Ha figyelmesen jársz a hipermarketekben és hosszabb időt töltesz a tejtermékes hűtőszekrény előtt, akkor az elmúlt hónapokban lehet, hogy te is találkoztál egy vadiúj termékkel, mégpedig a Skyrrel. Általában a joghurtoknál találod nagy poharas vagy kisebb tégelyes kiszerelésben, natúr és ízesített változatban. Ha kipróbáltad már, akkor lehet, hogy utána is olvastál ennek az új terméknek, ha pedig még nem került a kosaradba - akkor garantálom, hogy ezt a cikket olvasva legközelebb már te is lecsapsz rá.
Mi a Skyr?
A Skyr egy izlandi eredetű hagyományos tejtermék - és a csomagolás külcsínje, valamint a bolti kihelyezése ellenére nem joghurt, hanem inkább krémsajt. Ezt igazolja is az állaga, jóval krémesebb még a tejfölnél is, leginkább valóban olyan, mint más krémsajtok vagy a mascarpone (bár egy kicsit habosabb). Ízre savanykás, kicsit édes, elég tömény, ha magában, nagykanállal kóstolod. Ez persze elsősorban a natúr verzióra igaz, az ízesítettek, más ízesített tejtermékekhez hasonlóan már különféle adalékanyagokat, összetevőket tartalmaznak, úgyhogy azok más megítélés alá esnek.
A Skyrt Izlandon zsírtalanított tej oltásával készítik: a tejet majdnem forrásig melegítik, lehűtik, majd a megfelelő bakrétiumtörzsek biztosításához (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) egy korábbi Skyr-adaggal, illetve oltóval oltják. Öt órán át fermentálják, majd lehűtik, pasztörizálják és lecsepegtetik (kicsavarják).
Miért különleges alapanyag?
A Skyr különleges értéke, hogy bár rendkívül krémes állagú, zsírtartalma elenyésző. A natúr Skyr gyakorlatilag zsírmentesnek tekinthető (zsírtartalma: 0,2 g/100 g), cserébe fehérjetartalma jóval magasabb, mint pl. a joghurté: 10-13 g/100 g, szénhidráttartalma: ~4 g, energiatartalma is alacsony: ~60 kcal/100 g. Tápanyagtartalmának köszönhetően szuperül beilleszthető a kiegyensúlyozott egészséges és fogyókúrás étrendbe is, hiszen úgy növelhetjük a fehérjebevitelünket, hogy ezzel párhuzamosan zsírbevitelünk nem nő.
Hogyan használjuk a Skyrt?
Izlandon, hagyományosan a Skyrt tejjel és cukorral keverik, és tipikusan desszertként fogyasztják, de náluk is létezik a zabkása-Skyr keveréke, illetve gyakran készítik el lekvárral, gyümölccsel, tálalják sajttorta feltétjeként vagy turmixok, smoothiek részeként.
A natúr termék önálló fogyasztása szerintem ízlés kérdése - én pl. nem szeretem magában, de ismerek olyan embert, aki igen. Fogyaszthatjuk gyümölcsökkel, joghurttal, görög joghurttal, adhatjuk kásáinkhoz, készíthetünk belőle desszertet, de uzsonnára is tökéletes, fehérjedús megoldás. Én már tettem tésztaszószhoz is, kevertem szendvicskrémnek fetasajttal, és a rendszeresen fogyasztott egyéjszakás zabom kötelező eleme.
Az ízesített bolti Skyr-termékeket fogyaszthatjuk önállóan is. Ezeknél, ha lehet, keressük a hozzáadottcukor-mentes változatokat.
Ha a fentiek meggyőztek, hogy érdemes kipróbálnod a Skyrt, akkor irány a szupermarket, és ha lesz egy tuti recepted, ne felejtsd el feltölteni!
Még több hasznos cikk dietetikusunktól: