 zseniális tipp, amit a 47 éves Jamie Olivertől tanultunk

Május 27-én ünnepli 47. születésnapját mindenki kedvenc angol szakácsa, Jamie Oliver. Mi innen is nagyon boldog születésnapot kívánunk neki, összegyűjtöttünk 7 tippet, amit tőle lestünk el az évek folyamán.

Jamie Oliver nem véletlenül lett a világ egyik kedvenc szakácsa. Az 1975. május 27-én született séf egészen fiatalon vált híressé, könnyű receptjei, hasznos tippjei és persze remek ízlése miatt pedig a mai napig milliók követik őt az interneten, nézik műsorait, és vásárolják meg szakácskönyveit.

Boldog születésnapot, Jamie Oliver!

Jamie Olivert már fiatalon is érdekelte a főzés és a konyha művészete, szüleinek is egy The Cricketters nevű pubja volt, így a vendéglátás sosem állt távolt tőle. Jamie 16 évesen már elvégzett egy vendéglátóipari szakiskolát, gyakorlatot pedig nem más, mint Gennaro Contaldo mellett szerzett, akire a mai napig mentoraként tekint.

Jamie-t a zene sem hagyta hidegen, fiatalkorában ugyanis egyik legjobb barátjával alapított együttest, 1998-ban azonban mégis televíziós műsorvezetőként robbant be a köztudatba a The naked chef című műsorral. Bár a címmel ellentétben nem arról volt szó, hogy Jamie csakis pucéran állt be a konyhapultba, de egyszerűen nagyszerű, ízletes receptjeit egy pillanat alatt megszerette az angol és a nemzetközi közönség is.

Jamie zsenge 24 évesen, 1999-ben (fotó:  Michael Walters - PA Images/PA Images via Getty Images)

A többi már történelem, Jamie azóta számos éttermet nyitott (és zárt be sajnos üzleti okokból), több remek szakácskönyvet írt, és természetesen a kamera előtt is sokat látjuk a mai napig. A ma 47 éves sztárszakácsnak rengeteg szuper tippje van a főzéshez, ezek közül mazsolázgattunk, őt ünnepelve.

Jamie Oliver szuper rántottája 5 lépésben

Ezt a szuper könnyű, mégis pikáns és újszerű reggelit te is percek alatt elkészítheted. Jamie Vékony csíkokra szeletel egy fej hagymát (ez lehet lila, fehér, vörös stb. is), az egyik felét karamellizálja egy serpenyőben kis zsiradékon, pici garam masala fűszerkeverékkel meghintve (római köménnyel is működik). A hagymaszeletek másik felét sós-ecetes lébe forgatja, és félreteszi. Szeletekre vág 1-2 paradicsomot, félretolja a serpenyőben megpirított hagymát, és annak helyére küldi a paradicsomot, majd megszottyantja. Végül nagy lángra kapcsol, összekeveri a hagymával, hogy összeérjenek az ízek. Ezt az hagymás-paradicsomos masszát rakja majd a zsemlébe.

Ugyanebben a serpenyőben megpirít egy-egy félbevágott zsömlét, majd megkeni a megpirult feleket a paradicsomos-hagymás masszával – utóbbiból egy keveset a serpenyőben hagy!

Egy edényben lazán felveri a tojásokat egy villával, majd a még forró serpenyőbe önti, amelynek alján egy kevés paradicsomos masszát is hagyott - elmondása szerint a hő, amit megtartott a serpenyő, elegendő a tojásokhoz. A rántottát meghinti egy kis garam masalával, és a pirult, paradicsomos-hagymás zsemle mellett tálalja, a savanyított hagymát pedig szintén mellé kanalazza. Korianderlevéllel díszíti!

Jamie Oliver mennyei krumplija

A következő recept a most kapható újkrumplitól lesz zseniális: a közepes méretű burgonyákat Jamie nagyjából tíz percig főzi forrásban lévő sós vízben. A félkész főtt krumpliról leönti a forró vizet, majd a szűrőkosárban kicsit átforgatja őket, hogy azoknak enyhén megtörjön a külső részük. Ezután egy üres tepsit két-három evőkanálnyi libazsírral ken ki, majd jön a legfontosabb rész, az ecet használata: míg legújabb videójában nagyjából másfél-két kanálnyi almaecetet kever a zsírba, egy régebbi főzése során ugyanennyi vörösborecettel dolgozott, amely nemcsak ízletesebbé, de ropogósabbá is tette a krumplit.

