Lehelj új életet a főtt gabonaköretedbe ezzel a gyors, friss öntettel

Minden héten friss ötletekkel előállni a konyhában nem egyszerű. A köret kifejezetten nehéz téma, az egyszerű főtt rizsbe és csupasz bulgurba könnyen bele lehet unni. Ennek szerencsére vége: egy egyszerű lépéssel sokat dobhatunk rajtuk.

Ízletes köreteket hozhatunk létre, ha a főtt gabonát valamilyen gyors öntettel összekeverjük. Tetszőlegesen tehetünk bele fűszereket, akár aromás hozzávalókat is, ezek mind be fogják vonni az apró szemeket, elmélyül a gabona íze, sokkal nagyobb élmény lesz az ízletes köretek fogyasztása.

Lehelj új életet a főtt gabonaköretedbe ezzel a gyors, friss öntettel

Milyen gabonát használhatunk?

Bármilyen főtt gabonához készíthetünk öntetet. Sőt, nem is kell, hogy friss legyen: a másnapos, hideg rizst teljesen új étellé varázsolhatjuk néhány extra ízzel.

Azonban ha mégis friss, meleg gabonával dolgozunk, mindenképpen hagyjuk pár percig hűlni. A langyos szemek veszik fel legjobban az öntetet: egy kicsit megszívják magukat, kívül-belül tele lesznek ízekkel.

A listából bármelyik gabona megfelel a célnak:

Lime-os barna rizs

Kb. 10 perccel és 2 edénnyel tart tovább, mint egy átlag párolt rizs, de a különbséget zongorázni lehet. Én magában is ellennék vele egy hétig, de könnyű halas fogások vagy fűszeres ...

Miből állítsuk össze az öntetet?

Fejben képzeljünk el egy alap salátaöntetet. A jól ismert recept valamilyen olajból, savas alapanyagból és fűszerekből áll. Ezekre lesz szükségünk a gabonához is.

A főétel profiljához alakítsuk a köret ízeit is: kellemesen egészítsék ki egymást, ne nyomja el egyik a másikat. A fűszerek lehetnek hasonlók, és a savas komponenst is ez alapján válasszuk. Lehet, hogy valamihez jobb a balzsamecet, máshoz a citrom-, esetleg narancslé.

Tehát jegyezzük meg: olaj+savas hozzávaló+fűszerek.

Az öntetes gabona csodája

És ha a rengeteg extra íz nem lenne elég, még több meglepetést tartogat ez az öntetes gabonaköret. Ugyanis idővel egyre finomabb lesz, minél többet hagyjuk állni, annál több karaktert és ízt szív magába.

Amennyiben szeretnénk „érlelni”, ezt mindenképpen hűtőben tegyük, és fogyasszuk el két napon belül. Miután összekevertük, ehetjük hidegen is, de akár fel is melegíthetjük.

Sült húsok, grillételek, zöldséges raguk mellé friss, meglepő kíséret lesz, és sokkal jobb választás, mint az egyszerű főtt rizs. Próbáljuk ki, élvezzük az ízeket!

Paradicsomos kuszkusz

Hidegen, melegen egyaránt finom. A paradicsomos keveréket ízesíthetjük chilipehellyel is. Tálalhatjuk köretként vagy önálló ételként.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai ötlet, ha valami finomat ennél:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...