Jamie Oliver főzőműsoraival és szakácskönyveivel világszerte forradalmasította az otthonfőzést, több mint 20 éve nagy kedvence a magyar közönségnek is. Az idei karácsonyi szezon újdonsága a mindig megújulni képes „pucér szakács” Egy – Egyserpenyős csodák című kötete. Ezúttal idő- és edénytakarékos receptjeit gyűjtötte össze, amelyekből bátran válogathatunk a hétköznapokon, de akár egy ünnepi menüt is összeállathatunk belőlük. Kedvcsinálóként próbáljátok ki Yorkshire puddingjának receptjét!
4 adag - előkészítés: 15 perc / sütés: 40 perc
- 150 g finomliszt
- 4 nagy méretű tojás
- 150 ml félzsíros tej
- 1 csokor újhagyma
- 320 g különböző színű, mag nélküli szőlő
- 50 g brie sajt
- ½ teáskanál dijoni mustár
- ½ csokor tárkony (10 g)
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra. Löttyints 1 evőkanál olívaolajat egy 25 × 35 cm-es tepsibe, tedd a sütőbe, hogy felhevüljön.
- Szórd a lisztet egy keverőtálba kis csipet tengeri sóval, üsd hozzá a tojásokat, dolgozd el, majd fokozatosan adagolva keverd bele a tejet és 50 ml vizet, míg sima palacsintatésztát kapsz.
- Húzd ki a tepsit a sütőből, és öntsd bele a tésztát. Süsd 20 percig – állj ellen a kísértésnek, hogy ezalatt nyitogasd a sütő ajtaját!
- Közben távolítsd el az újhagymák gyökeres végét, és a hagymaszálakat vagdosd 4 cm hosszú hasábokra. Szemezd le a szőlőt.
- Szeleteld fel a brie sajtot. Emeld át a hatalmas Yorkshire puddingot a vágódeszkádra, és óvatosan szórd az újhagymákat meg a szőlőszemeket az üres, tűzforró tepsibe. Ízesítsd tengeri sóval és fekete borssal, aztán süsd roston 15 percig, vagy míg megpuhulnak, és kissé megpirulnak. Rakosgasd mindet a kisült tésztára, óvatosan töröld ki a tepsit, majd helyezd bele a megtöltött puddingot.
- Potyogtasd rá a brie-szeleteket, és told vissza a sütőbe még 5 percre.
- Keverd össze a dijoni mustárt egy kevés extraszűz olívaolajjal és vörösborecettel, aztán csipkedd le, és forgasd bele a tárkonyleveleket. Közvetlenül tálalás előtt szórd a Yorkshire pudding tetejére!
Receptinspiráció
Fogadd szeretettel az újragondolt, klasszikus, brie sajtos, szőlős szendvicskombót. A roston sütéssel felerősítjük az ízeket, aztán a hatalmas Yorkshire puddingban tálaljuk. Rápakoljuk, feltekerjük, és ehetjük.