Egy tepsiben eloszlatja a krumplikat, borsot és egy fej fokhagyma gerezdjeit szórja szét a tálban, néhány levél zsályát dob a tepsi tetejére, majd az egészet 180-190°C-on süti 60 percen át. A sütésnél két választása van az embernek: vagy hagyja, hogy egyszerre leteljen a hatvan perc, vagy nagyjából a negyvenedik percnél kiveszi a tepsit, egy krumplinyomóval enyhén megnyomkodja a krumplikat, éppen csak annyira, hogy szétrepedjen oldalt a már ropogós kéreg, és még 10 percre visszateszi a sütőbe a krumplit, hogy a végeredmény igazán szaftos legyen.

Jamie Oliver 3 összetevős kenyere

Ehhez a kenyérhez csupán 650 ml vízre, egy kiló kenyérlisztre és egy tasak száraz élesztőre van szükség.

Vegyél elő egy tálat, ebbe öntsd a 650 ml vizet. A víz legyen langyos, szórd bele az élesztőt, majd várj, amíg meg nem jelennek benne a buborékok. Ha ez bekövetkezik, a vízhez öntheted a liszt nagy részét. Mehet bele egy csipet só, majd az egészet keverd el egy villával. Öntsd hozzá a maradék lisztet, és kézzel gyúrd össze a kenyér tésztáját. Ha nagyon ragad, a kezedet is lisztezd be, és így szedd le a tál oldaláról az odatapadt tésztát.

Egy lisztezett, sík felületen gyúrd össze a tésztát, formázz belőle cipót, majd legalább egy, de inkább másfél órát hagyd pihenni. Ha letelt az idő, felezd el a kenyértésztát, vágj a tetejére egy keresztet, majd süsd sütőben 180°C-on 35 -45 percig és ellenőrizd tűpróbával.

Jamie rebarbarás trükkje

A következő videó nemcsak abban segít, hogyan vágj biztonságosan rebarbarát (vagy például szárzellert), de abban is, hogyan készíts alig fél óra alatt hetekig elálló, édes és sós ételekhez is kiváló posírozott rebarbarát. Néhány fűszer, pár kanál cukor, és kész is a mennyei feltét!

Szőlő a pizzára? Miért ne?!

Jamie a Channel 4 csatornán futó Keep Cooking Family Favourites című műsorában készített kolbászos pizzát, feltétként pedig nem mást, mint kék és zöld szőlőt rakott a paradicsomos-húsos pizza tetejére.

A szőlővel ízesített pizza közel sem újhullámos úri huncutság, az olasz gasztronómia ugyanis nemcsak a borban, de a sós főételekben is előszeretettel használja fel a gyümölcsöt. Jamie Oliver saját műsorában egy angolos-olaszos pizzát készített: az ott ismert hurkaszerű kolbász töltelékét kis gombócokba gyúrva olívaolajon egy fél lilahagymával pirította össze, majd erre dobta rá pirulni a szőlőszemeket és egy kevés fenyőmagot is.

Hasonló fogást mi is készítettünk már, kattints a képre és próbáld ki te is ezt a finom pinsát!

Ezután a már előgyúrt pizzatésztára paradicsomos pesztót kent, feldobta rá a kolbászos-szőlős feltétet és egy kevés friss rozmaringot, majd az egészet betette a forró, 240°C-ra előmelegített sütőbe.

A legegyszerűbb pizzatészta

És ha már pizza, ne feledkezzünk meg oldalunk egyik legnépszerűbb receptjéről, melyet mi magunk is Jamie-től lestünk el:

Ha igazán finom és könnyed tésztájú pizzát akarsz sütni, ezt a receptet mindenképpen érdemes kipróbálni. A teljes leírásért kattints ide!

Az 5 alapanyag, ami mindig legyen a konyhádban

Jamie egyik, az 5 hozzávaló: Gyors és könnyű receptek című szakácskönyvében azt ajánlja, hogy mindig legyen kéznél öt nem romlandó ízfokozó: olívaolaj (főzéshez), extra szűz olívaolaj (öntethez), vörösborecet, tengeri só és fekete bors. Ezek az alapanyagok mindig lehetővé teszik, hogy bármilyen étel ízét könnyedén feldobjuk!

Címlap: Jamieoliver.com


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...