A húsmentes konyhát teljesen vegánként vagy éppen a vegetáriánus étkezés különböző válfajait követőként általában két iskola létezik: az egyik nem próbálja meg imitálni a húsos fogások ízeit, a másik viszont bátran kísérletezik, és általában meglepően meggyőző eredményekre jut: még a mi húsban bővelkedő magyaros ételeink is elkészíthetők teljesen húsmentesen, úgy, hogy ízükben teljesen hozzák a megszokott élményt. Bár a tudatos, bolygónkat kímélő étkezésben fontos, hogy az alapanyagaink nagyja helyi vagy legalábbis az égövünknek megfelelő helyen teremjen, azaz ne kelljen sokat utaznia, míg elér hozzánk, így is csökkentve a környezeti ártalmakat, néha nyugodtan tehetünk kivételt, és használhatunk egzotikusabb alapanyagokat is. Mint amilyen a jackfruit.
Már csak azért is, mert a most bemutatott jackfruitot, azaz a jákafa gyümölcsét konzerv formában használjuk fel, így nem kell számolnunk a romlandósággal. A jackfruit egyébként a világ legnagyobb fán termő gyümölcsféléje, a Délkelet-Ázsiában őshonos jákafa gyümölcse akár a 35 kilót is elérheti, hossza pedig megközelítheti az egy métert is.
Íze annak alapján változik, mennyire érett a gyümölcs, az igazán érett darabok egészen édesek, de az éretlen gyümölcs textúrája és íze rendkívül hasonlít a húshoz, szálas, foszlós állaga miatt teljesen olyan, mint a hús.
Íze is kellemes, nem túl karakteres, ezért rendkívül sokféle vegán fogás készíthető belőle, remekül használható barbeque-ételekben, különböző hamburgerekben, ragukban, készülhet belőle gyros, fasírt, de akár pörkölt is. Próbáljuk ki vele a már bevált vega és vegán receptjeinket, helyettesítsük vele a tofut, a szejtánt vagy akár a gombát.
Az érett gyümölcs íze egyszerre emlékeztet a banánra és az ananászra, a mangóra és az őszibarackra is, ezért Ázsiában fagylalt és különböző krémek készülnek sokszor belőle, az éretlen darabokat pedig konzerv formában tartósítják.
Maga a jackfruit termése rendkívül hasonlít a világ legborzasztóbb szagát árasztó, sokakat rendesen a rosszullétbe kergető duriánra, de míg annak tényleg elviselhetetlen a szaga, a jackfruittal nincs ilyen probléma.
A hazai hipermarketek és bio élelmiszereket forgalmazó boltok polcain egyre többször találkozhatunk a jackfruitkonzervekkel és tartósított változataival, érdemes tennünk vele egy próbát. Már csak azért is, mert semleges íze mellett alacsony a kalóriatartalma, viszont telítve van karotinnal és flavonoiddal, antioxidánsokkal, így gyulladást csökkentő hatással és antibakteriális hatással is rendelkezik.
Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a Facebookon, Instagramon, YouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!
Így teheted izgalmassá a húsmentes főzést: