Ízletes köreteket hozhatunk létre, ha a főtt gabonát valamilyen gyors öntettel összekeverjük. Tetszőlegesen tehetünk bele fűszereket, akár aromás hozzávalókat is, ezek mind be fogják vonni az apró szemeket, elmélyül a gabona íze, sokkal nagyobb élmény lesz az ízletes köretek fogyasztása.
Milyen gabonát használhatunk?
Bármilyen főtt gabonához készíthetünk öntetet. Sőt, nem is kell, hogy friss legyen: a másnapos, hideg rizst teljesen új étellé varázsolhatjuk néhány extra ízzel.
Azonban ha mégis friss, meleg gabonával dolgozunk, mindenképpen hagyjuk pár percig hűlni. A langyos szemek veszik fel legjobban az öntetet: egy kicsit megszívják magukat, kívül-belül tele lesznek ízekkel.
A listából bármelyik gabona megfelel a célnak:
Miből állítsuk össze az öntetet?
Fejben képzeljünk el egy alap salátaöntetet. A jól ismert recept valamilyen olajból, savas alapanyagból és fűszerekből áll. Ezekre lesz szükségünk a gabonához is.
A főétel profiljához alakítsuk a köret ízeit is: kellemesen egészítsék ki egymást, ne nyomja el egyik a másikat. A fűszerek lehetnek hasonlók, és a savas komponenst is ez alapján válasszuk. Lehet, hogy valamihez jobb a balzsamecet, máshoz a citrom-, esetleg narancslé.
Tehát jegyezzük meg: olaj+savas hozzávaló+fűszerek.
Az öntetes gabona csodája
És ha a rengeteg extra íz nem lenne elég, még több meglepetést tartogat ez az öntetes gabonaköret. Ugyanis idővel egyre finomabb lesz, minél többet hagyjuk állni, annál több karaktert és ízt szív magába.
Amennyiben szeretnénk „érlelni”, ezt mindenképpen hűtőben tegyük, és fogyasszuk el két napon belül. Miután összekevertük, ehetjük hidegen is, de akár fel is melegíthetjük.
Sült húsok, grillételek, zöldséges raguk mellé friss, meglepő kíséret lesz, és sokkal jobb választás, mint az egyszerű főtt rizs. Próbáljuk ki, élvezzük az ízeket!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai ötlet, ha valami finomat ennél: