Ízvadászat Észak-Burgenlandban, Fertő tavi halakkal, vadételekkel és a pannon konyha kincseivel

Három napos burgenlandi túránk utolsó napján az északi részt vettük célba: a Fertő tó környéki kikapcsolódási lehetőségeket, és természetesen a gasztronómiát jártuk körbe!

Észak-Burgenland és a Fertő tó környéke talán a legismertebb része Burgenlandnak - magyar szemmel. A közös tavunk körüli bicikliút hozzáértők szerint egy-két nap alatt körbetekerhető, és jó időben még az is könnyen teljesítheti, aki egyébként ritkán pattan nyeregbe.

Tökéletes kikapcsolódás

A páratlanul szép, természeti kincsekben gazdag vidék igazi relax program mindenkinek, még akkor is, ha véget ér a nyári meleg, amikor a tekerés után csobbanhatunk is egyet a tóban. A tó környéke sétálásra, túrázásra, nordic-walkingozásra is alkalmas. A Fertő-Hanság Nemzeti Park osztrák társintézménye, a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park 1993 óta várja a látogatókat - a Fertőzug nádgyűrűi és időszakosan kiszáradó, szikes talajú sós tavacskái egyedülálló növény- és állatvilágnak adnak otthont.

Madárlesen a Fertő tó mellett

Egy pár órás séta keretében is megfigyelhetjük ezt a különleges világot, ha az utak mentén felállított madárlesek egyikébe betérünk - vicc nélkül, egy húsz perces madárles olyan nyugtatóan hat az emberre, mint egy pár napos wellnesshétvége. A terület nagy része szigorúan le van zárva az autók elől, így garantáltan zajmentes, nyugodt környezetben sétálhatunk vagy biciklizhetünk. Ha kicsit többet szeretnénk tudni a tóról, a keletkezéséről és az élővilágáról, akkor viszont érdemes egy szervezett, tematikus, évszakhoz igazított, 3 órás túra keretében besétálnunk a nemzeti parkot.

Kirándulóút a tó körül

A terület különlegessége, hogy hét falu is tartozik hozzá, illetve hogy természetvédelmi terület lévén, a nemzeti parkban rengeteg magánterület található, például szőlőföldek is. Nem rossz olyan bort szürcsölgetni, ami egy nemzeti parkban nőtt tőkéről származik!

Hol?

Hauswiese, 7142 Illmitz

Informationszentrum Nationalpark Neusiedler See - Seewinkel

Halat, vadat, s mi jó falat...

A korábban már említett pannon konyha is itt a legerősebb az egész régióban - ennek valószínűleg az az oka, hogy ezen a területen évszázadok óta nagyobb hangsúly esett az "uradalmi konyhára" a közeli Esterházyak, Széchenyiek és a Bécs felé vezető út közelsége miatt. Másrészt, maga a Fertő tó és a tó környéki élővilág egy, a dél-burgenlandi konyhánál sokkal változatosabb konyhát tudott létrehozni. A pannon konyha egyébként az osztrák, a magyar, a horvát, a szlovák, és időnként a szerb konyha nyomait viseli magán.

Ebéd a Johannes Zechében

Az egytálételeket, leveseket és szaftos húsételeket tömörítő konyha fő alapanyagai a köles, búza, rozs, burgonya, káposzta és bab, nagyon sok Fertő tavi halat használnak, illetve büszkék az őshonos szürke marhára, és a környékbeli erdőkből származó vadakra. Hogy ez a konyha mennyire változatos, és milyen különlegességeket próbálhatunk egy észak-burgenlandi túra alkalmával, azt az ötven legjobb osztrák séf közé beválasztott Max Steigellel, a Gut Purbach séfjével készült interjúban elmeséljük. Ha itt, a tó környékén éheztek meg és próbálnátok ki ezt a magyar ízléshez közelálló, mégis különleges pannon konyhát, akkor az illmitzi Johannes Zechét ajánlom.

A pannon konyha remekeit a Johannes Zechében kóstolhatjuk meg

A furcsa nevű étterem-szálloda családi tulajdonban van - egy középkori udvarházban a hetvenes évek közepén nyitotta Herr Tauber. Már lassan 10 éve, hogy menye, Sonja Tauber az étterem vezetője, de a hely nyitása óta a helyiek és a turisták egyik kedvence. Az étlapjukon megtalálható pár bécsi jellegű fogás, de nagyrészt helyi alapanyagokból készült hús-, hal- és vadételek szerepelnek rajta. Egy hibátlan, sűrű, forró zöldséges vadragulevest próbáltunk, és egy, a pannon konyhára jellemző paprikás káposztalevest. Utána - ősz lévén - tejszínes őzlábgombaragut ettünk zsemlegombóccal és egy tejszínes, paprikás szószos szűzpecsenyét. A helyi borokból gazdag a választék, a ház asszonya pedig az asztalok között sétál, és bárkivel szívesen beszélget a helyi jellegzetes fogásokról és borokról.

Hol?

Johannes ZecheFloriangasse 10, 7142 Illmitz

Édesebb a tokajinál

Aki szereti a tokaji aszút, annak mindenképpen érdemes útba ejtenie a Kracher borászatot. A családi pincészet három generáció óta híres, főleg édes borairól. A környék speciális klímája - azaz a Fertőzug nyáron párolgó sós tavacskái által képzett meleg, párás idő és a magas napsütéses órák száma - igazán különleges Beerenauslese-ket produkál.

Beerenauslese-szelekció a Kracher borászatban

A Beerenauslese egy főleg német és osztrák területen készített késői szüretelésű borfajta. A tőkén hagyott, töppedt, édes szemeket kézzel szüretelik, általában akkor, mikor egyfajta nemes penész már megfertőzte őket, majd külön válogatva préselik. Ez a rendkívül magas cukortartalmú édes desszertbor a tokajikedvelők nagy kedvence, még akkor is, ha zamataiban különbözik a magyar desszertbortól. Különböző tételszámú kóstolókra jelentkezhetünk, borkorcsolyának pedig szárnyasmájat, kék sajtot és a borokból készült kísérő zselét falatozhatunk.

Weinlaubenhof Kracher

Hol?

Apetlonerstrasse 37, 7142 Illmitz

Tovább a tervezéshez, ha kedvet kaptatok egy őszi burgenlandi gasztrokirándulásthoz, ide kattintsatok!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...